• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Για τις αστυνομικές παρεμβάσεις και το κλίμα τρομοκρατίας που έχει αρχίσει να δημιουργείται στα σχολεία

astynomia_sxoleiaΚαταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την εντολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που ζητά από τους Διοικητές των αστυνομικών τμημάτων να προβούν σε πλήρη καταγραφή των σχολικών μονάδων και να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές με τους διευθυντές των σχολείων. Πρόφαση αποτελεί η καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και η σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών με τη συμπλήρωση συγκεκριμένου αρχείου.

Στην ουσία, όμως, επιδιώκουν να μετατρέψουν τους διευθυντές των σχολικών μονάδων σε αστυνομικούς υπαλλήλους, να εγκαθιδρύσουν κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής στις σχολικές μονάδες, να καταργήσουν τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού ή ακριβέστερα να τον κατευθύνουν προς την αυταρχικοποίηση του έργου του. Με την προώθηση,  εξάλλου, της αξιολόγησης του σχολείου και των καθηγητών, θα βαθμολογούν τους καθηγητές και τους διευθυντές στο κατά πόσο συμβάλλουν στο “άνοιγμα” του σχολείου στην τοπική κοινωνία (βλ: χορηγούς, εταιρείες), στους κρατικούς θεσμούς (βλ: Δήμος, Αστυνομία), σε κοινωφελείς δράσεις (βλ: Εκκλησία, φιλανθρωπία, εθελοντισμός, ΜΚΟ).

Eπιδιώκουν να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης των παιδιών, ζητώντας από τον εκπαιδευτικό να καταγράφει και να δίνει στην Αστυνομία πληροφορίες για τους μαθητές του, ακόμα και για τα πολιτικά φρονήματα των γονιών τους! Να καταδίδει πράξεις, στις οποίες εμπλέκονται μαθητές εντός ή εκτός σχολείου, ακόμα κι αδικήματα που δεν έχουν ακόμα διαπραχθεί!

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι παιδαγωγοί και όχι παιδονόμοι! Τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης δεν επιλύονται με τη συνδρομή αστυνομικών και εισαγγελέων ούτε με διευθυντές – δοσιλογικά υποχείρια του κράτους.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επιδιώκουν να διατηρούν στα σχολεία τους το παιδαγωγικό κλίμα και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε περιβάλλον ασφάλειας, εμπιστοσύνης και συνεννόησης με τους μαθητές τους. Είναι αδιανόητο να εκχωρούνται αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας, όπως η φύλαξη και η εποπτεία των σχολικών μονάδων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Τα σχολεία, παρά τα μέτρα εξαθλίωσης που παίρνουν συνεχώς οι κυβερνήσεις:

  • μειώνοντας δραματικά τις λειτουργικές δαπάνες
  • στοιβάζοντας μαθητές σε 30άρια τμήματα
  • απολύοντας καθηγητές και σχολικούς φύλακες
  • βάζοντας σε λειτουργία συστήματα μεγάλου αδελφού – όπως το my school
  • μετατρέποντας το Λύκειο σε ένα σχολείο για λίγους και εκλεκτούς

είναι χώροι στους οποίους επιτελείται εκπαιδευτικό έργο και τα προβλήματα, σε πείσμα των κυβερνώντων, γίνεται προσπάθεια να επιλύονται με δημοκρατικό τρόπο.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να τσακίσει όποιον δεν συμφωνεί και αντιστέκεται σε αυτήν, είτε είναι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι με επιστράτευση, είτε είναι μαθητές που αρνούνται την υποβάθμιση της παιδείας κι αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο και κατ’ επέκταση ένα καλύτερο μέλλον. Ένας αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του δόγματος «σοκ και δέος» και της αντίληψης «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Ένα παρόμοιο περιστατικό παρατηρήθηκε πριν από λίγες μέρες και στο 7ο Γ/σιο Ν. Ιωνίας που συστεγάζεται με το 5ο Λύκειο: Μετά από κατάληψη των μαθητών του Γ/σιου, και τις φθορές που προκλήθηκαν στις κλειδαριές του σχολείου, «αγανακτισμένοι» γονείς από το Λύκειο υπερέβησαν τον σύλλογο των γονέων του Λυκείου και πίεσαν τον Λυκειάρχη να καλέσει την Αστυνομία, για την διεξαγωγή έρευνας. Ο σύλλογος των γονέων τοποθετήθηκε καταγγέλλοντας την κλήση της Αστυνομίας και μαζί με την τοπική ΕΛΜΕ ζήτησαν από τον Λυκειάρχη να αντιμετωπίζει παρόμοια περιστατικά μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές,γονείς, μαθητές).

Σύμπτωση; Υπερβάλλων ζήλος των εν λόγω γονέων; ή κάποιοι στην περιοχή μας λειτουργούν σαν λαγοί της κυβέρνησης;

  • Τασσόμαστε ενάντια στο κλίμα καταστολής και φόβου στις σχολικές μονάδες
  • Ενάντια στο σχέδιο τους για τρομοκρατημένους μαθητές και μετέπειτα τρομοκρατημένους εργαζομένους/ανέργους που διστάζουν να διεκδικήσουν τη ζωή τους
  • Ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας και την καταπίεση της ελεύθερης και ξέγνοιαστης εφηβικής σκέψης και δημιουργικότητας
  • Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς οφείλουν να έχουν τον πρώτο λόγο.

 «Έξω από τα σχολεία η αστυνομία – Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία»

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας

“Υδραγωγείο”

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις