• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Ανοιχτά μαγαζιά τώρα και μετά τα μεσάνυχτα ούτε να το διανοηθείτε! Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους

Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε …άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείο Ανάπτυξης ορίζεται ότι «το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 06:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου μέχρι και τις 6:00 της επόμενης ημέρας».

Επισημαίνεται ότι με την ίδια απόφαση του δημάρχου θα ορίζεται και το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου.

Έτσι λοιπόν, μετά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε συνέχιση της εφαρμογής της διαβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, έρχεται η εν λόγω ρύθμιση να ισοπεδώσει το εργασιακό ωράριο των εμποροϋπαλλήλων και να τους μετατρέψει σε σκλάβους με δεσμά πίσω από τους πάγκους των καταστημάτων. Το καπιταλιστικό κέρδος απαιτεί πιο πολλά κέρδη και ακόμη μεγαλύτερη εξουθένωση για την εργατική τάξη, που θα πληρώσει το τίμημα αυτών των κερδών. Άλλο ένα βήμα λοιπόν στην «ανάπτυξη  της αγοράς για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών». Είναι πολύ χαρακτηριστική η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση ότι η παράταση της λειτουργίας  θεσμοθετείται ώστε να δίνεται η δυνατότητα για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar. Όλοι γνωρίζουν ποιοι επωφελούνται από τέτοιου είδους εμπορικές δράσεις (οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες) και ποιοι είναι εκείνοι που θα πληγούν άμεσα από όλο αυτό (τα μικρομάγαζα της γειτονιάς) .

Την ίδια στιγμή το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών εξανεμίζεται πριν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Οι ρυθμίσεις αυτού του χαρακτήρα όπως και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν έρχονται να καλύψουν τάχατες τις καταναλωτικές ανάγκες του κόσμου που δεν χωράνε στο ωράριο λειτουργίας. Αποτελούν σε ένα κλάδο όπως αυτός του εμπορίου με κακοπληρωμένη εργασία, σπαστά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες κ.α.  βήμα  για τη περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την αύξηση της εκμετάλλευσης. Είναι ειρωνεία και πρόκληση ότι αυτή η ρύθμιση γίνεται τις παραμονές εφαρμογής του εορταστικού ωραρίου για το Πάσχα, που μετατρέπει για τους εργαζόμενους το μαγαζί σε «σπίτι» τους.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ.

ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.

 Ως  εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας  έχουμε αναδείξει στην περιοχή  πολύ καιρό τώρα τις συνέπειες της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, συμβάλλαμε στην ενημέρωση του κόσμου, αγωνιζόμαστε για την αποτροπή πάσης φύσεως παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση όλων όσων χρειάζονται για μια αξιοβίωτη ζωή.

Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα μαζί και με άλλες συλλογικότητες της περιοχής.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν μαζί μας για κάθε εργατικό ζήτημα στο χώρο εργασίας τους.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΨΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΣΚΛAΒΟΙ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης, Σωματεία