Και φέτος το μάθημα αρχίζει από “α”

lessons-el-2013Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι βαδίζουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, για κάθε οικογένεια  η έναρξη της σχολικής χρονιάς και o φετινός χειμώνας φαντάζουν πιο δύσκολα από τα αντίστοιχα περσινά, αφού οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, ενώ οι απολύσεις, οι φόροι και τα χρωστούμενα έχουν πολλαπλασιαστεί

Θεωρώντας ότι η έμπρακτη υποστήριξη, με έργα και όχι μόνο με εύκολα λόγια, όσων βρίσκονται σε δύσκολη θέση είναι μια καλή αρχή, η εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” οργανώνει και φέτος δωρεάν υποστηρικτικά σχολικά μαθήματα.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές / μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου των οποίων οι γονείς είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, χαμηλόμισθοι. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε κι εμείς, προσφέροντας στο βαθμό που μπορούμε, στον καθημερινό αγώνα κάθε οικογένειας, που προσπαθεί και θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Γιατί με την συλλογική οργάνωση και την αλληλοβοήθεια δημιουργείται  η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που πλήττονται όλοι, και κατανοούν ότι η μόνη τους απάντηση, τελικά, είναι ο κοινός αγώνας για κάτι καλύτερο. Γιατί εν τέλει αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο “συμπονάω τον άλλο”, μα πολύ περισσότερο σημαίνει ότι αγωνίζομαι μαζί του για τα κοινά μας δικαιώματα.

Συνεχίζουμε τη δράση μας για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχοντας και φέτος στο εκπαιδευτικό δυναμικό μας καθηγητές από την τοπική ΕΛΜΕ, από τον ΣΕΦΚ (Σύλλογος Εργαζομένων σε Φροντιστήρια Καθηγητών) καθώς και άνεργους εκπαιδευτικούς, αναδεικνύοντας και τον κοινωνικό ρόλο του μαχόμενου καθηγητή.

Φέτος έχουμε καλύτερη υποδομή για μαθήματα στο νέο χώρο της λέσχης και κυρίως τη θετική εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς. Πιστεύουμε ότι η στήριξη που προσφέραμε στους μαθητές μας δεν αφορούσε μόνο στο πώς να ανταποκριθούν στα “σχολικά τους καθήκοντα”, αλλά η όλη η διαδικασία ήταν ένα μικρό παράδειγμα του πώς όταν οι άνθρωποι οργανώνονται και αγωνίζονται μπορούν να ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν τη ζωή τους. Γιατί στόχος μας δεν είναι να γίνουμε ένα “τσάμπα φροντιστήριο”, αλλά να προβάλουμε κριτήρια και αξίες, ώστε κάθε ένας μαθητής να δει διαφορετικά τη ζωή του. Γιατί επιδιώκουμε με τη συμβολή των εκπαιδευτικών της λέσχης που έχουν τη δική τους εμπειρία, διάθεση και αγωνία να δώσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα για τη γνώση, κόντρα στη στείρα αποστήθιση και τη διαμόρφωση ενός σχολείου “απέραντου εξεταστικού κέντρου” όπως επιτάσσει το υπουργείο.

Θεωρούμε πως, δυστυχώς, η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (το λεγόμενο “νέο λύκειο”) δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα εξεταστικό κάτεργο, που εντείνει περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς, και οδηγεί τους μαθητές από πολύ νωρίς στα φροντιστήρια, αφού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μετρά ο βαθμός και των τριών τάξεων και μετά το απολυτήριο λυκείου ο μαθητής θα δίνει πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τέσσερις κατευθύνσεις. Ταυτόχρονα, αναγκάζει μαθητές, ειδικά σε λαϊκές περιοχές όπως είναι η Νέα Ιωνία, όπου οι γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος του δήθεν δημόσιου σχολείου, να εγκαταλείψουν το Λύκειο και να γίνουν φθηνοί και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Αυτό είναι άλλος ένας λόγος που μας κάνει να στηρίξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την προσπάθεια της Εργατικής Λέσχης.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” είναι μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρσι στη Νέα Ιωνία και έχει σκοπό να λειτουργήσει μέσα από ποικίλες δραστηριότητες ως δομή αλληλεγγύης, αγώνα και ενός διαφορετικού πολιτισμού. Εκτός από τα μαθήματα υποστήριξης, έχουν προγραμματιστεί μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, νομική και υλική υποστήριξη σε εργαζόμενους, ενώ κάθε Τετάρτη πραγματοποιούμε προβολές ταινιών. Παράλληλα, προγραμματίζονται εκδηλώσεις και συζητήσεις γενικότερου πολιτικού / πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 30/9. Ως τότε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 6940980810  και 6973089911. Μπορείτε, επίσης, να μας συναντήσετε κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 7:30 – 10:00 μμ στην διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 84 (στο άγαλμα της Μητέρας), και να πάρετε πληροφορίες για τα μαθήματα και γενικότερα τη Λέσχη στην ηλ. διεύθυνση elni.ydragogeio@gmail.com.

Εάν μάλιστα κάποιος εκπαιδευτικός θα ήθελε να μας στηρίξει προσφέροντας διδακτικό έργο, θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτος!

Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για διάβασμα και αισιοδοξία!

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Ανακοινώσεις, Γυμνάσιο - Λύκειο, Δραστηριότητες, Δωρεάν Μαθήματα