Κυριακή 1η Απριλίου: Κανένα μαγαζί ανοικτό, κανένας πελάτης για ψώνια

Βιώνουμε μια καθημερινότητα η οποία χειροτερεύει όλο και περισσότερο. Σε πολλές περιπτώσεις, συνθήκες αδιανόητες για τις προηγούμενες δεκαετίες πλέον αποτελούν δυστυχώς μια πραγματικότητα και όχι κακόγουστο αστείο. Μια από αυτές είναι η εργασία τις Κυριακές, η οποία επεκτείνεται συνεχώς, τόσο σε περιοχές (με το πρόσχημα των τουριστικών αναγκών) όσο και σε ημέρες.

Συνεχίζοντας σε – ΕΚΤ αυτό τον «αναπτυξιακό» χορό, υπό τις τυμπανοκρουσίες περί εξόδου από τα μνημόνια και την επιτήρηση των θεσμών ( ΕΕ – ΔΝΤ), έχει προγραμματιστεί η λειτουργία των καταστημάτων για την Κυριακή 1η Απρίλη.

Η εργασία τις Κυριακές προβάλλεται από την κυβερνητική προπαγάνδα σαν συμβολή στην «ανάπτυξη που έρχεται», συνοδευόμενη από τις τυμπανοκρουσίες περί εξόδου από τα μνημόνια και την επιτήρηση των θεσμών ( ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ ).

Στα πλαίσια αυτά έχει προγραμματιστεί η λειτουργία των καταστημάτων για την Κυριακή 1η Απρίλη.

Η προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας είναι ένας διακαής πόθος του κεφαλαίου και της εργοδοσίας ώστε να ξεμπλέξει με ένα από τα τελευταία εργατικά δικαιώματα που έχουμε παλέψει για να κατακτήσουμε. Από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, μέχρι την κοινωνική ασφάλιση.

Τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης βιώνουμε μια μεγάλη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, της αμοιβής μας και συνολικά της ζωής μας (μισθοί των 400 και 500€, 4ωρη εργασία με μισθούς πείνας, ωράρια «λάστιχο» σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, απλήρωτες υπερωρίες, καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και απλήρωτη εργασία, δουλειά και τις Κυριακές, λευκές νύχτες). Η κατάργηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων συμπληρώνεται με συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πολλές φορές τρομοκρατίας, με την απειλή της απόλυσης ακόμα και εγκύων (εκμεταλλευόμενοι και την πρόσφατη σχετική διάταξη της ΕΕ), ή της μετάθεσης σε άλλο κατάστημα για τις εμπορικές αλυσίδες κ.α.

Όλα αυτά μαζί δεν αποτελούν κάποιες εξαιρέσεις αλλά τείνουν να γίνουν κανονικότητα.

Αυτές είναι οι συνθήκες που παρουσιάζονται νομοτελειακά ως ικανές και αναγκαίες για την υποσχόμενη οικονομική ανάπτυξη, οι συνθήκες της συνεχόμενης υποτίμησης και εξάντλησης των εργαζομένων.

Αρνούμενοι να δεχτούμε πως οι ζωές μας αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για τους εργοδότες και την κυβέρνηση και τη νέα κανονικότητα που επιβάλλει κράτος και κεφάλαιο στις ζωές μας καλούμε τον κόσμο τις εργασίας να πάρει θέση, να διαμορφώσει τις αντιστάσεις του. Κανένα μαγαζί την Κυριακή 1η Απρίλη ανοιχτό!

Καλούμε να σκεφτούμε όλοι σαν να είμασταν εμείς εργαζόμενοι και όχι σαν πελάτες, σε μποϊκοτάζ της εργάσιμης Κυριακής την πρώτη ημέρα του Απριλίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας να αποτελέσει ένα βήμα για τη συνολική ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουμε. Οι αξιοπρεπείς μισθοί, η μόνιμη και σταθερή εργασία, οι άδειες, δεν είναι διαπραγματεύσιμα δικαιώματα μας.

Να πούμε όχι μόνο «καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» αλλά να γυρίσουμε την πλάτη στην καταναλωτική «ανάπτυξη» υπέρ της εργοδοσίας, να διεκδικήσουμε τις ίδιες τις ζωές μας.

Ο αγώνας για την κυριακάτικη αργία όχι μόνο δεν είναι ουτοπικός, αλλά είναι αναγκαίος. Εντάσσεται στον γενικότερο αγώνα ενάντια στην επίθεση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των σύγχρονων μορφών εργασίας που επικρατούν.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση του κόσμου της εργασίας από τα κάτω.- έξω από τον γραφειοκρατικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό- την  αναζωπύρωση των αγώνων και της συλλογικής αντίστασης στους χώρους δουλειάς.

Ως Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας «Υδραγωγείο» θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

 

ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ

ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Εργατικά, Εργατικό Κίνημα, Κείμενα Λέσχης, Σωματεία