Διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κανένας εργαζόμενος μόνος

Είναι γεγονός ότι κυρίαρχο ρόλο στο δημόσιο λόγο κατέχει η συζήτηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Σε τηλεοράσεις, εφημερίδες αλλά και στην πολιτική συζήτηση είναι βασικά θέματα το να ληφθούν μέτρα για την αγορά και σε κάθε περίπτωση να αναπτυχθεί η οικονομία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάει καθημερινά για την οριστική έξοδο από την κρίση και για την πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας. Μια ανάπτυξη που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στη μόνιμη υποτίμηση των εργασιακών συνθηκών για χάρη της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών. Τα εργατικά ωράρια αυξάνονται, οι μέρες ξεκούρασης εξαφανίζονται με την κυριακάτικη εργασία, ενώ τα αφεντικά προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις αποδοχές μη καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα υπερωριών, ή το δώρο των Xριστουγέννων. Ενώ λοιπόν όλοι μιλούν για τους “επιχειρηματίες” και τα συμφέροντά τους, μοιάζει να παραγνωρίζεται η ίδια η ύπαρξη της μισθωτής εργασίας πίσω από τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Και αυτό ακριβώς γιατί η  ενίσχυση της επιχειρηματικότητας χρειάζεται το περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.Τα αυξημένα κέρδη προϋποθέτουν τη μείωση του μισθού και όλων των άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων****

* Στον κλάδο του τουρισμού η ανασφάλιστη εργασία ξεπερνά το 60% και παράλληλα η μείωση των μισθών την τελευταία πενταετία φτάνει μέχρι το 30% σε μερικές περιπτώσεις. Στη Μύκονο, όσο και να αυξάνονται τα κέρδη από τον τουρισμό, oι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται σε κοντέινερ, ακόμα και σε σκηνές.

* Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, είχαμε ξυλοδαρμό απλήρωτου ντελιβερά από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Ο λόγος; Ο συνάδελφος απαίτησε τα δεδουλευμένα του.

* Καθαρίστρια στον Βόλο καταδικάζεται σε 10ετή ποινή φυλάκισης και διαγραφή των ενσήμων της επειδή προσκόμισε απολυτήριο της έκτης δημοτικού ενώ είχε ολοκληρώσει μέχρι και την πέμπτη τάξη.

* Η Seller Hellas ζητά από τους εργαζομένους της να υπογράψουν έντυπο συγκατάθεσης για λήψη του δακτυλικού τους αποτυπώματος ώστε η είσοδος στην εταιρία να γίνεται πλέον με χρήση αυτού. Ένας από τους εργαζόμενους αρνείται και ενημερώνει το σωματείο του. Ύστερα από ένα μήνα η εταιρία προχωρά εκδικητικά στην απόλυση του.

****Επιχειρήσεις Εργαζόμενοι
Συνολικός τζίρος κλάδου εμπορίου 2017: 102,8 δις ευρώ Συνολικά έσοδα των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου το 2017: 8,2 δις ευρώ
Αύξηση 9,6% του κύκλου εργασιών στον κλάδο παροχής εστίασης το 2017 Το 50,2% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερο από 800 ευρώ

Και τελικά ποιος θα μιλήσει για εμάς;

H απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μόνο «εμείς» !

            Ως εργατική λέσχη Νέα Ιωνίας είμαστε σε στην πλευρά και θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων που ξεσπούν. Είμαστε αυτοί ακριβώς που έχουν υποστεί όλο το βάρος της ανάπτυξης, αυτοί που θα δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστοι, σε ακραία ωράρια και με ελάχιστα λεφτά. Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας εργαζόμενος/η μόνος/η του/της. Κανένας φοβισμένος/η. Εμείς οι εργαζόμενοι παράγουμε τον πλούτο που κλέβουν τα αφεντικά. Είμαστε πολλοί, να συντονιστούμε, να οργανωθούμε! Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

Τελικά:

 • ενώ αυτοί μιλάνε για αυξημένη κίνηση στα μαγαζιά εμείς βλέπουμε ξεχειλωμένα ωράρια και απλήρωτες ώρες
 • αυτοί μιλάνε για ενίσχυση του κέρδους εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με την όλο και εντεινόμενη επισφάλεια των εργασιακών συνθηκών και τη συνεχή μείωση των μισθών
 • Δεν ανεχόμαστε ούτε στηρίζουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία
 • ενώ αυτοί μιλούν για ανάπτυξη εμείς συνεχίζουμε να είμαστε ανασφάλιστοι, να περνάμε το χειμώνα χωρίς θέρμανση, να μην μας φτάνουν τα λεφτά του βασικού ούτε για τις βασικές ανάγκες.Απέναντι λοιπόν στις θυσίες που καλούμαστε να κάνουμε , εμείς προτάσσουμε τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.
 • Δεν δουλεύουμε απλήρωτοι. Καταγράφουμε τις ώρες και τις υπερωρίες που δουλεύουμε και απαιτούμε να πληρωθούμε για το σύνολο τους.
 •  Δεν δεχόμαστε κουπόνια ή γενικά οτιδήποτε υποκαθιστά το μισθό.
 • Ορίζουμε εμείς με βάση το δικό μας πρόγραμμα πότε θέλουμε να πάρουμε άδεια και σε κάθε περίπτωση οι μέρες που κλείνει το μαγαζί δεν θεωρούνται άδεια.
 • Η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ωρών εργασίας.
 •  Δεν δεχόμαστε να εργαζόμαστε 8ωρο+ με  σύμβαση και ένσημα 4ωρου
 • Η συμμετοχή στα σωματεία, η συνδικαλιστική δράση και η απεργία είναι δικαιώματα των εργαζομένων. 
 • Δεν υπογράφουμε έγγραφα που μας δίνονται χωρίς να τα διαβάσουμε και να είμαστε σίγουροι για το περιεχόμενο τους.
 • Δεν ανεχόμαστε την εργοδοτική αυθαιρεσία ούτε γινόμαστε ρουφιάνοι του αφεντικού μας.
 • Διεκδικούμε τα δώρα, επιδόματα άδειας κλπ

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε μόνοι μας. Μίλα με τους συναδέλφους σου, το σωματείο , την Εργατική λέσχη Ν Ιωνίας.

Κανένας και καμία μόνοι!

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Εργατικά, Εργατικό Κίνημα