• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Κείμενο και Παρέμβαση της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας

WP_20150405_005

Από τον αποκλεισμό καταστήματος στην Ερμού

Τόσο το Σάββατο 4/4 όσο και την Κυριακή 5/4 πραγματοποιήθηκαν ξανά παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας από την Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”.

Το Σάββατο μοιράστηκε στους εργαζόμενους των καταστημάτων στο κέντρο της Νέας Ιωνίας (Λ. Ηρακλείου) το παρακάτω κείμενο, ενώ την Κυριακή συμμετείχαμε στο κάλεσμα του Συντονισμού Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα Απελευθερωμένα Ωράρια μαζί με άλλες εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις γειτονιάς στους αποκλεισμούς καταστημάτων στην Ερμού.

Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Η Κυριακή 5 Απριλίου είναι άλλη μία εργάσιμη Κυριακή για τον κόσμο του εμπορίου σε πιστή τήρηση όπως φαίνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης των ψηφισθέντων 7 Κυριακών. Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο δεν έχει βελτιωθεί κάτι ουσιαστικά στις συνθήκες εργασίας. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια μεγάλη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, της αμοιβής μας και συνολικά της ζωής μας (μισθοί των 400 και 500€, 4ωρη εργασία με μισθούς πείνας, ωράρια «λάστιχο» σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και απλήρωτη εργασία, δουλειά και τις Κυριακές). Η κατάργηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων συμπληρώνεται με συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πολλές φορές τρομοκρατίας, με την απειλή της απόλυσης ή της μετάθεσης σε άλλο κατάστημα για τις εμπορικές αλυσίδες κ.α.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για προεκλογικές της δεσμεύσεις σχετικά με βελτιώσεις στα εργασιακά (επαναφορά βασικού μισθού στα 751€, συλλογικών συμβάσεων κα),  δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αναστείλει την εφαρμογή τους προκειμένου να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους! Ενώ για την κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας ο αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αθηνών Γ. Καραμέρος επιβεβαίωσε τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο.

Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα μας στον ελεύθερο χρόνο. Πιστεύουμε ότι για τη μετατροπή των όποιων θετικών εξαγγελιών σε πράξη και πολύ περισσότερο για την έμπρακτη εφαρμογή τους στους εργασιακούς χώρους αλλά κυρίως για τη διεκδίκηση και κατάκτηση όσων δικαιούμαστε και μας ανήκουν που θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, ο μοναδικός δρόμος είναι η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση.

Ο συνεχιζόμενος αγώνας για την επαναπρόσληψη απολυμένης εργαζόμενης από τα ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και ο πρόσφατος νικηφόρος αγώνας στην εταιρεία Migato όπου με τη συντονισμένη παρέμβαση σωματείων, εργατικών λεσχών και άλλων συλλογικοτήτων η απολυμένη έγκυος εργαζόμενη πήρε την πλήρη αποζημίωση, δείχνει ότι ο δρόμος του αγώνα μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Σαν Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας «Υδραγωγείο» θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Κυριακή 5/4 – 24ωρη Απεργία στον κλάδο του εμπορίου

Απεργιακή συγκέντρωση: 10.30πμ, Ερμού και Κορνάρου

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις – Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι:

  • Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος
  • Όχι στα εξοντωτικά ελαστικά ωράρια εργασίας
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Πλήρης απασχόληση με ανθρώπινο ωράριο, αύξηση αμοιβών για μια αξιοπρεπή ζωή.
  • Όχι στις εκδικητικές απολύσεις, στον αυταρχισμό των εργοδοτών και την ανακύκλωση των εργαζόμενων

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης, Παρεμβάσεις Λέσχης