Ψηφίσματα Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και ΕΚΑ για την απεργία στην εταιρία “Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος Α.Ε.”

Αναδημοσιεύουμε τα ψηφίσματα συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της εταιρίας “Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος Α.Ε.” τόσο από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) όσο και από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

Ψήφισμα συμπαράστασης ΣΜΤ.

Να ανακληθούν οι απολύσεις στην εταιρεία «Ζαριφόπουλος Α.Ε»

Να μπει τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας

Το σωματείο μισθωτών τεχνικών εκφράζει την συμπαράσταση του, στους εργαζόμενους της εταιρείας «Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος ΑΕ», οι οποίοι από την Δευτέρα 11/05 προχώρησαν σε απεργία, ζητώντας την επαναπρόσληψη των τεσσάρων απολυμένων συναδέλφων τους και να μπει τέλος στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Ζαριφόπουλος ΑΕ, (παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου), εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα ακόμη και στην περίοδο της κρίσης κι επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της. Θα ήμασταν το λιγότερο αφελείς αν δε βλέπαμε πως η κερδοφορία της εταιρείας είναι χτισμένη με τον ιδρώτα και τις θυσίες των εργαζόμενων.

Η εργοδοσία προχώρησε από το 2010 σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών (15-35% για κάθε εργαζόμενο), στο όνομα της «διατήρησης» των θέσεων εργασίας, ενώ όλα αυτά τα χρόνια προχώρησε και σε απολύσεις εργαζόμενων, (σε όσους εργαζόμενους δεν δέχτηκαν τις μειώσεις μισθών αλλά και σε άλλους).

Ταυτόχρονα η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους εντάθηκε, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που δημιουργήθηκε επιχειρησιακό σωματείο (η εργοδοσία δεν το αναγνωρίζει), σε μία προσπάθεια της εργοδοσίας να εκφοβίσει τους εργαζόμενους που θέλανε να γραφτούνε σε αυτό.

Πρόσφατα η εργοδοσία αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες απολύσεις εργαζόμενων, προκειμένου «επωφεληθεί» από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, (voucher) που μόνο στόχο έχουν την ανακύκλωση της ανεργίας και την προσφορά τζάμπα εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες. Παράλληλα θέλει να μεταφέρει μέρος των εργασιών της σε υπεργολάβους, προτρέποντας παράλληλα εργαζόμενους να δουλέψουν με δελτίο. Ήδη τις τελευταίες μέρες απέλυσε τέσσερεις εργαζόμενους, ενώ ο αρχικός της στόχος της ήταν να προχωρήσει σε  11-12 απολύσεις.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποτελεί εξαίρεση. Αναδεικνύει την επιθετικότητα των εργοδοτών, που αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των μνημονίων και δεν διστάζουν να προχωρούν σε μειώσεις μισθών, απολύσεις, τρομοκρατία, καθώς και στην εφαρμογή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με voucher. Η εργοδοσία θέλει φθηνούς και αναλώσιμους εργαζομένους χωρίς δικαιώματα και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για την ευέλικτη εργασία, της δίνει πολλές δυνατότητες για να το πετύχει.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία του εταιρείας «Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος ΑΕ» Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζόμενων και απαιτούμε:

Καμιά απόλυση. Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθούν όλες οι μορφές ευέλικτης και ελαστικής εργασίας απασχόλησης τώρα! Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, των ενοικιαζόμενων, της αμοιβής με μπλοκάκι.

Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.

Ψήφισμα συμπαράστασης ΕΚΑ.

Από την Δευτέρα 11 Μάη οι εργαζόμενοι της εταιρίας “Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος Α.Ε.” προχώρησαν στην κήρυξη απεργίας αντιδρώντας σε τέσσερις απολύσεις συναδέλφων τους. Η εταιρεία (παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου), τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε σε μειώσεις μισθών (15-35% για κάθε εργαζόμενο), υπό την απειλή της απόλυσης, καθώς και σε απολύσεις όσων εργαζόμενων δεν δέχτηκαν τις μειώσεις μισθών, αλλά και σε άλλους. Η εταιρεία έχτισε την κερδοφορία της και επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της, από τον ιδρώτα και τις θυσίες των εργαζόμενων. Παράλληλα η εργοδοσία τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που δημιουργήθηκε το επιχειρησιακό σωματείο, προκειμένου να μην γίνουν μέλη του.

Πρόσφατα η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες απολύσεις εργαζομένων. Ήδη τις τελευταίες μέρες απέλυσε τέσσερεις εργαζόμενους, ενώ ο αρχικός της στόχος της ήταν να προχωρήσει σε  11-12 απολύσεις. Θέλει να διατηρήσει και να αυξήσει την κερδοφορία της, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της ελαστικής εργασίας και της τζάμπα εργασίας μέσω των voucher, ενώ σκοπεύει να μεταφέρει μέρος των εργασιών της σε υπεργολάβους, προτρέποντας παράλληλα εργαζόμενους να δουλέψουν με δελτίο.

Η πρακτική της “Τάκης Γ. Ζαριφόπουλος Α.Ε.”  δεν αποτελεί εξαίρεση ή πρωτοτυπία αλλά τον κανόνα που επιδιώκει να επιβάλλει η εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς. Οι εργοδότες καθοδηγούμενοι από την παρότρυνση «κάνε την κρίση ευκαιρία», καταστρατηγούν όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει και αξιοποιούν το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των μνημονίων για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Από την μεριά μας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζόμενων. Καλούμε τα σωματεία να συμπαρασταθούν έμπρακτα στο πλευρό των εργαζόμενων.

Καμιά απόλυση. Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να καταργηθούν όλες οι μορφές ευέλικτης και ελαστικής εργασίας απασχόλησης τώρα! Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, των ενοικιαζόμενων, της αμοιβής με μπλοκάκι.

Το Δ.Σ.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Εργατικά, Εργατικό Κίνημα, Σωματεία