Ιδρυτική Διακήρυξη “Υδραγωγείου” sort version

Είμαστε άνθρωποι της γειτονιάς, κάτοικοι της Νέας Ιωνίας και των όμορων δήμων. Εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι με κοινές αγωνίες και ανάγκες. Πιστεύουμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ορίζουμε την ζωή μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Αυτή την αξιοπρέπεια προσπαθούν να μας την στερήσουν.

Εμείς τους απαντάμε με

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν θέλουμε:

  • Εργαζόμενους χωρίς δουλειά, απλήρωτους, με μισθούς των 300-400€

Η πλήρης, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους είναι δικαίωμα

  • Σπίτια χωρίς ρεύμα

Ο ηλεκτρισμός είναι κοινωνικό αγαθό

  • Μαθητές και φοιτητές χωρίς βιβλία και δασκάλους

Έχουμε δικαίωμα στη εκπαίδευση και τη μόρφωση

  • Υποσιτισμένα παιδιά

Κάθε παιδί έχει το στοιχειώδες δικαίωμα να έχει τροφή.

  • Εξαθλιωμένους ηλικιωμένους

Η τρίτη ηλικία έχει το ίδιο δικαίωμα στη ζωή

  • Αυτοκτονίες λόγω εξαθλίωσης

Ενώ κάποιοι γλεντούν με αμύθητες περιουσίες

  • Αστέγους

Ενώ το κεφάλαιο και τράπεζες συσσωρεύουν ακίνητη περιουσία

Από το 2008 δεχόμαστε μια πρωτοφανή επίθεση από την μεριά του κεφαλαίου στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, στην οποία το καπιταλιστικό σύστημα αναπόφευκτα οδήγησε. Μία επίθεση που υλοποιείται σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των μνημονίων, την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και έχει σαν αποτέλεσμα τη σύνθλιψη των εργασιακών δικαιωμάτων, το ξεπούλημα κάθε κοινωνικής και παραγωγικής δομής της χώρας, την υποβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και του συστήματος  υγείας, τη λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος  κλπ.

Ζούμε υπό ένα καθεστώς κυβερνητικής, κρατικής και παρακρατικής βίας. Ένα καθεστώς αντιδραστικού  κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, με θεματοφύλακα το δόγμα Δένδια “νόμος και τάξη”, που υλοποιεί την γραμμή Σαμαρά για “ανακατάληψη των πόλεων”.

Η καθημερινή ψυχολογική τρομοκρατία μέσω των καθεστωτικών ΜΜΕ (βλ. χρεοκοπία, επιστροφή στη δραχμή κ.α.), η οικονομική βία της απόλυσης, της ανεργίας, της απλήρωτης δουλειάς, η καταστολή της απεργίας και η τρομοκράτηση όλων όσων έχουν ένα διαφορετικό από τον κυρίαρχο τρόπο σκέψης,  όσων αγωνίζονται στους δρόμους, όσων στην πράξη προωθούν την αντίληψη ότι οι ίδιοι μπορούμε να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας (επιτροπές κατοίκων, αυτοοργανωμένοι χώροι κ.α.), έχει σκοπό την πειθήνια καθυπόταξη στις εντολές του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε και μια γιγαντιαία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την αλήθεια. Προτάσσοντας το δάχτυλο στοχοποιούν διάφορες ομάδες πληθυσμού,  (βλ. μετανάστες, δημόσιους υπάλληλους, ελ. επαγγελματίες κ.α.) διχάζοντας και αποτρέποντας μαζικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις.

Εμείς λοιπόν, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ηλικιωμένοι, ο λαός, απαντάμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Αποδοκιμάζουμε τον ατομικισμό και την αδιαφορία και προτάσσουμε σαν όπλο μας τη συλλογικότητα. Κανείς δεν είναι μόνος! Αυτοοργανωνόμαστε, στεκόμαστε αλληλέγγυοι, αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζικά και οργανωμένα! Κάνουμε την αρχή, δίνουμε το παράδειγμα και καλούμε όλους να συνδράμουν. Ελάτε να συνδημιουργήσουμε την Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας. Ελάτε, όλοι μαζί θα γίνουμε πιο δυνατοί!

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας επιθυμεί να είναι ένας χώρος συνάντησης, συλλογικής οργάνωσης και διεκδικητικής δράσης.

Στοχεύουμε:

 

– να συμβάλουμε στην υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και των ηλικιωμένων (ελλήνων και μεταναστών). Θέλουμε να επιτύχουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους.

 

–  να βοηθήσουμε στη συλλογική οργάνωση των ανέργων, να εντάξουμε στη συνδικαλιστική ζωή τους εργαζόμενους ή τους άνεργους που δεν δραστηριοποιούνται  σε κανένα από τα υπάρχοντα σωματεία ή που δεν καλύπτονται από κανένα σωματείο. Να στηρίξουμε τη δημιουργία νέων σωματείων, όπου αυτά δεν υπάρχουν. Να βοηθήσουμε την επανασυσπείρωση του εργατικού κινήματος. Να φέρουμε την αλλαγή από τα κάτω, κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.

 

–  να ενισχύσουμε τους δεσμούς της συναδελφικότητας και της ταξικής αλληλεγγύης, να συμβάλουμε να οργανωθεί η μάχη της επιβίωσης. Οι δομές αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης που επιθυμούμε να αναπτύξουμε, δεν αποσκοπούν στην υποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, όμως στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης είναι σημαντική βοήθεια για την επιβίωση των εργαζομένων, τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς μας, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη μάχη της ανατροπής. Ως μια πρώτη έμπρακτη μορφή αλληλεγγύης οργανώνουμε υποστηρικτικά μαθήματα γυμνασίου/λυκείου για παιδιά ανέργων, χαμηλόμισθων, υποαπασχολούμενων, εργαζομένων της περιοχής μας.

 

–  να προωθήσουμε δείγματα ενός άλλου αντιεμπορευματικού τρόπου ζωής, να προτάξουμε άλλα καταναλωτικά πρότυπα, σαν εκφράσεις των δυνατοτήτων όλων εμάς που παράγουμε τον πλούτο. Θέλουμε να πειραματιστούμε με νέες μορφές οργάνωσης και να προωθήσουμε μία νέα στάση ζωής απαλλαγμένη από τον ατομικισμό και την αδιαφορία για τον συνάνθρωπο.

 

–  να αγωνιστούμε ενάντια στη ξενοφοβία, το ρατσισμό, το σωβινισμό και το φασισμό. Είμαστε όλοι ίσοι.

 

–  να αγωνιστούμε  για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και των σύγχρονων κοινωνικών ελευθεριών

 

–  να προάγουμε με πολιτιστικές και μορφωτικές δραστηριότητες την συνείδηση, ότι οι εργαζόμενοι είναι παραγωγοί του πλούτου της κοινωνίας, με το μυαλό τους και τα χέρια τους, και αυτοί πρώτοι απ’ όλους πρέπει να ορίζουν το τι, το πως, και για ποιές αξίες χρήσης και πραγματικές ανάγκες  πρέπει ο πλούτος και τα κοινωνικά αγαθά να παράγονται, αξιοποιούνται, μοιράζονται

Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ενάντια στη λογική της ανάθεσης, υιοθετώντας ως κεντρικό όργανο αποφάσεων της Εργατικής Λέσχης, τη Γενική Συνέλευση των μελών της. Συνειδητά, επιδιώκουμε μία σωματειακού τύπου αμεσοδημοκρατική συλλογικότητα, η οποία θα στηρίζεται στη συναγωνιστική προσφορά, ευθύνη και λογοδοσία.

Η προσπάθεια για την Εργατική Λέσχη δεν διεκδικεί τη μοναδικότητα και το αλάθητο. Γνωρίζουμε ότι θα έχει έντονα τα στοιχεία του πειραματισμού. Το να υπάρξει η Εργατική Λέσχη ως τέτοιο κύτταρο δράσης, αντίστασης, εργατικής πολιτικής αναζήτησης, είναι ένα στοίχημα ανοιχτό.

 

Καλούμε τον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους άνεργους,

τους μετανάστες της Νέας Ιωνίας  να συμμετάσχουν ενεργά

στην Εργατική Λέσχη  στην πόλη μας.

//