• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Δευτέρα 18/11 στις 19.30: Κάλεσμα για κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας

Την Τετάρτη 13/11 πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία άλλη μια εκκένωση στεγαστικής κατάληψης (κατάληψη Cladestina) μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Η παραπάνω έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εκκενώσεων που έχουν γίνει το τελευταίο 2μηνο, δείχνοντας την πολιτική μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει το ελληνικό κράτος απέναντι σε αυτό-οργανωμένους χώρους στέγασης μεταναστών. Επί της ουσίας καταστέλλεται το μοναδικό ίσως μέσο που είχαν κάποιοι μετανάστες ώστε να μην βρεθούν κλεισμένοι σε ένα από τα δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η εκκένωση της κατάληψης Cladestina  άφησε δεκάδες μετανάστες χωρίς στέγη και εκτεθειμένους απέναντι στην άμεση μεταφορά τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας. Οι τελευταίοι, κατά τη μεταφορά τους εκεί αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και επέλεξαν να επιστρέψουν στην Αθήνα και να βρουν προσωρινή στέγη στον χώρο του Πολυτεχνείου.  Από τις πρώτες κιόλας ώρες που εγκαταστάθηκαν στο Πολυτεχνείο η πρυτανική αρχή απείλησε για άμεση εκκένωση του χώρου και σύλληψη των μεταναστών.

Γνωρίζουμε πως η πολιτική αντιμετώπισης των μεταναστών δημιουργεί μια κατάσταση εξαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως πχ με την άρνηση πρόσβασης πολλών κατηγοριών μεταναστών στη δημόσια υγεία μέσω της μη απόδοσης ΑΜΚΑ. Άνθρωποι που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα μέρη όπου ζούσαν για οποιοδήποτε λόγο (πόλεμοι, φτώχεια, πολιτικοί λόγοι) κατονομάζονται από το σύνολο της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου ως εχθρικές ομάδες που εισβάλλουν στα ευρωπαϊκά κράτη, με συνέπεια η αντιμετώπισή τους να αναλαμβάνεται από τα κράτη-σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ως πολιτική άμυνας-ασφάλειας. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί στο Αιγαίο και συνολικά στη Μεσόγειο τα τελευταία 5 χρόνια ενώ πληθαίνουν και τα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο, όπου μετανάστες στέλνονται πίσω στην Τουρκία, πολλές φορές βασανισμένοι από την ελληνική αστυνομία και τον ελληνικό στρατό. Για όσους βέβαια καταφέρουν και περάσουν τα σύνορα η προοπτική που έχουν είναι να βρεθούν σε μια κατάσταση παράνομης ζωής. Είτε θα βρεθούν κλεισμένοι για χρόνια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτεθειμένοι στο κρύο, την πείνα και τις αρρώστιες είτε, όσοι δεν δικαιούνται αίτημα ασύλου, θα συλληφθούν, θα βασανιστούν και θα απελαθούν.

Στην παραπάνω κατάσταση δεν χωρούν συμβιβαστικές και μεσοβέζικες απαντήσεις. Ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών τα τελευταία χρόνια μετράει ήδη χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες εκτοπισμένους και χιλιάδες φυλακισμένους σε στρατόπεδα. Το δίλλημα είναι απλό: είτε παίρνεις θέση μαζί με τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου είτε αναπαράγεις και συναινείς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξόντωσή τους. 

Ως Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας παίρνουμε ξεκάθαρη θέση.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αυτών των ανθρώπων για ισότιμη μεταχείριση, για στέγαση και αξιοπρεπή διαβίωση στη κοινωνία μας. Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει και δεν πρέπει να ζει σε αυτές τις συνθήκες. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση τον εγκλεισμό τους στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά ούτε και την εγκατάλειψη τους στο δρόμο. Αξιώνουμε λοιπόν από τη δημοτική αρχή την άμεση κινητοποίηση της για παραχώρηση κατάλληλου χώρου προς στέγαση των ανθρώπων αυτών. Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, θέτουμε το αίτημα της παραχώρησης του πρώην παιδικού σταθμού στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου που αποτελεί ένα ήδη διαμορφωμένο χώρο ή άλλου κατάλληλου κτιρίου για κάλυψη των αναγκών τους.

Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιος χωράει και ποιος όχι στις πόλεις μας και πως θα διαχειριστούμε έναν πληθυσμό που ήδη κατονομάζεται από το ελληνικό κράτος ως περιττός. Και δεν απαντάμε καν στο ερώτημα της διαχείρισης, καθώς αυτό θα σήμαινε πως συμμεριζόμαστε ήδη τη θέση του ελληνικού κράτος και της Ε.Ε. πως αυτός ο πληθυσμός είναι κατώτερος από εμάς, δεν αξίζει να ζει όπως ζούμε κι εμείς και άρα απαιτεί ειδική μεταχείριση. Θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στις γειτονιές μας χωρίς όρους, να ζήσουν όπως θέλουν αυτοί, να ζήσουνε μαζί μας ισότιμα. Στο παραπάνω πλαίσιο απαιτούμε από το δήμο της Νέας Ιωνίας να παρέχει άδειους χώρους όπου μπορούν να στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι. Τη Δευτέρα 18/11 στις 19.30 καλούμε σε κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας όπου και θα θέσουμε το αίτημα για την παροχή χώρου στέγασης μεταναστών στη Νέα Ιωνία.

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 18/11 στις 19.30 στο δημαρχείο της Νέας Ιωνίας, Αγίου Γεωργίου 40

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Uncategorized, Ανακοινώσεις, Παρεμβάσεις Λέσχης