• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας στο πλευρό των καλλιτεχνών

Με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 μπαίνει ταφόπλακα στο ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της ελεύθερης δημιουργίας  αφού τα διπλώματα των καλλιτεχνών εξισώνονται με το απολυτήριο του λυκείου. Οι καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου θεωρούνται μ’ αυτό ανειδίκευτοι εργάτες! Δεν πρόκειται, απλά, για άλλο ένα αντιδραστικό διάταγμα της κυβέρνησης αλλά για μία στρατηγική επιλογή αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ξεκινάει από την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και από την έλλειψη ενιαίας και δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης .Είναι εμφανές, επίσης πως πίσω απ’ αυτό υπάρχει και η συρρίκνωση του προϋπολογισμού για τον σύγχρονο πολιτισμό καθώς και η παράδοση του στις ορέξεις του κεφαλαίου. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφέστατα η περικοπή των εργασιακών δικαιωμάτων και προοπτικών των καλλιτεχνών.

Αυτό οδήγησε τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κατάληψη της σχολής και σε διοργάνωση διημέρου δράσεων στο θέατρο στις 22 και 23 Δεκεμβρίου του 2022. Ο στόχος ήταν ο διάλογος και η συσπείρωση των σπουδαστών όλων των σχολών.

Ο Ιανουάριος του 2023 γεμίζει με διαδηλώσεις καλλιτεχνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σκοπό την αναίρεση του ΠΔ85 που υποβαθμίζει κατάφωρα τις καλλιτεχνικές σχολές.

Στις 12 Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλαος Γιατρομανωλάκης προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τους καλλιτέχνες που έχουν καταλάβει το Εθνικό Θέατρο. Εκείνοι ύστερα από απόφαση συνέλευσής τους δεν του επιτρέπουν την είσοδο και απαιτούν να απαντήσει στα αιτήματά τους(παροχή σίτισης, στέγασης, φοιτητικές παροχές στις Ανώτερες Σχολές, περαιτέρω στελέχωση κρατικών σχολών και δημιουργία Ανωτάτων Σχολών Παραστατικών Τεχνών). Ούτε απαντά ξεκάθαρα σ’ αυτά αλλά απεναντίας απ’ τα λεγόμενα του εξάγεται το συμπέρασμα πως τους θεωρεί χομπίστες.

Στις 1-2 Φεβρουαρίου του 2023 γίνεται 48ωρη πανελλαδική απεργία.

Την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου του 2023, παραιτήθηκαν όλοι και όλες οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως αντίσταση στο ΠΔ 85/22 . Ο στόχος ήταν η νίκη του πολιτισμού, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

Το Σάββατο 11/2 μια μεγάλη συναυλία γέμισε  τον κατειλημμένο  χώρο του Rex, ενώ καθημερινά πληθαίνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία και συλλογικότητες

Καμία κυβέρνηση δε δικαιούται να καταβαραθρώνει τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών και να τους αντιμετωπίζει ως χομπίστες! Επίσης, είναι πλέον εμφανές πως η τέχνη αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως  μορφωτικό αγαθό για όλον τον λαό!

Ως Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των καλλιτεχνών. Δε θα τους περάσει! Η τέχνη θα μείνει ζωντανή!

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Πολιτισμός