Eκδήλωση “Συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα μεταναστριών και μεταναστών”

Σάββατο 19:30 στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας

Εδώ και τρεις δεκαετίες ζούμε μαζί με μετανάστες και μετανάστριες. Έχουμε δουλέψει μαζί, έχουμε χτίσει σχέσεις και φιλίες. Ωστόσο, λίγα γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερα αρνητικές ή και συχνά κατάφορα ρατσιστικές καταστάσεις που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, παρά την φαινομενική ενσωμάτωση ακόμα και η πολυπληθέστερη ομάδα μεταναστών και μεταναστριών, οι Αλβανοί και Αλβανίδες, συνεχίζουν να υφίστανται μια σειρά διακρίσεων. Οι διακρίσεις αυτές είναι και συστημικές, προκύπτουν από τους ψηφισμένους νόμους και συνεχίζουν να κάνουν τη ζωή δύσκολη για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Για αυτή την πραγματικότητα αποφασίσαμε από κοινού να πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση με την Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων, με θέμα τις Συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα μεταναστριων και μεταναστών, στην Ελλάδα. Θα περίμενε κανείς πως μετά από τόσες δεκαετίες το δικαίωμα στην συνταξιοδότηση θα ήταν κατοχυρωμένο για τις μετανάστριες και τους μετανάστες, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Επιπλέον, οι εργασιακές συνθήκες καθώς και τα δικαιώματα των ατόμων μεταναστευτικής καταγωγής πολλές φορές αγνοούνται τόσο από την εργοδοσία όσο και από το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποφασίσαμε να ανοίξουμε αυτά ζητήματα στην προσεχή μας εκδήλωση. Γι’ αυτό τον λόγο σας καλούμε να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στη συζήτησή μας στην οποία θα μιλήσουν οι:

  • Μαριλένα    Σουλοζέκι:    Μελος    της    Πρωτοβουλία     Αλβανών    Μεταναστών/Μεταναστριών   και Αλληλέγγυων
  • Παλαιολόγος Παλαιολόγου: Δικηγόρος – Εργατολόγος
  • Μετανάστης δεύτερης γενιάς: Μέλος της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας

Σουλίου 12 & Δερκών, Πλ. Αναξαγόρα

Ftesë për diskutim: Pensionet dhe e drejta e punës së emigrantëve Të shtunën ora 19:30 në Ergatiki Lesqi në Nea Ionia.

Për mëse tre dekada jetojmë së bashku me emigrantët. Kemi punuar së bashku, kemi ngritur marrëdhënie dhe miqësi. Në fakt, shumë pak njohim për vështirësitë dhe veçanërisht fenomenet raciste që emigrantët përjetojnë ende. Fatkeqësisht, pavarësisht integrimit të sipërfaqshëm, pjesa dërrmuese e emigrantëve, shqiptarët, vazhdojnë të vuajnë një rrjedhë diskriminimesh. Këto diskriminime janë edhe strukturore, burojnë nga ligjet e miratuara dhe vazhdojnë të vështirësojnë jetën e qindra mijëra njerëzve.

Për shkak të këtij realiteti, bashkërisht vendosëm të zhvillojmë një diskutim me Iniciativën e Emigrantëve/eve Shqiptarë/e, me temë “Pensionet dhe e drejta e punës së emigrantëve në Greqi”. Çdokush do të priste që pas kaq shumë dekadash për emigrantët/et e drejta e pensionit do të ishte e garantuar, por realiteti qendron shumë ndryshe. Gjithashtu, kushtet e punës si dhe të drejtat e emigrantëve/eve shpesh shkelen si nga punëdhënësi ashtu edhe nga vetë shteti Grek. Duke marrë parasysh faktet e sipërpërmendura, kemi vendosur t’i hapim këto çështje në diskutimin tonë të ardhshëm. Për këtë arsye, ju ftojmë të ndiqni dhe të merrni pjesë në bashkëbisedimin në të cilin do të flasin:

  • Marilena Sulozeqi: Anëtare e Iniciativës se Emigrantëve/eve Shqiptarë/e
  • Paleologos Paleologu: Jurist – Këshilltat Ligjor
  • Emigrant i brezit të dytë: Anëtar i Ergatiki Lesqi në Nea Ionia

Souliou 12 & Dherkon, Pl. Anaksagora

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Εκδήλώσεις, Εργατικά, Παρεμβάσεις Λέσχης