Καλούμε και συμμετέχουμε στην παλλαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 1/12, στις 13:00, στο Σύνταγμα, ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα για το Ε.Σ.Υ.

Καταργούν το ΕΣΥ!  Να μην τους αφήσουμε!

Ζούμε σε μια περίοδο, που η πλειοψηφία της κοινωνία μας είναι σε συνεχή προσπάθεια επιβίωσης. Φοβισμένη και κουρασμένη από την πανδημία, που κόστισε την ζωή σε περίπου 40 χιλιάδες συμπολίτες μας και συνεχίζεται ακόμη. Με τους δείκτες υγείας συνεχώς να επιδεινώνονται. Με ένα συνεχώς και πιο διαλυμένο ΕΣΥ που φυτοζωεί εδώ και μια δεκαετία υποχρηματοδότησηςΜε τις τραγικές σκηνές στα επείγοντα. Τα νοσοκομεία που κατάργησαν. Με την έλλειψη  νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, κλινών και Μ.Ε.Θ.  Χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, τα 2/3 των οργανικών θέσεων κενά και τους «ήρωες» νοσοκομειακούς γιατρούς, που κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία στην πανδημία να έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη. Με υποτυπώδη  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  και ανύπαρκτη οδοντιατρική περίθαλψη και εξωνοσοκομειακή αποκατάσταση, με τις ιδιωτικές δομές υγείας να αναπτύσσονται και να θησαυρίζουν. Όποιος  ασθενής μπορεί να πληρώσει, ίσως να βρει λύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι, συνήθως, παραιτούνται από την λύση των προβλημάτων υγείας τους.

Κι όμως δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με την πανδημία covid19 και ο περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε πόσο αναγκαίο είναι ένα ισχυρό και ποιοτικό σύστημα υγείας που να μπορεί να περιθάλψει όλους όσους έχουν ανάγκη δωρεάν.

Οι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, έλλειψης πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας και συνολικά της τραγικής κατάστασης του ΕΣΥ που διαμορφώθηκε  με εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών και πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πολιτικών της ΕΕ. Αλλά και οι χιλιάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στην ηρωική προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών έδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο λαός ένα πραγματικά δημόσιο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Αντί η κυβέρνηση να κινηθεί σε μια κατεύθυνση, με μια σειρά ρυθμίσεις και νόμους καταργεί κάθε έννοια δικαιώματος δημόσιας δωρεάν περίθαλψης για τον λαό. Μετατρέπει το ΕΣΥ από  δημόσιο σε ιδιωτικό και εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερους τομείς-λειτουργίες του δημόσιου συστήματος, δηλαδή όλες τις πιθανά κερδοφόρες λειτουργίες του νοσοκομείου – ακόμα και τις διακομιδές- εκτός από τις ήδη γνωστές της φύλαξης, της καθαριότητας, της σίτισης, κ.α.

Αλλάζει ριζικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ καταργώντας τη μόνιμη και αποκλειστική απασχόλησηκαθώς δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος να έχουν ιδιωτικό ιατρείο  και να έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές.  Δικαίωμα που μέχρι σήμερα είχαν μόνο οι πανεπιστημιακοί, νομιμοποιώντας στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της «πελατείας» στο ΕΣΥ για να έχει αποτελεσματική φροντίδα.  Καταργούν την βασική ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ, δηλαδή στην ουσία καταργούν το ίδιο το ΕΣΥ.

Προβλέπεται, επίσης, και το αντίστροφο : η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με σχέση μερικής απασχόλησης, διάταξη που στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση σε συνδυασμό με  τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, πληρωμένα από την τσέπη των ασθενών.  Εισάγεται και επίσημα πλέον  η χρηματική σχέση γιατρού-ασθενή . Όποιος έχει να πληρώσει, χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου αλλά το γεμάτο πορτοφόλι. Η κυβέρνηση απευθυνόμενη στους γιατρούς ουσιαστικά τους λέει ότι για να έχετε ανθρώπινες αποδοχές ληστέψτε τους ασθενείς και εμείς θα “νομιμοποιήσουμε τα φακελάκια”.  Έτσι το σύστημα υγείας επιστρέφει 45 χρόνια πίσω.  Οι ασφαλισμένοι ακόμη και αν έχουν πληρώσει για δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές  θα αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες των κατ΄όνομα δημόσιων νοσοκομείων. Ενώ ακόμη σκληρότερο αποκλεισμό από την υγεία θα το βιώσουν οι άνεργοι, οι μετανάστες και τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και έναρξη του πολυδιαφημισμένου θεσμού του προσωπικού γιατρού. Η παραπομπή για την κάλυψη οποιασδήποτε  ιατρικής ανάγκης να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από αυτόν στοχεύει να αυξήσει το κόστος συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλεια στους ασφαλισμένους και να αποκλείσει κόσμο από το δικαίωμα στην υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι   πολλοί προσπάθησαν να εγγραφούν όπου έβρισκαν κενό και όσο μακριά και αν ήταν από τον τόπο κατοικίας τους. Είναι προφανές ότι οι γιατροί δεν επαρκούν και έτσι η κυβέρνηση, ύστερα κι από την κατακραυγή, έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν «προσωπικοί γιατροί» επιπλέον 8 ιατρικές ειδικότητες. Ακόμα και έτσι, όμως, φαίνεται πως τουλάχιστον το 1/3 του πληθυσμού της χώρας μένει εκτός του θεσμού, άρα αποκλείεται και έχει να αντιμετωπίσει και ποινές.

Πρόκειται για ένα υγειονομικό έγκλημα. Συνέχεια και κορύφωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα δώδεκα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της ΕΕ, των μεγαλοκλινικαρχών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Απαιτούμε –Διεκδικούμε:

·      Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων, ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων, δωρεάν τεστ, κλπ. Γενναία χρηματοδότηση της υγείας σε βάρος των εξοπλισμών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ, της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού χρέους.

·      Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας με κέντρα υγείας σε κάθε δημοτική ενότητα, με 24ωρη λειτουργία και πλήρως στελεχωμένα για να παρέχουν υψηλής ποιότητας άμεση περίθαλψη και πρόληψη της υγείας του πληθυσμού.

·      Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ο οποίος θησαυρίζει από το δράμα των λαϊκών ανθρώπων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία.

·      Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά, τοκετοί, εξωσωματικές για όλους και όλες.

·      Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων

Υπερασπιζόμαστε όλες και όλοι το δικαίωμα του λαού στη δημόσια Υγεία

Καλούμε – συμμετέχουμε στην παλλαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 1/12, στις 13:00,

στο Σύνταγμα

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Ανακοινώσεις