• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Leroy Merlin: Απλήρωτες υπερωρίες, άθλιες συνθήκες εργασίας

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας εκφράζει την αλληλεγγύη της και συμπαραστέκεται στον αγώνα του εργαζόμενου Κ.Τ. και καταγγέλλει την εργοδοσία της πολυεθνικής εταιρείας στον χώρο του εμπορίου Leroy Merlin.

Ο Κ.Τ. μετά από δύο χρόνια που εργαζόταν ως υπάλληλος αποθήκης στην εταιρεία Leroy Merlin παραιτήθηκε και έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ν. Ιωνία για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τις υπερωρίες που του οφείλει η Εταιρεία από το 2016.

Συγκεκριμένα το κατάστημα του Αμαρουσίου που λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια έχει υποστελεχωμένα όλα τα πόστα εργασίας. Ειδικότερα για την αποθήκη, αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί τους πελάτες με ένα άτομο ανά βάρδια, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να εργάζεται κάθε φορά σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, καθώς αναγκάζεται να σηκώνει βάρος εμπορευμάτων πολύ παραπάνω από αυτό που προβλέπεται, με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και φυσικά ούτε λόγος για διάλειμμα. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών ο Κ.Τ. τον Απρίλιο του 2017 είχε τραυματίσει την μέση του εν ώρα εργασίας γεγονός που είχε χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα.

Επισημαίνουμε επίσης ότι για περίπου 6 μήνες την περίοδο προετοιμασίας του ανοίγματος του καταστήματος ο Κ.Τ. όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι στην αποθήκη εργάζονταν σε καθημερινή βάση 1-2 ώρες πέραν του ωραρίου τους χτυπώντας μάλιστα και κάρτα,  έχοντας την υπόσχεση από τους προϊσταμένους ότι θα πληρωθούν αυτές τις υπερωρίες κάτι που δεν έγινε. Δεν χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη επεξήγηση για το ότι οι αμοιβές των εργαζόμενων  είναι έτσι κ αλλιώς πολύ χαμηλές με βάση τον «υπερκατώτατο» μισθό, όπως έχει συμπιεστεί μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Δηλαδή, ενώ η εταιρεία από τη μια συμπιέζει τους μισθούς και κερδίζει από τις απλήρωτες ώρες του προσωπικού από την άλλη επενδύει με νέα καταστήματα!

Επιπλέον ο Κ.Τ. επισημαίνει την απαράδεκτη εργοδοτική συμπεριφορά του υπεύθυνου του τμήματος αποθήκης, ο οποίος ήταν σε ένα συνεχές κρεσέντο λεκτικής βίας απέναντι στους εργαζόμενους.. Τα διάφορα περιστατικά είχαν επισημανθεί από εργαζόμενους και στο προηγούμενο κατάστημα όπου εργαζόταν ο συκεκριμένος υπεύθυνος, αλλά η “ανθρωποκεντρική” διοίκηση των Leroy Merlin όχι μόνο δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες, αλλά έσπευσε να του δώσει επιπλέον αρμοδιότητες.
Στην ουσία η εταιρεία επιδιώκει μια ανταγωνιστική σχέση ανάμεσα στους εργαζόμενους, με συνεχή πίεση από τους προϊσταμένους, θέτοντας ανέφικτους εμπορικούς στόχους με βάση τους οποίους γίνεται η «αξιολόηση» Τέλος τον τελευταίο χρόνο η Leroy Merlin έχει υιοθετήσει την τακτική άλλων μεγάλων πολυεθνικών του εμπορίου να αντικαθιστά χωρίς κανένα κόστος τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στην αποθήκη με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με εξευτελιστικές αμοιβές. Συγκεκριμένα ωθεί τους παλαιότερους εργαζόμενους να παραιτηθούν μέσα από πιέσεις και εκβιασμούς για να προσλάβει νέους μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας MAN POWER, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα (ασφάλισης, άδειας, αποζημίωσης). Το γεγονός αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στο τμήμα όπου εργαζόταν ο Κ.Τ. αφού οι παραιτήσεις το τελευταίο διάστημα πέφτουν βροχή η μια μετά την άλλη.

Η ασυδοσία του κεφαλαίου δεν μπορεί να μένει αναπάντητη! Η επίθεση σε ένα εργαζόμενο είναι επίθεση σε όλους μας και τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί! Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας! Κανένας σωτήρας δε θα προασπίσει τα δικαιώματά μας, αν δε το κάνουμε οι ίδιοι!

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό του εργαζόμενου Κ.Τ. και απαιτούμε την ικανοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων του.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα καταστήματα Leroy Merlin αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο, να σταθούν απέναντι σε κάθε εργοδοτική αιθαιρεσία, να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους.

 

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Λιγότερες ώρες εργασίες με ταυτόχρονη αύξηση στους μισθούς
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

 

 

 

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Εργατικά, Εργατικό Κίνημα, Κείμενα Λέσχης