• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους εργαζόμενους της «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ»

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, η  αλυσίδα-όμιλος «Μαρινόπουλος ΑΕ» κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αφού πρώτα φρόντισε και ιδιωτικοποίησε τα κέρδη που είχε. Κέρδη που μεγιστοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα δημιουργώντας σκόπιμα αυταπάτες στους εργαζόμενους για την δήθεν επιστροφή του ομίλου στην «ανάπτυξη». Με αυτή την δικαιολογία άλλωστε έκλεινε καταστήματα και απέλυε εργαζόμενους, εντατικοποιούσε την εργασία, μείωνε μισθούς, σύναπτε ατομικές συμβάσεις εργασίας και χρησιμοποιούσε μορφές ελαστικής εργασίας

Είναι γνωστό όμως, ότι, το μόνο κριτήριο για τους καπιταλιστές, για τις πολυεθνικές και τους ομίλους, ντόπιους και ξένους, είναι η κερδοφορία. Γι΄ αυτό τα “μεγάλα αφεντικά” δεν έχουν κανένα δισταγμό να πετάξουν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε να στραφούν σε άλλες, πιο κερδοφόρες  επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η «ανάπτυξή» τους, η «υγιής επιχειρηματικότητα» και τα κάθε λογής «επενδυτικά κίνητρα» που μας λένε οι απολογητές του συστήματος. Αυτό σημαίνει ΕΕ, τράπεζες και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας: όλα για τα κέρδη, τίποτα για τους εργαζόμενους.

Στο παιχνίδι αυτό συμμετείχε και η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου «εργοδοσίας», που αντί να επιβάλλει στον εργοδότη ΑΜΕΣΑ την καταβολή των χρωστούμενων στους εργαζόμενους, συζητά λέει σχέδιο “σωτηρίας” του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, εν κρυπτώ.

Ο όμιλος «Μαρινόπουλος» με την φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ, τα σούπερ μάρκετ και μια σειρά ακόμα μικρότερων επιχειρήσεων (Sephora – καλλυντικά, Starbucks – καφέ, κ.α.), κερδοφορούσε για δεκαετίες και είχε ηγεμονική θέση στον κλάδο. Μάλιστα, φρόντισε, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις –και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ–, να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία μεταφέροντάς τα σε fund των εξωτερικού, όπως καταγγέλλεται. Το γνωστό σήριαλ, με επιχειρήσεις πολλών κλάδων να χρεοκοπούν και να αφήνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους ζουν πλουσιοπάροχα με εξασφαλισμένους πακτωλούς χρημάτων, συνεχίζεται. Αυτό γίνεται σήμερα με τον «Μαρινόπουλο», χθες με την «Ηλεκτρονική Αθηνών», με το «Athens Ledra» και ο κατάλογος συνεχώς ανανεώνεται…

Μαζί με τους εργοδότες, τεράστια είναι η ευθύνη και όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, μαζί και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, τις κάθε είδους «εξυγιάνσεις» και «πτωχεύσεις» που προστατεύουν τα κέρδη των αφεντικών και τις τράπεζες αλλά ποτέ τους εργαζόμενους.

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων του ομίλου «Μαρινόπουλος ΑΕ» για σταθερή αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα και θα βρεθούμε στο πλάι των συναδέλφων μας, παλεύοντας να μην περάσουν οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και το ΚΛΕΨΙΜΟ του ιδρώτα τους.

Δήμευση – υπέρ των εργαζομένων – όλων των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Μαρινόπουλου και του ομίλου,  της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχουν αποκτήσει από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων.

Να μη φορτωθούν ο λαός και οι εργαζόμενοι τα χρέη τους
Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς δουλειά!

Η εργοδοσία έχει την ευθύνη και πρέπει να πληρώσει.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Ανακοινώσεις, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης