Αφιέρωμα της Εργατικής Λέσχης για τα 40 χρόνια από το Πολυτεχνείο

17 Νοέμβρη 201340-xronia-polytexneio-geniki-afisa2013

Δεν ξεχνώ, το ξαναζώ. 40 χρόνια, σαν σήμερα…

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”, συμβάλει στη συζήτηση για τα μηνύματα της εξέγερσης του πολυτεχνείου το 1973 και τη σχέση τους με το σήμερα,  40 χρόνια μετά.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει:

  • Εκδήλωση με θέμα: “Το σύγχρονο      αντιφασιστικό τραγούδι”  την Τρίτη 12/11 στις 20.00 με      τον μουσικό μελετητή και συγγραφέα Μιχάλη Παπαμακάριο[1]
  • Προβολή της ταινίας “Ζ” του Κώστα Γαβρά, την Παρασκευή      15/11 στις 20.30
  • Εκδήλωση με θέμα “Τι ήταν η δικτατορία      1967-1974. Τι έγινε στο Πολυτεχνείο; Πόσο κοντά μας είναι όλα αυτά 40      χρόνια μετά?”  το Σάββατο 16/11 στις 19.30 με τους      αγωνιστές της περιόδου εκείνης Αριάδνη Αλαβάνου[2]      και Νίκο Ξηρουδάκη[3]
  • Έκθεση Φωτογραφίας της περιόδου εκείνης στους      χώρους της λέσχης.

Τέλος, καλούμε τη νεολαία και το λαό της Νέας Ιωνίας και των γύρω περιοχών, να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία του Πολυτεχνείου την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου.

“Στρατιώτες! Μην υπακούτε στους αγροίκους, που σας περιφρονούν και σας δυναστεύουν, που υπαγορεύουν τις πράξεις και τις σκέψεις σας! Που σας μεταμορφώνουν σε κοπάδι, σε κρέας για τα κανόνια. Μην υποχωρείτε μπροστά σε αυτά τα εκφυλισμένα όντα, στους εγκέφαλους και τις καρδιές των μηχανών! Δεν είστε ούτε μηχανές, ούτε κοπάδι, είστε άνθρωποι! Φέρτε την αγάπη μέσα στις καρδιές σας και όχι το μίσος! Μόνο οι εκφυλισμένοι μισούν!

Στρατιώτες! Μην αγωνίζεστε για τη σκλαβιά, αγωνιστείτε για την ελευθερία! Εσείς είστε ο λαός που έχει τη δύναμη, να δημιουργεί τις μηχανές, να δημιουργεί την ευτυχία! Εσείς ο λαός, έχετε τη δύναμη να εμπνεύσετε μια όμορφη κι ελεύθερη ζωή, να κάνετε αυτή τη ζωή μια υπέροχη περιπέτεια!

Απόσπασμα από την ταινία “Ο μεγάλος δικτάτορας” (η ομιλία του Τσάρλι Τσάπλιν)

Η ταινία προβλήθηκε στις 08/11 στο Υδραγωγείο στο πλαίσιο αντιφασιστικού αφιερώματος


[1] Ο Μιχάλης Παπαμακάριος είναι μουσικός ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου “Φυσάει Κόντρα”- Εκδόσεις ΚΨΜ, ενώ επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης του περιοδικού “Δίφωνο”.

[2] Η Αριάδνη Αλαβάνου συμμετείχε στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου “Τα κορίτσια της βροχής” και ήταν φοιτήτρια την περίοδο των γεγονότων.

[3] Ο Νίκος Ξηρουδάκης ήταν μαθητής την περίοδο της χούντας.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Δραστηριότητες, Εκδήλώσεις, Πολιτισμός, Προβολές