Ανακοίνωση της Εργατικής Λέσχης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας

Ακολουθεί κείμενο που μοιράστηκε σε εξόρμηση της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”, σε εργαζόμενους της περιοχής, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τις ζωές μας

Άλλη μια μνημονιακή απόφαση η οποία φέρνει πιο κοντά την 7ήμερη εργασία, είναι η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων 30 Κυριακές τον χρόνο. Και το παραπάνω μέτρο έρχεται την ώρα που αρκετοί από τους εργαζόμενους εργάζονται 10ωρα με μαύρες ή απλήρωτες υπερωρίες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλήγουν να εργάζονται 6ημερο.

Το μέτρο των 30 Κυριακών, το οποίο θα τονώσει την αγορά κατά τα λεγόμενα των υποστηρικτών του, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ακόμα μέρα εργασίας η οποία σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι απλήρωτη είτε χωρίς προσαύξηση. Άλλωστε σε μια περίοδο που οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να τους επιστρέψουν μέρος του μισθού τους, ακόμα και η πληρωμή με προσαύξηση αργίας μόνο σίγουρη δεν μπορεί να θεωρείται.

Ο κλάδος του εμπορίου συνεχίζει, λοιπόν, να αποτελεί το επίκεντρο μια σειράς αντεργατικών μέτρων που θεσμοθετεί το κράτος με μοναδικό στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερης κερδοφορίας για τα αφεντικά στις δικές μας πλάτες, στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Από την σχεδόν πλήρη κατάργηση πλέον της Κυριακάτικης αργίας, μέχρι στόχους για λευκές νύχτες, black Friday και διάφορες άλλες φιέστες, μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων και τις συνεχόμενες μειώσεις μισθών.

Ως εργατική λέσχη έχουμε ξεκάθαρη στάση απέναντι σε όλα τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο της μνημόνιο. Δική μας ακλόνητη θέση είναι ότι ο κόσμος της εργασίας μπορεί και πρέπει να επιβάλει τις ανάγκες του.

Προτάσσουμε ένα άλλο μοντέλο για τη ζωή μας. Την αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, Ελλήνων και μεταναστών και τη στροφή σε νέες μορφές κοινωνικοποίησης στη γειτονιά. Την συλλογικοποίηση των αναγκών και των ζωών μας, στεκόμμενοι ο ένας δίπλα στον άλλο και αφήνοντας πίσω την ατομική λύση του «ο σώζων εαυτό σωθήτω».

Ενάντια στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης, ΔΝΤ-ΕΕ, κράτους και κεφαλαίου που μας θέλουν υποτελείς, που επιβάλουν βαθιά φτώχεια και ανεργία από τη μια και υπερεντατικοποίηση χωρίς ελεύθερο χρόνο και άθλιες αμοιβές πείνας  για όσους δουλεύουν από την άλλη. Που μας θέλουν χωρίς «θέλω», στόχους και όνειρα, χωρίς βασικά μέσα διαβίωσης, που επιδιώκουν να κάνουν τη ζωή μας Survivor, οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

                           ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Μέσα σε μια κατάσταση που μοιάζει να χειρότερεύει όλο και περισσότερο υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει ο δρόμος της οργάνωσης μας και του αγώνα στους χώρους δουλειάς. Απέναντι στον οργανωμένο αντίπαλο,  στους εργοδότες που προωθούν όλο και χαμηλότερους μισθούς για να κερδίζουν αυτοί περισσότερο, στις κυβερνήσεις τους που δεν μπορούν παρά να ψηφίζουν μέτρα για να δουλεύουμε όλο και περισσότερες ώρες εβδομαδιαία με όλο και λιγότερα δικαιώματα, είναι καιρός να οργανωθούμε και εμείς.

Να σταματήσουμε τις διαμαρτυρίες στα βουβά και να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε τη ζωή που δικαιούμαστε και μας ανήκει . Να διεκδικήσουμε τωρα μείωση των ωρών εργασίας για να δουλέψουμε όλοι και να σταματήσει ο εκβιασμός της ανεργίας. Αυξήσεις στους μισθούς. Να πάρουμε από το κεφάλαιο τον πλούτο που παράγουμε. Πλήρη δικαιώματα, μόνιμη εργασία.

Αρκετά με την υπερεκμετάλλευση. Αρκετά με μια ζωή δεκάωρης εργασίας με αντάλλαγμα λίγα ευρώ. Αρκετά με τον εκβιασμό της εργοδοσίας και το δικό μας φόβο ότι θα μείνουμε άνεργοι.

Δεν θα χάσουμε τη ζωή μας προσπαθώντας να την κερδίσουμε.
Κάτω τα χέρια σας από τις Κυριακές και τις ζωές μας.

Καλούμε όλο τον κόσμο της εργασίας να συμμετάσχει την Κυριακή 7 Μάη, 9.30πμ στην αρχή της Ερμού-Σύνταγμα. Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και συλλογικοτήτων του εμπορίου που έχουν κηρύξει απεργία, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”
www.ydragogeio.gr, elni.ydragogeio@gmail.com
Ελευθερίου Βενιζέλου 84, Άγαλμα Μητέρας, Νέα Ιωνία

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης, Παρεμβάσεις Λέσχης