• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ | Διαδικτυακή συζήτηση- βιβλιοπαρουσίαση| Σάββατο 5 Δεκέμβρη 6.30 μμ

«Ο Δεκέμβρης δεν έγινε εθνική γιορτή. Δημιουργικός και καταστροφικός μαζί, συσπείρωσε απέναντί του το “μετριοπαθές” Κέντρο και τα (δεξιά) άκρα. Φιλελεύθεροι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι απαίτησαν “να τελειώνουμε με τη Μεταπολίτευση”. Κόμματα και μέσα ενημέρωσης απενοχοποίησαν  τηνκρατική βία και έκαναν την Ακροδεξιά κυβερνητική δύναμη. Έμποροι βρήκαν “προστασία” στους νεοναζί. Καθώς η κρίση συνεχίζεται, δεν πρόκειται για παλιά ιστορία.»

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου “ΜαυροΚόκκινος Δεκέμβρης»

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα. Η δολοφονία του μαθητή, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και  νέες μορφές έκφρασης.

Τα χρόνια της κρίσης που ακολούθησαν ζήσαμε την άνοδο του φασισμού και εθνικισμού, την αίσθηση της έλλειψης προοπτικής και ελπίδας, τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα του Σαχζατ Λουκμαν και του Ζακ, τις μεγάλες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και την άγρια καταστολή τους.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία, κλιμακώνει την αστυνομική βία. Απαγόρευσε και ταυτόχρονα προέβη σε ένα όργιο καταστολής με χημικά και συλλήψεις την πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, έχει απαγορεύσει τη διαδήλωση στις 6 Δεκέμβρη, και γενικότερα, απαγορεύει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, προσπαθώντας α καταστείλει προληπτικά τις αντιστάσεις και τους αγώνες του κόσμου ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει.

Η ώσμωση αυτή, κρατικών μηχανισμών και ΜΜΕ, που βεβαιώνεται την περίοδο της πανδημίας, δεν είναι καινούρια. Θυμίζει αντανακλαστικά που είδαμε στην εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. 12 χρόνια μετά την εξέγερση  του 2008, και 15 μέρες μετά την πορεία του Πολυτεχνείου 2020, μας ενδιαφέρει να δούμε τη δυναμική εξέγερσης και (προληπτικής) αντιεξέγερσης σήμερα, ώστε μέσα από τη συλλογική μας εμπειρία και δράση να προετοιμαστούμε για αυτές που έρχονται. 

Με αφορμή το βιβλίο του Δημοσθένη Παπαδάτου «Μαυρο Κόκκινος Δεκέμβρης», τα θέματα και τα ερωτήματα που αναδεικνύει, συζητάμε με τον συγγραφέα, το Σάββατο 5 Δεκέμβρη, 6.30μμ,  για το νόημα του Δεκέμβρη σήμερα.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Εκδήλώσεις, Παρουσίαση βιβλίου, Παρουσίαση βιβλίου