• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Προβολή ταινίας Κυριακή 14/4, 9μμ: Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας

Film D’ Amore E d’ Anarchia

Comedy, Drama, Romance 1973 | Έγχρ. | Διάρκεια: 108′
Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Λίνα Βερτμίλερ
με τους: Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Μαριαντζέλα Μελάτο, Έρος Πάνι

Το 1973, η σπουδαία Ιταλίδα σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Λίνα Βερτμίλερ – γνωστή κυρίως από την δημοφιλή ταινία της «Η Κυρία Και Ο Ναύτης» – παρουσιάζει την ταινία: «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας». Πρόκειται για μία διαχρονική ιστορία, η οποία στέκεται ενάντια στον φασισμό, υμνώντας παράλληλα τον ερώτα. Εξαιρετικές οι ερμηνείες του Τζιανκάρλο Τζιανίνι και της Μαριάντζελα Μελάτο, συνοδεύονται ιδανικά από τη μουσική του Νίνο Ρότα.
Ιταλία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Τονίνο, ένα απλό αγροτόπαιδο, μαθαίνει ότι ένας φίλος του εκτελέστηκε από το καθεστώς μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Παρόλο που είναι εντελώς άπειρος και απροετοίμαστος, αποφασίζει να αναλάβει αυτός την ημιτελή αποστολή. Ο Τονίνο αφήνει πίσω την απλή ζωή του και φτάνει σε έναν οίκο ανοχής στη Ρώμη όπου καταστρώνει σχέδια με τη βοήθεια μιας ιερόδουλης, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο της αναρχίας.
Όμως μοιραία ο Τονίνο ερωτεύεται ένα άλλο κορίτσι του οίκου ανοχής και ζει δύο ευτυχισμένες μέρες μαζί της, πριν έρθει η ώρα της εκτέλεσης του σχεδίου του. Ο έρωτας αυτός, όμως, θα περιπλέξει τα πράγματα.

Λίγα λόγια για την Λίνα Βερτμίλερ
Ορκισμένη αναρχική, η οποία είχε γεννηθεί στους κύκλους της ιταλικής αριστοκρατίας, φεμινίστρια που όμως συχνά εξαγρίωνε τις ομοϊδεάτισσες της με την απεικόνιση της θηλυκής σεξουαλικότητας, η πολιτικοποιημένη δημιουργός δεν δίσταζε να περάσει το εκλεπτυσμένο σχόλιό της μέσα σε κωμικές ιστορίες.
Η Λίνα Βερτμίλερ και το έργο της είναι γεμάτο αντιθέσεις. Υπήρξε αναμφίβολα μία από τις πιο πολιτικοποιημένες φωνές του Ευρωπαϊκού Σινεμά, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειώσουμε ότι έγινε η πρώτη γυναίκα δημιουργός που κέρδισε Υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το φιλμ της, «Seven Beauties».

πηγή:tvxs.gr

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Πολιτισμός, Προβολές