Με αφορμή τα φασιστικά συνθήματα και σύμβολα στην περιοχή μας

Το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή μας επιχειρείται η επανεμφάνιση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής μαζί με άλλα νεοναζιστικά παράγωγα της (ΑΠΕΛΛΑ, Μαίανδροι). Σβάστικες και φασιστικά συνθήματα στους τοίχους σε πολλές γειτονιές τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Η ανάγκη των νεοναζιστών να δηλώσουν εκ νέου παρόντες έφτασε μέχρι και τη βεβήλωση του μνημείου του μπλόκου της Καλογρέζας με ναζιστικά σύμβολα.

Η πρώτη απόκρουση του νεοναζιστικού κινήματος μέσα από αντιφασιστικούς εργατικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου, οδήγησε πολλούς φασίστες αδέσποτους να αναζητούν εκ νέου τρόπους έκφρασης προμηνύοντας ένα νέο κύμα ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων. Η συνέχιση του φαινομένου “κρίση για μας-κέρδη για αυτούς” εντείνει τις προϋποθέσεις (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές) για την αναζωπύρωση του φασισμού, ως εγγυητή των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο διαχρονικός ρόλος των φασιστών. Ο ρόλος μιας αγαστής συνεργασίας με τις ίδιες πολιτικές που δήθεν μάχονται. Εκμεταλλευόμενοι τον χώρο που τους παρέχεται από κυβερνήσεις και από τις πολιτικές κεφαλαίου και ΕΕ, αποτελούσαν και πάντα θα αποτελούν την ανεπίσημη πλευρά επίθεσης απέναντι στις αντιστάσεις των εργαζομένων, των μεταναστών, των εξαθλιωμένων, δρώντας συμπληρωματικά με τις θεσμοποιημένες πολιτικές που επιβάλλονται.

Ζούμε την εποχή της νομιμοποιημένης πολιτικά ακροδεξιάς, του φαινομένου Τrump, της γενίκευσης του πολέμου, της μετατροπής “κέντρων υποδοχής προσφύγων” σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ζούμε την εποχή που ολιγάρχες/επιχειρηματίες θέτουν πολλές περιοχές της Αττικής σε καθεστώς φασιστικής τρομοκρατίας, ενώ εκτός των συνεχών εργοδοτικών αυθαιρεσιών, αλλού προσλαμβάνονται μέχρι και χρυσαυγίτες μπράβοι για επιθέσεις σε εργαζόμενους – απεργούς (Market In Γιάννενα). Ο “εχθρός” τους προσωποποιείται σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε εργαζόμενες γυναίκες, σε άτομα με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, στους εργαζόμενους που ζητούν μαχητικά το δίκιο τους.

Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν, είναι χρέος όλων η θεωρητική και έμπρακτη απόκρουση κάθε φασιστικής και ρατσιστικής αντίληψης και δράσης απ’ όπου κι αν προέρχεται όποιον κι αν αφορά. Να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον ενάντια στον πραγματικό εχθρό, το κεφάλαιο και την εργοδοσία για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, ανεργία, ανισότητες και διακρίσεις.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Παρεμβάσεις Λέσχης