• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Δελτίο τύπου και βίντεο της εισαγωγικής ομιλίας του Έκτορα Δελαστίκ, στην εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιήθηκε στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας

Την Παρασκευή 11/02/24 πραγματοποιήθηκε στην Εργατική Λέσχη Νέας Νέας Ιωνίας η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την “τεχνητή νοημοσύνη” με ομιλητή τον (“δικό μας”) Έκτορα Δελαστίκ, μέλος του Πανελλαδικού Σωματείου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αρθρογράφο.

Με μια εξαιρετικά κατανοητή εισήγηση και με πολλά παραδείγματα ο Έκτορας Δελαστίκ αποπειράθηκε να προσεγγίσει τις αλλαγές που βρίσκονται μπροστά μας σε συνάρτηση των νέων τεχνολογιών και το πόσο μπορούν να επηρρεάσουν ή ήδη επηρρεάζουν την καθημερινή ζωή εκατομυρίων ανθρώπων. Υπήρξε έντονος προβληματικός, εύστοχες ερωτήσεις και πολύ καλές τοποθετήσεις!

Για να τεθούν οι βάσεις για μια τέτοια συζήτηση, αναλύθηκαν οι πολύ διαφορετικές τεχνολογίες που αναφέρονται υπό τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη», διαφορετικές σε σημείο που κάνει τη χρήση ενός όρου να στερείται νοήματος. Επιλογή όρου που πηγάζει από ένα περιβάλλον δημόσιου διαλόγου το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού σε χρηματιστηριακές επενδύσεις μέσω της παραπλάνησης του κοινού.

Η συζήτηση προχώρησε στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου τον οποίο έχει η υφή των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην «εκπαίδευση» συστημάτων μηχανικής μάθησης και νευρωνικών δικτύων, και κυρίως του ρόλου της ιδιοκτησίας πάνω στα δεδομένα αυτά και της διαδικασίας προετοιμασίας τους. Αναλύθηκαν πλευρές του τρόπου με τον οποίο η επιλογή δεδομένων και τρόπου εκπαίδευσης αυτών των συστημάτων προκαθορίζει τον τρόπο λειτουργίας τους. Συζητήθηκε σε έκταση το γεγονός ότι τα συστήματα αυτά μιμούνται μοτίβα, οπότε και η χρήση προκατειλημμένων δεδομένων επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να δικαιολογούν προειλημμένες αποφάσεις αποφεύγοντας την ηθική και νομική ευθύνη γι αυτές.

Τέλος, αναδείχθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, τη διαχείρηση του τεράστιου όγκου πληροφοριών που συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται αλλά και τα αποτελέσματα αυτών όταν βρίσκονται στα χέρια ιδιωτικών εταιριών, ενώ έγινε μια προσπάθεια εκτίμησης του πιθανού τρόπου συνύπαρξης των νέων αυτών τεχνολογιών με την εργασία, τους κλάδους στους οποίους ήδη έχουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές στην παραγωγικότητα και τους κλάδους που δημιουργούνται βάσει αυτών και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζόμενων ή όχι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εισήγησης εδώ:

https://fb.watch/q8A93WSu0F/

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Εκδήλώσεις