Κινητοποίηση, Σάββατο 24/9, Μουσείο, 6μμ

ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ! ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9, στις 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια νέα πραγματικότητα ήρθε να επιβληθεί με το έτσι θέλω στους κατοίκους της γειτονιάς των Εξαρχείων από τις 9 Αυγούστου κι έπειτα. Κυβέρνηση, Δημοτική Αρχή και Κεφάλαιο (Αττικό Μετρό Α.Ε) σε απόλυτη σύμπνοια επιδιώκουν να μετατρέψουν την πλατεία Εξαρχείων σε ένα περιφραγμένο από λαμαρίνες και συρματοπλέγματα άβατο-εργοτάξιο για την κατασκευή στάσης μετρό της Γραμμής 4. Η νέα εικόνα της πλατείας-φρούριο, που τελεί σε μόνιμη και καθημερινή βάση περιτριγυρισμένη από πάνοπλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., θυμίζει σενάριο δυστοπικής ταινίας.

Τη θέση των δένδρων, της παιδικής χαράς, των πολιτικών εκδηλώσεων και των φεστιβάλ βιβλίου, των μουσικών βραδιών και των γιορτών έρχεται να πάρει ένα αποστειρωμένο εργοτάξιο που θα κρατήσει τουλάχιστον 8 χρόνια προκαλώντας επιπλέον προβλήματα ηχορύπανσης και σκόνης στα πέριξ της περιοχής. Ένα εργοτάξιο-άντρο των ένοπλων φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι δίχως ντροπή τραμπουκίζουν και τρομοκρατούν περαστικούς, συλλαμβάνουν αναίτια «ύποπτους κι επικίνδυνους για φασαρίες» στα μάτια τους, ληστεύουν και παρενοχλούν λεκτικά και σωματικά  γυναίκες πέριξ και εντός του εργοταξίου, όπως έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 9/9, όπως κάνουν σε συναυλίες στο ΑΠΘ, σε φοιτητικές κινητοποιήσεις, σε απεργούς- εργάτες στη Μαλαματίνα και σε μετανάστες.

Η αντιδραστική επίθεση κεφαλαίου – “επενδυτών”- κυβέρνησης με τη σιωπηρή συμφωνία και ευθύνη της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει. Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων δεν είναι “ένα αναγκαίο έργο” και δεν αρκούν μερικές τεχνικές βελτιώσεις που υποτιμούν τη συνολική προσπάθεια για επέλαση στην πόλη.Η προσπάθεια ξεριζωμού της μοναδικής πλατείας και της ιστορικής φυσιογνωμίας της γειτονιάς των Εξαρχείων από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση της ΝΔ δεν αφορά στην βελτιστοποίηση της μετακίνησης κατοίκων και εργαζομένων.

Αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της αστικής τάξης και των εκφραστών της να ξεριζώσει τη συλλογική δράση στους ελεύθερους και δημόσιους χώρους, την ριζοσπαστική πολιτιστική ταυτότητα. Πρόκειται για μια γειτονιά συνδεδεμένη με εβληματικούς σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας του λαού, από τα Δεκεμβριανά και την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και το Δεκέμβρη του ’08,  η οποία ταυτόχρονα αποτελεί στο σήμερα «έδρα» συλλογικοτήτων, εργατικών σωματείων και πολιτικών οργανώσεων. Αυτή η ιστορία πρέπει να ξεριζωθεί και να αντικατασταθεί από κάτι άλλο λιγότερο «επικίνδυνο» απέναντι στο δόγμα «Νόμος-Τάξη-Κέρδος», που κράτος και Κυβέρνηση υλοποιούν.

Ο σταθμός μετρό στην πλατεία Εξαρχείων έρχεται να ενισχύσει ένα ευρύτερο σχέδιο τουριστικοποίησης της περιοχής (υπόγεια ενοποίηση των Αρχαιολογικό Μουσείο-Ακροπόλ-Πολυτεχνείο,  ιδιωτικοποίηση του λόφου του Στρέφη, η μετατροπή του κτιρίου Γκίνη του ΕΜΠ σε μουσείο και όχι κέντρο αγώνων). Τα Εξάρχεια γίνονται τόπος κατανάλωσης και κερδοφορίας. Ένα επιχειρηματικό πάρκο βιτρίνας, κατάλληλο για τουρίστες και επιχειρηματικές business με ευέλικτες, επισφαλείς και χαμηλόμισθες σχέσεις εργασίας.

Η περίπτωση των Εξαρχείων δεν είναι μοναδική, αποτελεί κομμάτι ενός πολυσύνθετου πάζλ αναμόρφωσης των κοινοτήτων της Αθήνας όπως ο Μεγάλος Περίπατος, η περίφραξη Φιλοπάππου, η τσιμεντοποίηση 30 στρ του Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, τα πάρκα Δρακόπουλου και Κύπρου Πατησίων, η Διπλή Ανάπλαση που οδήγησε στην βίαιη απομάκρυνση μεταναστ(ρι)ών από τον Ελαιώνα.

Τέρμα στην αχαλίνωτη καπιταλιστική κερδοφορία στην πόλη. Άμεσα ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι στις υπηρεσίες της κοινωνίας, για περισσότερο πράσινο σε κάθε γειτονιά. Για πλατείες και γειτονιές ελεύθερες και καθαρές από αστυνόμευση και καταστολή.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε τις μέχρι τώρα δράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων και της συνέλευσης «ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ» για υπεράσπιση της πλατείας και ευρύτερα της γειτονιάς ενώ δηλώνουμε την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα υπεράσπισης των Εξαρχείων.

  • Όχι σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Άμεση απόδοση της πλατείας στην κοινή χρήση
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη
  • Όχι στην τουριστικοποίηση του ευρύτερου κέντρου. Κατοικία για τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας. Μείωση των ενοικίων. Μείωση αντικειμενικών αξιών και τελών
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών στον δήμο της Αθήνας. Μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, όχι στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας
  • Όχι σε αναπλάσεις βιτρίνας και τσιμενταρίσματος των γειτονιών. Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό.
  • Πυκνό δίκτυο δημόσιων και δωρεάν συγκοινωνιών και μετρό σε όλη την Αθήνα, με προτεραιότητα τις παραμελημένες λαϊκές γειτονιές
  • Υπεράσπιση όλων των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και της ελεύθερης πολιτικής και κινηματικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας

Συλλογικοί αγώνες,  Συντονισμός, Ενότητα στη δράση

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Ανακοινώσεις, Παρεμβάσεις Λέσχης