Κυριακή 30/4, 6 μμ – Προβολή της ταινίας “The navigators” του Ken Loach

Ξανα-ξεκινάμε!

Μέτα την ολιγοήμερη παύση των προβολών λόγω των διακοπών του Πάσχα, επιστρέφουμε αυτή τη φορά με την προβολή της ταινίας του Ken Loach “The navigators”.

Η ταινία που επιλέγουμε να προβάλλουμε, μόλις δύο μήνες από το έγκλημα στα Τέμπη, με τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, έχει ως κεντρικό θέμα την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων στην Μεγάλη Βρετανία και τα αποτελέσματα που είχε πάνω στην ζωή του λαού, ο οποίος είδε την ποιότητα να κατρακυλά και το κόστος να ανεβαίνει ραγδαία, ενώ ταυτόχρονα διαλύονταν και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων των σιδηροδρόμων. Οι παραλληλισμοί, αναπόφευκτοι…

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 30 Απριλίου στις 18.30 στο χώρο της λέσχης Σουλίου και Δερκών πολύ κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας.

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι εργάζονται στη συντήρηση των βρετανικών σιδηροδρόμων, στο Νότιο Γιορκσάιρ. Το 1997, όμως, οι σιδηρόδρομοι ιδιωτικοποιούνται και διαμορφώνονται νέες συνθήκες εργασίας. Οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι είτε να συμβιβαστούν με τους νέους, βάρβαρους όρους εργασίας ή να αποχωρήσουν με μια πολύ μικρή αποζημίωση, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις σχέσεις μεταξύ των εργατών. Ο Ken Loach κινείται και πάλι μέσα στο σταθερό πλαίσιο των πολιτικο-κοινωνικών του προβληματισμών, διατηρώντας την ιδιότητα του “κινηματογραφιστή – εκπρόσωπου” της εργατικής τάξης. Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2001. Δουλεύεις για να ζεις ή ζεις για να δουλεύεις;

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Προβολές