• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Δελτίο τύπου από τη σύσκεψη για την ανεργία και την επισφάλεια

Την Πέμπτη 10.11.2016 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ η ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑ για τα θέματα της ανεργίας και της επισφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, της ΠΟΕ – ΟΤΑ, του Συντονιστικού Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, οι Εργατικές Λέσχες Ν. Σμύρνης, Ν. Ιωνίας, Περιστερίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης, το Παρατηρητήριο εργατικών θεμάτων της Ανυπότακτης Πόλης, η Attack στην Ανεργία και την επισφάλεια, οι Ενεργοί Άνεργοι, το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος και αγωνιστές/στριες του εργατικού κινήματος.

anergia271015Στη συζήτηση καταγράφηκαν πλούσιες εμπειρίες και  συμπεράσματα για το χαρακτήρα της ανεργίας και της εργασίας σήμερα, για το νέο γύρο επίθεσης του κεφαλαίου με άξονα το νέο εργασιακό και συνδικαλιστικό νόμο. Βασική πλευρά της διαδικασίας αυτής αποτελούν οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που αλλάζουν το τοπίο τόσο στην ανεργία όσο και στις σχέσεις εργασίας, με την εμπορευματοποίηση της ανεργίας και τους άνεργους να χρησιμοποιούνται σχεδιασμένα ώστε να θεσμοθετείται η πιο άγρια εκμετάλλευση. Ενορχηστρωτής στην προσπάθεια αυτή αποτελούν η Ευρωπαϊκή Ένωση σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με τις κυβερνήσεις και βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή η χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αναδείχτηκε ότι οι εξελίξεις αυτές στην εργασία επιδιώκονται από το κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των εργαζόμενων και της νεολαίας και αποτελούν έκφραση της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Επίσης επισημάνθηκε ότι η ανεργία είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού και μέσο για την πίεση και τον εκβιασμό σε οπισθοχώριση της εργασίας. Η σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα στη γκρίζα ζώνη ανεργίας-επισφάλειας καθολικοποιείται και γενικεύεται στο σύνολο των κλάδων ενώ ταυτόχρονα εκτιμήθηκε η αναγκαιότητα για ένα σύγχρονο πρόγραμμα πάλης για τους ανέργους σήμερα.

Βασικές πλευρές της επίθεσης στο πεδίο της ανεργίας και της επισφάλειας το επόμενο διάστημα αποτελούν:

 • Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τους δήμους έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ αναμένεται η β και η γ φάση όπου συνολικά θα εργαστούν 30.000 άνεργοι. Πρόκειται για θέσεις εργασίας που εξαιρούνται από το εργασιακό δίκαιο με τη δικαιολογία της υπαγωγής τους στο ΕΣΠΑ, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 • Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα voucher τουρισμού παραμένουν ακόμη απλήρωτοι. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που αντί για τον ΟΑΕΔ υλοποιεί εργοδοτική ένωση (ο ΣΕΤΕ) σε ένα τομέα που αποτελεί ατμομηχανή της οικονομίας στην Ελλάδα. Κύριοι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή είναι τόσο ο ΣΕΤΕ όσο και το υπουργείο αλλά και η πολιτική των ΕΣΠΑ που έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Προβάλλουμε ταυτόχρονα το αίτημα της κατάργησης αυτών των προγραμμάτων σκλαβιάς και των κανονικών προσλήψεων με δικαιώματα. Αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία μας από αντίστοιχα προγράμματα απαιτούμε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία υπουργείου – ΕΣΠΑ – ΟΑΕΔ – εργοδοτικών φορέων και να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι.
 • Στην ίδια κατεύθυνση με τα προγράμματα σκλαβιάς του ΟΑΕΔ κινείται και η αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που επιπρόσθετα προωθεί τη μαύρη εργασία από τους υπόλοιπους εργοδότες μη δικαιούχους του προγράμματος. Ταυτόχρονα βέβαια με τη λογική αυτή έρχονται και οι μειώσεις στις παροχές των ανέργων, είτε άμεσα με περικοπές είτε έμμεσα όπως συμβαίνει με την επί της ουσίας ανάκληση της δωρεάν μετακίνησης στην Αττική μέσω της εισαγωγής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
 • Το τετραετές γυμνάσιο και διετές αριστοκρατικό λύκειογια λίγους κι εκλεκτούς μαθητές. Η μεγάλη πλειονότητα της μαθητικής νεολαίας θα πεταχτεί στα 16 της εκτός της τυπικής σχολικής εκπαίδευσης σε κάθε λογής μεταγυμνασιακά ΙΕΚ και ΕΠΑΣ και θα εξωθηθεί στην φτηνή κατάρτιση, τη μαθητεία-απλήρωτη εργασία με το καρότο της γνωριμίας με εργοδότες και της μετέπειτα επαγγελματικής αποκατάστασης τους. Στα πλαίσια αυτά το νέο διετές ΕΠΑΛ, δεν θα είναι ούτε επαγγελματικό ούτε τεχνικό. Πτυχίο ή πιστοποιητικό τεχνικής και επαγγελματικής επάρκειας θα δίνεται στο μεταλυκειακό έτος της κατάρτισης και της μαθητείας. Οι αλλαγές αυτές είναι βασικά προαπαιτούμενα του 3ου μνημόνιου, με στόχο μέχρι το 2017, το 33% των εκπαιδευομένων να συμμετέχουν στη μαθητεία.

Η πάλη ενάντια στην ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας περνάει μέσα από την πάλη για την καλυτέρευση των όρων εργασίας μας, ανοίγει όμως και συνολικά το ζήτημα του πώς θέλουμε να δουλεύουμε και να ζούμε. Στην κατεύθυνση αυτή παλεύουμε  για:

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και την ελαστική εργασία. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μείωση του εργάσιμου χρόνου και ταυτόχρονη αύξηση των μισθών – αποδοχών.
 • Βασικός μισθός στα 900 ευρώ. Ούτε σκέψη για υποκατώτατο μισθό και λοιπές επεξεργασίες του νόμου για τα εργασιακά. Καμία διάκριση των εργαζόμενων με βάση την ηλικία. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Όχι στα κάθε λογής προγράμματα προσφοράς «τζάμπα» εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία (μαθητείες, πρακτικές, «εργασιακής εμπειρίας»)
 • Κατάργηση όλων των μορφών επισφαλούς και μαύρης εργασίας. Όχι στη θεσμοθέτηση νέων μορφών γενικευμένης επισφάλειας (πχ mini jobs, Midi-jobs, 0-hour- contracts κόκ που προβλέπονται στον εργασιακό νόμο)
 • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στο μοίρασμα της φτώχειας. Όχι επίδομα στην εργοδοσία, επίδομα ανεργίας και δικαιώματα για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις τώρα. Εδώ και τώρα κατάργηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ (8-μηνα, κοινωφελής εργασία, κλπ)
 • Μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες για την κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών- σπάσιμο των μνημονιακών περιορισμών.
 • Όχι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Διαγραφή των χρεών των φτωχών, των άνεργων, των μικρομεσαίων. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
 • Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με πλήρη και διευρυμένα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, τον συλλογικό και μαζικό αγώνα.
 • Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν χωρούν στο μονόδρομο των ευρωμνημονίων, στους εκβιασμούς των δανειστών-δυναστών. Προϋποθέτουν την σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ΕΕ και των δημοσιονομικών ευρωσυμφώνων, τον απεγκλωβισμό από την θηλειά του χρέους και τη διαγραφή του, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας.

Κοινός τόπος στη σύσκεψη αποτέλεσε πως το υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα ούτε θέλει ούτε μπορεί να καλύψει τη σύγχρονη εργατική τάξη και τη νεολαία, και πως υπάρχει η αναγκαιότητα για ένα κοινό αγωνιστικό μπλοκ δυνάμεων που θα ενώνει τα ταξικά σωματεία, τις αγωνιστικές συλλογικές προσπάθειες και τις επιμέρους πρωτοβουλίες για την οργάνωση του κόσμου της ανεργίας και της επισφάλειας. Η ΓΣΕΕ συγκρότησε το καλοκαίρι μέτωπο με τους εργοδότες (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, κ.α.) και την κυβέρνηση. Συνομιλεί με το ΔΝΤ και προετοιμάζει τον τρόπο που θα “σερβίρουν” – θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στους εργαζόμενους με ελεγχόμενες και όσο γίνεται πιο αναιμικές αντιδράσεις ενώ η ΑΔΕΔΥ στο χωρίς ουσιαστικά αγωνιστικό σχέδιο – σπέρνει την απογοήτευση. Ταυτόχρονα, ενόψει και του νόμου για εργασιακά και το ημερολόγιο αναμονής και ήττας του αστικοποιημένου συνδικαλισμού που μεταθέτει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εκδηλώθηκε έντονα η ανάγκη να  δοθεί τόνος κλιμάκωσης του αγώνα με κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις.

Δεν μπορούμε να πάμε με μια από τα ίδια. Ο μόνος δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η ευρωμνημονιακή κόλαση που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να προωθούν, δεν είναι άλλος από αυτόν του πραγματικού ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας.

Τώρα είναι η ώρα για την αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων. Συγκροτούμε το δικό μας αγωνιστικό σχέδιο και παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Με κέντρο τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία, τις αγωνιστικές συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας, τον κάθε εργαζόμενο που θέλει να παλέψει για να σταματήσει  και να ανατραπεί αυτή η πολιτική, συγκροτούμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, αναπτύσσουμε την κοινή, μαζική και πανελλαδικά συντονισμένη δράση μας στο μέτωπο της ανεργίας και της επισφάλειας, προβάλλουμε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα. 

Στην κατεύθυνση αυτή:

 1. Δεν αφήνουμε τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό να δίνει τον τόνο στη μάχη του εργασιακού με περιφερόμενες απεργίες. Θεωρούμε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι ανάγκη να συνδεθεί με ένα πολύπλευρο αγωνιστικό σχέδιο διάρκειας και κλιμάκωσης. Στηρίζουμε την απεργία στις 24.11. Καλούμε σε αγωνιστική κινητοποίηση των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων στις 8 το πρωί τη μέρα της απεργίας έξω από το κτίριο του ΟΑΕΔ (Σταδίου 54).
 2. Προχωράμε σε κινητοποίηση στο ΣΕΤΕ για το ζήτημα των απλήρωτων εργαζόμενων στα προγράμματα voucher τουρισμού το αμέσως επόμενο διάστημα. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στα σωματεία και τις συλλογικότητες του κλάδου για συνδιοργάνωση της κινητοποίησης.
 3. Από κοινού με τις υπόλοιπες συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας, τις επιτροπές αγώνα στους δήμους και τα σωματεία προχωράμε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ στις αρχές Δεκέμβρη με συγκέντρωση και πορεία στο υπ. Εργασίας.
 4. Για την υλοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος συγκροτούμε Γραμματεία που αποτελείται από τις συλλογικότητες και τους αγωνιστές που συμμετείχαν.

 

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Δελτία Τύπου, Εργατικά, Εργατικό Κίνημα, Σωματεία