Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης,
δεν είναι ούτε για δουλειά ούτε για ψώνια

syntonistiko_drasis_afisaΗ Κυριακή 3 Μαΐου είναι άλλη μία εργάσιμη Κυριακή για τον κόσμο του εμπορίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτιμά να θυσιάσει τα εργατικά δικαιώματα στο όνομα την επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς» και της διατήρησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τα 751€ του βασικού μισθού παραπέμπονται σε σταδιακή εφαρμογή στο μέλλον, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι ακόμη θολό τοπίο και φυσικά οι εργάσιμες Κυριακές παραμένουν ως είχαν.
Η κυβέρνηση ακόμη «διαβουλεύεται με τους κοινωνικούς εταίρους», ώστε να καταλήξει στις αποφάσεις της και να προχωρήσει σε νομοθέτηση σχετικά με το επίμαχο αυτό ζήτημα. Οι εργοδοτικές οργανώσεις από την πλευρά τους πιέζουν, ώστε να παραμείνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για 7 ή 8 Κυριακές το χρόνο (όπως αντίστοιχα πιέζουν και για τα άλλα εργασιακά θέματα : κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικές εισφορές, ευέλικτη εργασία κοκ.)
Ο αρμόδιος υπουργός Σταθάκης προχωρά σε ασαφείς και αντιφατικές δηλώσεις, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή συνεχίζεται.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο δεν έχει βελτιωθεί κάτι ουσιαστικά στις συνθήκες εργασίας. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια μεγάλη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, της αμοιβής μας και συνολικά της ζωής μας (μισθοί των 400 και 500€, 4ωρη εργασία με μισθούς πείνας, ωράρια «λάστιχο» σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και απλήρωτη εργασία, δουλειά και τις Κυριακές). Η κατάργηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων συμπληρώνεται με συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πολλές φορές τρομοκρατίας, με την απειλή της απόλυσης ή της μετάθεσης σε άλλο κατάστημα για τις εμπορικές αλυσίδες κ.α.
Οι κυβερνητικές προθέσεις είναι μακριά από τις διαθέσεις των εργαζομένων στο Εμπόριο, είναι μακριά από τις θέσεις του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι μακριά ακόμη και από τις δεσμεύσεις της ίδιας της κυβέρνησης, όπως αυτές εκφράστηκαν προεκλογικά και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.
Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να διαπραγματευόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι για τη διεκδίκηση και κατάκτηση όσων δικαιούμαστε και μας ανήκουν που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, ο μοναδικός δρόμος είναι η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση.
Όσο συνεχίζεται η αθλιότητα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, τόσο θα συνεχίζουμε τις αγωνιστικές διαμαρτυρίες και τις απεργίες
Ως Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας «Υδραγωγείο» θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Κυριακή 3/5 – 24ωρη Απεργία στον κλάδο του εμπορίου
Απεργιακή συγκέντρωση: 10.30πμ, Ερμού και Κορνάρου

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις – Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι:

 Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος
 Όχι στα εξοντωτικά ελαστικά ωράρια εργασίας
 Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πλήρης απασχόληση με ανθρώπινο ωράριο, αύξηση αμοιβών για μια αξιοπρεπή ζωή.
 Όχι στις εκδικητικές απολύσεις, στον αυταρχισμό των εργοδοτών και την ανακύκλωση των εργαζόμενων

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργατικά, Εργατικό Κίνημα