Η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας αναζητά νέα στέγη

Το 2013 ξεκινήσαμε την προσπάθεια συγκρότησης μιας συλλογικότητας γειτονιάς. Η Συλλογικότητα αυτή θα βαφτιζόταν τελικά Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας – «Υδραγωγείο», θα στεγαζόταν στην οδό Ελ. Βενιζέλου, ενώ μέσω του ydragogeio.gr, η παρουσία της απέκτησε και διαδικτυακή μορφή. Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκαμε μαζί στην περιοχή. Με αρκετούς/ες είχαμε ξαναβρεθεί, στα πρώτα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αρχικά στη Λαϊκή Συνέλευση Ν. Ιωνίας, και στις Επιτροπές Κατοίκων Περισσού και Αγώνα Καλογρέζας στη συνέχεια. Θέλοντας να συνεχίσουμε στον δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα ένα κομμάτι του κόσμου που συμμετείχε σε αυτές μαζί και με άλλους συναγωνιστ(ρι)ες (ξανα)βρεθήκαμε και συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα. Απότοκος; Η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας – «Υδραγωγείο».

Σήμερα, ολοκληρώνεται ακόμα ένας κύκλος. Λίγο πριν την συμπλήρωση των δέκα ετών ύπαρξης μας,  θα πρέπει να αφήσουμε τον χώρο που μας φιλοξένησε όλα αυτά τα χρόνια και που αγαπήσαμε πολύ και να εγκατασταθούμε σε νέο χώρο. Φυσικά δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε το νήμα της συλλογικής δράσης, του αγώνα και της αλληλεγγύης. Γι’ αυτό δημοσιοποιούμε την διαδικασία εύρεσης νέου χώρου, καλώντας τον κόσμο της Ν. Ιωνίας να έρθει σε επικοινωνία με εμάς, αν και εφόσον γνωρίζει ή διαθέτει χώρο προς ενοικίαση (μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα: 6940980810, elni.ydragogeio@gmail.com, https://www.facebook.com/elni.ydragogeio)

Μια «νέα» αρχή

Όπως πριν 10 περίπου έτη βάλαμε πλάτη  με φάρο την συλλογική δράση, έτσι και τώρα δεν αναζητούμε απαραίτητα χώρο που να είναι 100% τέλειος καθώς θα φροντίσουμε να επιδιορθωθούν, στηθούν και τροποποιηθούν σημεία του χώρου, ώστε να βρεθούμε εκ νέου στη νέα μας εγκατάσταση.

Ως Λέσχη, όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενήσαμε μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου / λυκείου, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, ξένων γλωσσών, συνελεύσεις σωματείων, εργαζομένων, άλλων συλλογικοτήτων γειτονιάς όμορων περιοχών, πολιτιστικές εκδηλώσεις με διάφορες θεματικές, προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις. Ακόμα, έλαβαν χώρα και εργαστήρια φωτογραφίας, επεξεργασίας εικόνας, προγραμματισμού, χορού, μουσικής σε ενήλικες, όπως επίσης μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά.

Συμμετείχαμε στους αγώνες εργαζομένων και ανέργων, για τη διεκδίκηση των εργατικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας και στηρίξαμε με ποικίλους τρόπους (αλληλεγγύη, νομική βοήθεια κ.α.) κάθε αντίσταση σε χώρους δουλειάς στην περιοχή μας

Επιπλέον, με τις δράσεις μιας σειράς ομάδων της λέσχης, όπως προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια προφορικής ιστορίας, συναυλίες και γλέντια, προσπαθούμε να αναδείξουμε έναν διαφορετικό πολιτισμό μακριά από τη λογική της εμπορευματοποίησης.

Και  φυσικά φιλοξενήσαμε εκατοντάδες  εκδηλώσεις, είτε με αφορμή πολιτικά γεγονότα (Πολυτεχνείο, Πρωτομαγιά, δολοφονία Π. Φύσσα, Δεκέμβρης 2008 κ.α) είτε ζητήματα που αφορούν προβλήματα της καθημερινότητάς μας (ακρίβεια, φτωχοποίηση του λαού, Κυριακάτικη Αργία, εργατική αυθαιρεσία, κρατική καταστολή, παρακρατική δράση, ρατσισμό, διακρίσεις κάθε είδους).

Τα ζητήματα αυτά παραμένουν και εντείνονται. Παραμένουμε και εμείς και αναζητάμε πέρα από νέο χώρο συνοδοιπόρους σε αυτή την διαδρομή. Φυσικά η ύπαρξη του χώρου είναι ζήτημα άμεσο και κάθε συμβολή ευπρόσδεκτη.

Συλλογική οργάνωση, Αγώνας, αλληλεγγύη, ο δρόμος μας!

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Χώρος