• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

2ος κύκλος σεμιναρίων προφορικής ιστορίας στην Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – υδραγωγείο

LOGOΤον Νοέμβρη του 2014 η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας της Νέας Ιωνίας και διοργάνωσε, για το λόγο αυτό, τα αντίστοιχα σεμινάρια. Προσκεκλημένη εισηγήτρια ήταν η κ. Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός, με μεγάλη πείρα στη συγκέντρωση αφηγήσεων και σημαντική θέση στον τομέα της Προφορικής Ιστορίας.

Η πρώτη φάση του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 1-2 Νοέμβρη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η κ. Βερβενιώτη μας μίλησε για το νόημα της Προφορικής Ιστορίας, την αξία των μαρτυριών, τη μεθοδολογία και την αρχειοθέτηση της συνέντευξης, την αξιοποίηση του υλικού, τα ζητήματα δεοντολογίας.

Συμπληρωματικά ο κ. Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος μας κατατόπισε για τις απαιτήσεις και τη χρήση του κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων στο σεμινάριο. Καταλήξαμε στη δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Νέας Ιωνίας, προτάθηκαν θεματικά αντικείμενα και συγκροτήθηκαν οι εξής ομάδες:
1. Εργατική τάξη / βιομηχανοποίηση /αποβιομηχανοποίηση (εργοστάσια, οικισμοί, εργατικές γειτονιές, προπολεμικά χρόνια, κατοχή, εμφύλιος, έως το 1980)
2. Πρόσφυγες σήμερα και χτες και πολιτισμός (Η εξέλιξη της Νέας Ιωνίας από τα χρόνια της προσφυγιάς μέχρι τις μέρες μας, η διαδρομή της με σταθμούς το 1922, το 1950, το σήμερα. Ο πρόσφυγας, ο οργανοποιός, ο εξωτερικός μετανάστης).

Κάθε θεματική ομάδα ετοίμασε έναν Οδηγό Συνέντευξης για αφήγηση ζωής, με βάση τα διαθέσιμα υποδείγματα και τις προτάσεις των μελών της, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να πάρουμε τις πρώτες μας πιλοτικές συνεντεύξεις.

Το διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν δύο επιπλέον διαλέξεις με θέματα σχετικά με την Αρχιτεκτονική και Πολεοδομική Ιστορία της Νέας Ιωνίας και τη σχέση Προφορικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης, από τις κκ Ελένη Μαϊστρου, Αρχιτέκτονα και Ολγα Βογιατζόγλου, αρχαιολόγο.

Συνεχίζουμε στη δεύτερη φάση του σεμιναρίου όπου θα παρουσιαστούν οι πιλοτικές συνεντεύξεις της ομάδας και οι επεξεργασία που έχει γίνει με βάση τις διεθνείς επιστημονικές προδιαγραφές, θα γίνουν παρατηρήσεις, σχόλια, ερωτήσεις, διευκρινίσεις, υποδείξεις, με στόχο την καλύτερη δυνατή κατανόηση και επαφή με τον εκάστοτε πληροφορητή, και συνεπώς την πληρέστερη συνέντευξη του.

Τα μαθήματα του Σεμιναρίου διοργανώνονται εθελοντικά, απευθύνονται σε όλους-ες τους/τις κατοίκους της Νέας Ιωνίας και θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Απριλίου, 17:00-21:00, στον χώρο της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας, Ελευθερίου Βενιζέλου 84, Άγαλμα Μητέρας, 1ος όροφος.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Επιστημονική υπεύθυνη του Σεμιναρίου είναι η ιστορικός, Τασούλα Βερβενιώτη.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στέλνοντας e- mail στο: elni.ydragogeio@gmail.com ή σε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook, ή τηλεφωνικώς στο: 6940980810

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – Υδραγωγείο
Ομάδα προφορικής ιστορίας

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ομάδα Προφορικής Ιστορίας, Ομάδες