ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ / ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ

1909 Θεσμοθετείται η Κυριακάτικη αργία    |  2013 Καταργείται η Κυριακάτικη αργία

Η έκφραση που μουρμουρίζουμε όλοι μας «…τρία χρόνια μνημονίου μας γυρίζουν ένα αιώνα πίσω..» βρίσκει άλλο ένα πεδίο εφαρμογής. Είναι σαν να μας περιγελούν κατάμουτρα, όταν μας λένε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποφασίστηκε δήθεν για να προσφέρειUntitled-2 στους καταναλωτές την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους πιο πολλές μέρες του χρόνου και να εκμεταλλευτούν τις «ενδιάμεσες περιόδους εκπτώσεων». 

Θεωρείται βέβαιο ότι την Κυριακή 3/11 χιλιάδες άνθρωποι θα τρέξουν να ξοδέψουν τα χρήματα τους. Πρώτοι θα είναι οι 1.500.000 άνεργοι που θα βρουν επιτέλους λίγο χρόνο για να βγουν στην αγορά, καθώς τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδος έχουν πολλές δουλειές. Δίπλα τους θα βρίσκονται οι 1.000.000 εργάτες του ιδιωτικού τομέα που παραμένουν απλήρωτοι από τρεις έως δώδεκα μήνες. Από κοντά οι Δημόσιοι υπάλληλοι με τους κουτσουρεμένους μισθούς και οι συνταξιούχοι που μέχρι τώρα κάνουν «μασούρια» τις μεγάλες συντάξεις τους. Πιο ευτυχισμένοι όμως θα είναι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που επιτέλους θα τελειώνουν με το καθισιό της Κυριακής.

Οι μόνοι δυστυχισμένοι είναι οι μεγαλέμποροι, οι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων κ’ οι πολυεθνικές. Από τη μια είναι αναγκασμένοι να τσακίσουν τους «μικρούς» για να μαζέψουν μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου στα χέρια τους κ’ από την άλλη για να καταφέρουν να νικήσουν σε αυτό τον ανταγωνισμό πρέπει να ξεθεμελιώσουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος κ’ να ξεζουμίσουν τους υπαλλήλους τους. Και σαν… ευαίσθητοι άνθρωποι «πνίγονται» στις ενοχές.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ -ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Ενώ κυβέρνηση, τρόικα, Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε. προωθούν και εφαρμόζουν μέτρα που οδηγούν στη φτωχοποίηση και στην υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (σήμερα για τα εμπορικά καταστήματα κι αύριο ίσως για όλους μας) παρουσιάζεται από την κυβέρνηση Σαμαρά και από τους πρόθυμους προπαγανδιστές των ΜΜΕ ως ευκαιρία για την τόνωση της απασχόλησης. Η εξαπάτηση είναι τόσο χοντροκομμένη που κανείς δεν μπορεί να την πάρει στα σοβαρά καθώς η ίδια κυβέρνηση περνά την ίδια περίοδο νόμους που «απελευθερώνουν» τις μαζικές απολύσεις. 

Ας πάψουμε όμως κι εμείς να σκεφτόμαστε ως καταναλωτές κι ας σκεφτούμε ως εργαζόμενοι, ως απολυμένοι, ως άνεργοι. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο το εμπόριο. Το εμπόριο υπήρξε ανέκαθεν ο χώρος που εφαρμόζονταν πρώτα όλα τα μέτρα που αργότερα επεκτείνονταν σε όλη την κοινωνία. Ελαστικά ωράρια, ατομικές συμβάσεις, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το ωρομίσθιο πρώτα εκεί εφαρμόστηκαν πριν γίνουν καθεστώς σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Και μετά τον ιδιωτικό τομέα ακολουθεί το δημόσιο όπου εφαρμόζονται ραγδαία η ευελιξία, η κατάργηση αργιών-υπερωριών κλπ. Το σχέδιο προαποφασισμένο. Όσες ώρες και με όποιες συνθήκες θέλουν αυτοί, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς χρόνο για να ζήσουμε, να επικοινωνήσουμε να χαρούμε.

Η δύναμη τους βρίσκεται στην δικιά μας αδυναμία να αντιπαρατεθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς και συνολικά απέναντι τους. Έχοντας δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ηττοπάθειας ανάμεσα στους εργαζόμενους νιώθουν ικανοί να υλοποιήσουν τα πάντα. Μας τσάκισαν τους μισθούς, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, σπρώχνουν στο περιθώριο τους ανέργους, διαλύουν την υγεία και την παιδεία, ρήμαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα θέλουν και την Κυριακή και μαζί με αυτήν και την αξιοπρέπεια μας.

Αυτό που μας λείπει δεν είναι τα ψώνια τις Κυριακές, τα ρούχα, τα παπούτσια και τα κινητά. Μας λείπουν οι δουλειές με συλλογικές συμβάσεις, ασφάλιση, ωράριο και μισθό αντί για επιδοτούμενα προγράμματα απλήρωτης, εθελοντικής, μαύρης εργασίας. Μας χρειάζονται σωματεία που θα αντιστέκονται στον εργασιακό μεσαίωνα της ελαστικής απασχόλησης και δεν θα σκύβουν μπροστά στις απαιτήσεις κυβερνήσεων, τρόικας και εργοδοτών.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στην περιοχή μας δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους είναι  και οι εργαζόμενοι του δήμου και η ομοσπονδία των εμποροϋπαλλήλων και το σωματείο εργαζόμενων στο praktiker και άλλα σωματεία και οι αυτοαπασχολούμενοι / μικροέμποροι Καλογρέζας-Νέας Ιωνίας.

Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε και να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ Η Ο.Ι.Υ.Ε. ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”

Ελευθερίου Βενιζέλου 84, Τηλ. Επικοινωνίας: 6940 980 810, 6973 089 911

www.ydragogeio.gr, elni.ydragogeio@gmail.com

 

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης