Δελτίο τύπου και βίντεο από την εκδήλωση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας της λέσχης: 100 χρόνια – Οι “Μεγάλες Ιδέες” γεννούν πόλεμο, πρόσφυγες, εκμετάλλευση και ρατσισμό

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή το Σάββατο στις 12 του Νοέμβρη, η εκδήλωση-συζήτηση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Ν. Ιωνίας με τίτλο “100 χρόνια – Οι “Μεγάλες Ιδέες” γεννούν πόλεμο, πρόσφυγες, εκμετάλλευση και ρατσισμό”.

 Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Ιστορικός & Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης Αιμιλία Σαλβάνου, η οποία ανέπτυξε το θέμα της προσφυγιάς τότε και τώρα, ξαναδιαβάζοντας την προσφυγιά από το 1922 ως σήμερα μέσα από τη σύγχρονη προσφυγική εμπειρία, η Διδάκτωρ Πολιτισμικής Γεωγραφίας Ε.Μ.Π. & Σορβόννης, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ASCSA Αλεξάνδρα Μούργου, η οποία μας μετέφερε το πνεύμα της αστικής λαϊκής μουσικής & του ρεμπέτικου από την Αν. Μεσόγειο στις εργατικές & προσφυγικές γειτονιές, και ο Υπ. Διδάκτωρ τμ. Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειου Πανεπιστημίου Νίκος Πελεκούδας, ο οποίος μας μίλησε για τους αστικούς και κρατικούς μύθους και την εργατική αντιπολεμική πάλη από το 1922 στο 2022.

Οι εισηγητές, με τις πρωτότυπες εισηγήσεις τους αλλά και τον πλούσιο διάλογο που ακολούθησε απαντώντας στις ερωτήσεις του ακροατηρίου, έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στις καταγεγραμμένες πληροφορίες των επίσημων αρχείων, αποδεικνύοντας με εύγλωττο τρόπο, ότι ακόμα κι ύστερα από 100 χρόνια, υπάρχουν ζητήματα που όχι μόνο δεν συζητιούνται δημόσια, αλλά αποκρύπτονται με επιμέλεια γιατί ακριβώς η αναδίφηση σ’ αυτά αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυρίαρχης αστικής πολιτικής για τα δράματα που έζησαν οι λαοί των Βαλκανίων στην μακρά περίοδο του Μεσοπολέμου. 

Ακολουθούν τα βίντεο από τις εισηγήσεις των ομιλητών. Η έναρξη της συζήτησης έγινε από τον Στέφανο Βαμιεδάκη, υπ. διδάκτορα Ιστορίας, μέλος της ΟΠΙΝΙ.

Αιμιλία Σαλβάνου:

Αλεξάνδρα Μούργου:

Νίκος Πελεκούδας

Ερωτήσεις-τοποθετήσεις:

Η επιτυχημένη εκδήλωση της Ο.Π.Ι.Ν.Ι. ενδυναμώνει και εντείνει τις προσπάθειες της στον επιστημονικό αλλά και κοινωνικό της ρόλο και προετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη εκδήλωση του 2023, σε συνεργασία με άλλες Ομάδες πανελλαδικά, που θα πραγματοποιηθεί στην Προσφυγική -απ’ όλες τις απόψεις- Νέα Ιωνία και στην οποία είστε από τώρα όλοι/ες καλεσμένοι/ες.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Δελτία Τύπου, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας