Η εκπαίδευση… με εισαγγελέα και αστυνομικό!

astynomia_sxoleiaΜε στόχο την «παραγωγή» επίορκων εκπαιδευτικών, ώστε να δικαιολογηθούν χιλιάδες απολύσεις, το τελευταίο διάστημα έχουμε μπαράζ διώξεων, απειλών και επιβολή αργιών. Σε νέα φάση τρομοκράτησης περνούν και οι μαθητές, καθώς δεκάδες παιδιά θα δικαστούν για συμμετοχή σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων

ΕΡΕΥΝΑ – Του Χρήστου Κάτσικα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο χώρος της σχολικής εκπαίδευσης βιώνει μπαράζ απειλών, διώξεων και δικών που αφορούν ακριβώς αυτούς που αναπνέουν την κιμωλία μέσα στις τάξεις: εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Καθημερινά, σχεδόν, έχουμε φαινόμενα διώξεων, απειλών για αργία και επιβολή αργιών σε εκπαιδευτικούς, ενώ ο μήνας που έρχεται, ο Απρίλης, μπορεί δίκαια να πάρει το όνομα του «μήνα των δικών» μαθητών, με κατηγορουμένους δεκάδες μαθητές Λυκείων.

Αλλά ας δούμε τα θέματα με μια σειρά. Φαίνεται ότι οι «οδηγίες» για «επικοινωνία» των διευθυντών των σχολείων με τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα, αλλά και η πρόσφατη είσοδος αστυνομικών σε σχολεία της Καβάλας και η εισβολή τους σε μαθητικές τουαλέτες για να διαπιστώσουν αν οι μαθητές καπνίζουν δεν αποτελούν παρά το φόντο μιας νέας κατάστασης που επιχειρείται να διαμορφωθεί για την τρομοκράτηση και τη χειραγώγηση τόσο των ανήλικων μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρότερα αν πάρουμε, ενδεικτικά, υπόψη δύο γεγονότα εξόχως σημαντικά. Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση δίωξης του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, με πρωτεργάτη τον διευθυντή του 3ου ΣΕΚ Πειραιά, ο οποίος σε αναφορά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, χρησιμοποιεί διάφορα ψέματα, προκειμένου να συκοφαντήσει και να προκαλέσει διώξεις συναδέλφων του.

Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά, τα όσα περιέχονται στην αναφορά είναι παντελώς ανυπόστατα και αποκαλύπτουν αντισυνδικαλιστικό μένος και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Η προκαταρκτική έρευνα στρέφεται αντικειμενικά κατά των βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, κατά της συνδικαλιστικής δράσης της ΕΛΜΕ Πειραιά, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική της ποινικοποίησης των αγώνων.

Παράλληλα, λίγες μέρες πριν, ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον εκπαιδευτικών με την κατηγορία της υποκίνησης καταλήψεων. Η ποινική δίωξη έρχεται σε συνέχεια αναφοράς που έγινε στον εισαγγελέα από γονέα μαθητή του Λυκείου Ιτέας με βάση την οποία εγκαλούνται εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι γονείς, για τη στάση που κράτησαν σε συνέλευση του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Ιτέας.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς με τη συγκεκριμένη ποινική δίωξη διώκεται η άποψη. Διώκεται η στάση και η γνώμη των εκπαιδευτικών, η οποία εκφράστηκε σε Γ.Σ. Συλλόγου Γονέων. Τα δύο αυτά γεγονότα είναι ενδεικτικά, αποτελούν τμήμα ενός ολόκληρου παζλ και… λιπαίνονται από τον μνημονιακό νόμο 4093/2012 με τον οποίο επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία σε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό από τη στιγμή που παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και μόνο.

Όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι κάποιοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν τελέσει μια αξιόποινη πράξη και έχουν καταδικαστεί γι’ αυτήν (κλοπή, παιδεραστία, δωροδοκία κ.λπ.). Αυτοί «χρησιμοποιούνται» επικοινωνιακά από την κυβέρνηση για να αποσπάσουν τη συναίνεση της κοινής γνώμης.

Ο πραγματικός στόχος είναι η «παραγωγή» επίορκων εκπαιδευτικών προκειμένου να δικαιολογηθούν οι χιλιάδες απολύσεις, θυσία, τάχα, στην ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μια σειρά εκπαιδευτικοί ανά τη χώρα τέθηκαν (σε) ή απειλούνται με αργία με την παραπομπή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας».

Το κατηγορητήριο της απρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας είναι εργαλείο στα χέρια όποιου θέλει να εκβιάσει, να φοβίσει, να εκδικηθεί ή να βγάλει από τη μέση κάποιον. Ο κανιβαλισμός θα είναι καθημερινότητα σε κάθε εργασιακό χώρο, αν κάποιος συνυπολογίσει την αξιολόγηση και τα μέτρα που μόνο στόχο έχουν τον εκμαυλισμό και τον εξανδραποδισμό των εκπαιδευτικών.

«Μήνας δικών» για δεκάδες μαθητές

Στις 21 Μαρτίου στο Δικαστήριο Ανηλίκων δικάζονται και πάλι μαθητές που συνελήφθησαν στο συλλαλητήριο για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μόλις λίγες εβδομάδες από την έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά, με την οποία διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που έφερε ανήλικους μαθητές στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου και αναστάτωσε τη σχολική κοινότητα.

Φαίνεται ότι περνάμε σε νέα φάση τρομοκράτησης των μαθητών, καθώς ως «μήνας δικών» προβάλλει ο Απρίλιος, με κατηγορουμένους δεκάδες μαθητές Λυκείων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων τις χρονιές 2011 και 2012. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται στις 10 Απριλίου οκτώ μαθητές – μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας Βόλου. Τις ίδιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν και δεκατρείς μαθητές του ΕΠΑΛ Λουτρακίου, που θα δικαστούν στις 14 Απριλίου στο Πρωτοδικείο Κορίνθου.

Στην περίπτωση του Βόλου η υπόθεση αφορά τις μαθητικές καταλήψεις του προηγούμενου σχολικού έτους, και συγκεκριμένα του Οκτωβρίου του 2012, όταν το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας είχε βρεθεί σε πολυήμερη κατάληψη από μαθητές που διεκδικούσαν την ικανοποίηση αιτημάτων τους. Στο εδώλιο θα καθίσουν οκτώ μαθητές του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, η πλειονότητα των οποίων σήμερα είναι απόφοιτοι και οι οποίοι φέρεται να είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της κατάληψης, με αποτέλεσμα να χάνονται ώρες μαθημάτων, αφού τα στοιχεία των μαθητών δόθηκαν στις Αρχές από τη διεύθυνση του σχολείου που αντιδρούσε στις κινητοποιήσεις.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Πέτρος Κατσάκος, ήταν η εποχή που στα σχολεία βασίλευαν οι φωτοτυπίες…

Παράλληλα, αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες θα βρεθούν και οι μαθητές που κατηγορούνται για την κατάληψη του ΕΠΑΛ Λουτρακίου τον Δεκέμβριο του 2011. Τρία χρόνια μετά θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες για παρεμπόδιση λειτουργίας του Λυκείου.

………………………………………………………………………………………………

Ενδεικτικές διώξεις εκπαιδευτικών την τελευταία περίοδο

Διώκεται ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός με την κατηγορία της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, ο οποίος συμμετείχε στην 3η ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων.

Στα Χανιά, ασκήθηκαν διώξεις σε 6 εκπαιδευτικούς, για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν στην 48ωρη γενική απεργία στις 10-11 Φλεβάρη, η πορεία της οποίας κατέληξε στην κατάληψη της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Σε αργία τέθηκε η νηπιαγωγός Δέσποινα Κομνηνού σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους (υπόθεση αστικής διαφοράς).

O εκπαιδευτικός Στέφανος Γκουλιώνης, δάσκαλος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Το «έγκλημά» του είναι ότι συμμετείχε, μαζί με χιλιάδες λαού σε ολόκληρη τη χώρα, στη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα την οποία είχαν εξαγγείλει και πραγματοποίησαν σωματεία της πόλης.

Σε αργία τέθηκε ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου Δημήτρης Αχείμαστος, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», για υπόθεση που αφορά οικονομική αντιδικία του με ιδιώτη.

Η καθηγήτρια Σοφία Ποταμιάνου, αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αντιμετώπισε την κατηγορία της επιορκίας επειδή στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψηφίων, υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

4 εκπαιδευτικοί στην Κεφαλονιά, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να τιμούν απεργιακά την Πρωτομαγιά, διώκονται.

Τον Οκτώβριο του 2013 ο πρόεδρος, ο γραμματέας, η ταμίας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου καθώς και ένας ακόμη εκπαιδευτικός διώκονται επειδή συμμετείχαν στην κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν η διοίκηση ανακοίνωσε τη πρόθεσή της να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό δεκάδων εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων.

Διώκεται για συνδικαλιστική δράση ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ρόμπας, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Πειραιά και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, για τη συνδικαλιστική του δράση. Το σοβαρό παράπτωμά του ήταν ότι ως μέλος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά μοίρασε ανακοίνωση της Ένωσης την ημέρα του αγιασμού.

Δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της εκπαιδευτικού Ελισάβετ Παπαδοπούλου, πρόεδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μολάων Λακωνίας, με βάση το «νέο» πειθαρχικό για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας».

Τέθηκε σε αργία και παραπέμπεται στο πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο η Ιφιγένεια Γεωργάλα, φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Αίγινας, με την κατηγορία της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς υπαλλήλου εντός υπηρεσίας, μόνο και μόνο γιατί ζήτησε την κανονική της άδεια.

Σε αργία η εκπαιδευτικός Ευστρατία Λιακοπούλου, διευθύντρια του Γυµνασίου Λεβιδίου, χωρίς πειθαρχική απόφαση.

Σε αργία η καθηγήτρια Δήμητρα Γιατράκου στην Εύβοια ύστερα από ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την κατηγορία ότι εισήλθε με το αυτοκίνητό της στον αύλειο χώρο σχολείου όπου εργάζεται, με σκοπό να ξεφορτώσει απεργιακό υλικό (αφίσες, πανό, μπογιές).

Σε προκαταρκτική έρευνα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) έξω από το κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης προχώρησε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών.

Δίωξη σε βάρος του δασκάλου Γιώργου Χρόνη, ο οποίος κατηγορείται εξαιτίας της επιλογής του (ως αιρετός στο Γ’ ΠΥΣΠΕ Αθηνών) να βαθμολογήσει αρνητικά, στις κρίσεις των διευθυντών.

ΕΔΕ εναντίον των διευθυντών των 3ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Καισαριανής.

Απειλές για δίωξη σε καθηγητές εάν δεν ολοκληρώσουν την ύλη, παρ’ όλο που τους προσέλαβαν αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους (Φούρνοι Ικαρίας).

Επιχείρηση δίωξης του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Δίωξη καθηγητών έπειτα από αναφορά γονέα επειδή εκθέτοντας την άποψή τους, ως γονείς, σε συνέλευση του συλλόγου γονέων υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις μαθητών.

Δίωξη σε βάρος του διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καισαριανής.

Πηγή: Χρήστος Κάτσικας, Έρευνα και καταγραφή στοιχείων (Μάρτιος 2014)

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις