Αναβάλλεται λόγω κολλήματος η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 12/3, στην Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας – Υδραγωγείο, βιβλιοπαρουσίαση του Μαυροκόκκινου Δεκέμβρη. Σε επόμενη φάση θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία της εκδήλωσης.
Η ώσμωση κρατικών μηχανισμών και φασιστικών ομάδων, που βεβαιώνεται αυτές τις μέρες στο προσφυγικό, δεν είναι καινούρια. Θυμίζει αντανακλαστικά που είδαμε στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Μας ενδιαφέρει να δούμε τη δυναμική εξέγερσης και (προληπτικής) αντιεξέγερσης σήμερα, ώστε μέσα από τη συλλογική μας εμπειρία και δράση να προετοιμαστούμε για αυτές που έρχονται.
Ο ελληνικός Δεκέμβρης του 2008 δεν είχε αιτήματα, ιεραρχία ή εκπροσώπους. Ξεκίνησε με τις οργισμένες διαδηλώσεις για το φόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και έφτασε σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ανησύχησε ξένους ηγέτες, ενέπνευσε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό, απασχόλησε σημαντικούς διανοούμενους. Έδειξε τα όρια μιας ορισμένης εκδοχής του μαρξισμού, αλλά και αυτά των μεταμοντέρνων πολιτικών θεωριών.
Προάγγελος της κρίσης και των μεγάλων κινητοποιήσεων ως και το 2015, ο Δεκέμβρης ήταν οι επιθέσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα, οι εργαζόμενοι χωρίς πολιτική και συνδικαλιστική εκπροσώπηση και οι άνεργοι που έκαψαν τράπεζες η “δεύτερη γενιά” μεταναστών και οι Τσιγγάνοι, αλλά και τα παιδιά των βορείων προαστίων. Ταυτόχρονα, ήταν μια μαυρο-κόκκινη εξέγερση, που προειδοποίησε έγκαιρα για τα όρια της συμβίωσης καπιταλισμού και δημοκρατίας. Τι έμεινε από την προειδοποίηση εκείνη;
Ο Δεκέμβρης δεν έγινε εθνική γιορτή. Δημιουργικός και καταστροφικός μαζί, συσπείρωσε απέναντί του το “μετριοπαθές” Κέντρο και τα (δεξιά) άκρα. Φιλελεύθεροι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι απαίτησαν “να τελειώνουμε με τη Μεταπολίτευση”. Κόμματα και μέσα ενημέρωσης απενοχοποίησαν την κρατική βία και έκαναν την Ακροδεξιά κυβερνητική δύναμη. Έμποροι βρήκαν “προστασία” στους νεοναζί. Καθώς η κρίση συνεχίζεται, δεν πρόκειται για παλιά ιστορία.