Ποιοί Είμαστε

Είμαστε άνθρωποι της γειτονιάς, κάτοικοι της Νέας Ιωνίας. Εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι, όλοι με κοινές αγωνίες και ανάγκες. Πιστεύουμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ορίζουμε την ζωή μας και να ζούμε με την αξιοπρέπεια που μας αξίζει κόντρα σε όλους που προσπαθούν να μας την στερήσουν.

Στόχος μας, η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού και κοινωνικό-οικονομικού συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση του λαού. Θέλουμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο κεφάλαιο που καταδυναστεύει τον εργαζόμενο, ενάντια στο κράτος που μας οδηγεί μαζικά στην εξαθλίωση, ενάντια στην παραπληροφόρηση και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού που γίνεται από τα ΜΜΕ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες και θέτουμε το παράδειγμα για μια νέα κοινωνία όπως εμείς την οραματιζόμαστε, σε δομές που εμείς θα αποφασίσουμε. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή.

 Η εργατική λέσχη “Υδραγωγείο”  είναι:

1. Συλλογική δομή που θέλει να συμβάλει στη συνάντηση και οργάνωση των εργαζομένων και ανέργων στη γειτονιά μας. Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και των ηλικιωμένων (ελλήνων και μεταναστών). Θέλουμε να βοηθήσουμε να επιτευχθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους, να βοηθήσουμε εργαζόμενους να συμμετάσχουν στα σωματεία τους, να βοηθήσουμε στη συλλογική οργάνωση των ανέργων και των εργαζομένων που δεν δραστηριοποιούνται ή δεν καλύπτονται από  κανένα σωματείο. Θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος μιας προσπάθειας που θέτει ερωτήματα και αναζητά απαντήσεις, από την πλευρά της ανάγκης ενός ταξικά ανασυγκροτημένου εργατικού κινήματος, ενάντια στον εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα και να στηρίξουμε υλικά, κοινωνικά και ηθικά κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα εργαζομένων κατ’ αρχήν στην περιοχή μας αλλά και συνολικότερα.

2. Χώρος ταξικής αλληλεγγύης των φτωχών και αγωνιζόμενων, για να δώσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα αλληλεγγύης στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης, γνωρίζοντας πως  είναι σημαντική η βοήθεια για την επιβίωση των εργαζομένων και τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς μας, Έχουν ήδη ξεκινήσει δωρεάν μαθήματα σε παιδιά ανέργων ή με χαμηλό εισόδημα γονιών Και σχεδιάζουμε να στηρίξουμε με πολλούς ακόμα τρόπους τους γείτονες μας, τους συνανθρώπους μας, όπως μας στηρίζουν κι αυτοί.

3. Χώρος πολιτισμού και συλλογικής μόρφωσης. Πολιτιστικές δραστηριότητες, ομάδες δράσης, εργαστήρια, συζητήσεις, προβολές, εκδηλώσεις, μαθήματα μόρφωσης / αυτομόρφωσης στις κοινωνικές και θετικές επιστήμες, έχουν σκοπό να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη. Δίνουμε βήμα σε όσους πιστεύουν ότι η τέχνη πρέπει να αφυπνίζει τον κόσμο, ταυτόχρονα όμως, παράγουμε και οι ίδιοι τον δικό μας πολιτισμό.

Δείτε το κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Εργατικής λέσχης

sort version / extended version