• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Με εκκλησία, πατρίδα και στρατό, κάτι εκεί μέσα βρωμάει φασισμό

Την τελευταία εβδομάδα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας επανεμφάνισης εθνικιστικών συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αίγιο, με αυτό της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος να προετοιμάζεται για τις 4/2. Τα συλλαλητήρια διοργανώνονται από “παν-μακεδονικές” ενώσεις, λέσχες αποστράτων, εθνικιστικούς συλλόγους, με κρυφή ή φανερή ενίσχυση από την εκκλησία, τμήματα της αστικής τάξης και τους πολιτικούς εκφραστές της. Μάλιστα ενώ τα ΚΤΕΛ αυξάνουν γενικά τις τιμές των εισιτηρίων, παρατηρούμε ότι στην περίπτωση των εθνικιστικών συλλαλητηρίων έχουν επιλεκτικές ευαισθησίες για εκπτώσεις στους συμμετέχοντες.

Αισθητικά παράταιρες εμφανίσεις “Μακεδονομάχων με δόρατα και άλογα υπό την προστασία αγίων” δεν είναι ένα γελοίο νέο-εθνικιστικό κιτς στιγμιότυπο. Αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για να συνδεθεί η ιστορικά αυθαίρετη θεωρία της «αδιάκοπης καθαρόαιμης αυτόχθονης ελληνικής φυλής» (αρχαία – οθωμανική – βαλκανική – νεοελληνική μακεδονία) με τα εθνικιστικά παραληρήματα υπέρ του στρατού (από το φασίστα επίτιμο στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη) και την απροκάλυπτη προπαγάνδιση υπέρ του ναζισμού και του φασισμού (από το μητροπολίτη Αμβρόσιο, παρέα με τους χρυσαυγίτες μαχαιροβγάλτες βουλευτές Παναγιώταρο και Λαγό). Πίσω από τις γαλανόλευκες σημαίες και την «εθνική υπερηφάνεια» κρύβεται η ανάγκη επανεμφάνισης της Χρυσής Αυγής και όλων των νέων και παλιών νεοφασιστικών, νεοναζιστικών παραγώγων της. Μετά αρκετό καιρό Κασιδιάρης και τάγματα εφόδου παρουσιάζονται άφοβα και μάλιστα χειροκροτούμενα στους δρόμους.

Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν επιθέσεις σε δύο καταλήψεις (Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας” και Libertatia). Η κατάληψη Libertatia στεγαζόταν σε ένα υψηλής αισθητικής κτήριο, που ενώ άντεξε από τις αρχές του περασμένου αιώνα και τις ναζιστικές θηριωδίες, παραδόθηκε στις φλόγες όχι από κάποιον «ξένο που θα μας πάρει την χώρα» αλλά από τους έλληνες νεοναζί. H Libertatia αποτελούσε εδώ και μια δεκαετία έναν χώρο ελευθεριών και γνώσης, με μια από τις πλέον πλούσιες βιβλιοθήκες της πόλης. Μάρτυρες αναφέρουν ότι καθώς ομάδες κινούνταν απειλητικά προς τον χώρο τα συνθήματα από εθνικοπατριωτικά έγιναν καθαρά φασιστικά, καταλήγοντας στον εμπρησμό. Δε μας προκαλεί καμία εντύπωση ότι καθ όλη τη διάρκεια της επίθεσης έξω από την κατάληψη βρίσκονταν τόσο ασφαλίτες όσο και κλούβα των ΜΑΤ, οι οποίοι και δεν παρενέβησαν. Την ίδια μέρα βλέπουμε τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος για τους Εβραίους της πόλης, ενώ φασίστες ανενόχλητοι μέχρι σήμερα απειλούν αντιφασίστες στη Θεσσαλονίκη, τραμπουκίζοντας ακόμη και στον χώρο εργασίας τους.

Οι αγαστές συνεργασίες ακροδεξιού παρακράτους-νεοναζί-αστυνομίας φτάνουν στη σύλληψη αντιφασιστών σε πορεία της επόμενης ημέρας, στους οποίους απαγγέλλονται κατηγορίες ακόμη και για εμπρησμό (!), ενώ οι νεοναζί πυρπολούσαν ελεύθερα. Φυσικά, όλα αυτά τα περιστατικά αποτελούν μια αιτιολογική αλληλουχία σαν καθαρή ουσία του φασισμού-νεοναζισμού, που προσπαθεί να επανεμφανιστεί, τόσο με δράσεις (τάγματα εφόδου στο δρόμο) όσο και πολιτικά (είτε με σοβαρές είτε με «τρομακτικές» Χρυσές Αυγές).
Η έντονη κινητικότητα επί του θέματος, υπαγορεύεται ευθέως από ΕΕ-ΝΑΤΟ με στόχο την ένταξη του γειτονικού κράτους σε αυτές, στα πλαίσια των συνεχιζόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνιστών ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας στην περιοχή.

 

Όχι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια-όχι στον πόλεμο, τον εθνικισμό

και τον τρεφόμενο εκφασισμό

Ωστόσο, η κυβέρνηση, προωθώντας τα σχέδια ΕΕ-ΗΠΑ, υπερθεματίζει στην ανάγκη να υποχρεωθεί εκ νέου η κοινωνία στο φόβο της έξωθεν απειλής από παντού, προκειμένου να παύσει να σκέφτεται ποιος πραγματικά απειλεί την ύπαρξή της (μας καλούν να «φοβόμαστε να μην χάσουμε εδάφη» κι όχι να μην χάσουμε τη ζωή μας από ElDorado-Μπόμπολα που μετατρέπουν το φυσικό πλούτο της περιοχής σε «μολυσμένη ζώνη καρκινογένεσης»). Μας καλούν να τρώμε «έθνος και φυλή» τη στιγμή που το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» δεν ανήκει πλέον στο ελληνικό δημόσιο αλλά στην σύμπραξη Fraport – Koπελούζου. Είναι ακριβώς αυτή η ανάγκη του κεφαλαίου, να διασφαλίσει ανενόχλητο την κερδοφορία του εις βάρος μας, προσπαθώντας να φτιάξει νέα εθνικά αφηγήματα «πατρίδας, θρησκείας, οικογένειας», με απαραίτητο όρο την «τάξη και ασφάλεια» στο εσωτερικό έχοντας για υποστηρικτές κρατικές κατασταλτικές δυνάμεις εκ νέου με νεοναζί. Είναι το φασιστικό μαύρο του θανάτου, του εκφοβισμού που προσπαθούν να κρύψουν πίσω από το «γαλανόλευκο ενός έθνους, που δεν πρέπει να διχάζεται», ενός «λαού που θα μεγαλουργήσει και πάλι» την ίδια ώρα που τον καλούν σε συνεχείς «θυσίες».

Υπερασπιζόμενοι τον πολυεθνικό χαρακτήρα της περιοχής, την πολυεθνική ιστορία της περιοχής καθώς και το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του κάθε λαού στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοδιάθεση χωρίς «αυτόκλητους νονούς», καλούμε τον κόσμο της περιοχής μας, να μη δώσει στήριξη σε εθνικιστικά συλλαλητήρια, που προέρχονται και διαιωνίζουν το σκοταδισμό, τον εκφασισμό της κοινωνίας και την επανεμφάνιση της φασιστικής απειλής.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις