Αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών του ΟΤΕ

Από τις 21 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι/ες στον ΟΤΕ και της cosmote E-Value, βρίσκονται σε απεργία διαρκείας με τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία να προσεγγίζουν το 100% σε χώρους στρατηγικής σημασίας. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την άρση της διάκρισης μεταξύ παλιών και νέων εργαζόμενων, «επινοικιαζόμενων» ή  μη, και φυσικά την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ των εργαζόμενων και των αιτημάτων τους:

 • Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%, ενώ το μισθολογικό κόστος όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά από το 2012 μέχρι σήμερα, μειώθηκε κατά 55%!
 • Το 2018 το μισθολογικό κόστος της Deutsche Telekom (Νο 1 μετόχου του ΟΤΕ), διεθνώς ήταν 20% με το αντίστοιχο στον ΟΤΕ να είναι μόλις 15,6%! Δηλαδή, στον ΟΤΕ έχουν την υψηλότερη κερδοφορία απ’ όλες τις χώρες και πληρώνουν τους χαμηλότερους μισθούς από παντού!
 • Τα λειτουργικά κέρδη από το 2012 μέχρι σήμερα, αυξήθηκαν κατά 88%!
 • Ο μέσος όρος των κερδών της εταιρείας συνολικά σ’ όλο τον κόσμο είναι: Στην Ευρώπη 32,6%, στην Αμερική 27,6%, στην Γερμανία 39,7%… και στην Ελλάδα 41,2%!!!
 • 1.000.000€ την ημέρα είναι τα κέρδη για την Deutsche Telekom, 1.665.524€ το χρόνο για τον πρόεδρο, 500.000€ για τον Γ. Διευθυντή.
 • Όσο για τους χρήστες, η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στο ίντερνετ! Στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο τραστ μεταξύ των 3 εταιρειών, COSMOTE-VODAFONE–WIND, που ανταγωνίζονται για το ποια θα πληρώνει τους χειρότερους μισθούς!
 • Παράλληλα το κρυφό Business Plan της εργοδοσίας προβλέπει εργολαβοποίηση υπηρεσιών (outsourcing) με δουλεμπορικές εργασιακές σχέσεις και απολύσεις.
 • Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν καθημερινότητα στον όμιλο και διαρκώς αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί με το 2018 να φτάνουν σε αριθμό τα 113 (!), εν ολίγοις 2-3 ατυχήματα εβδομαδιαίως!

Η εργοδοσία προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, χαρακτήρισε την προκηρυγμένη απεργία παράνομη και καταχρηστική, δεν πήρε πίσω τις προαναγγελθείσες απολύσεις και τελικά τις υλοποίησε. Παράλληλα, τα ΜΜΕ θάβουν την απεργία και προπαγανδίζουν μόνο τις θέσεις της εταιρείας, ενώ η κυβέρνηση και το Υπ. Εργασίας αποτελούν το πολιτικό προσωπικό της εργοδοσίας.

Η επιτυχία της απεργίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των εργαζόμενων. Την λύση δεν θα την δώσει η ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την ενεργητική συμμετοχή τους στην απεργία και στις γενικές τους συνελεύσεις.

Ως Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας «υδραγωγείο» εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των απεργών του ΟΤΕ και την cosmote E-value και στα αιτήματά τους για:

 • Συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλο τον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και με αυξήσεις στους μισθούς, εξίσωση δικαιωμάτων προς τα πάνω.
 • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους/εςργάζονται για τον όμιλο ΟΤΕ. Μόνιμη, σταθερή, δημιουργική εργασία για όλους. Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.
 • Κατάργηση της διάκρισης παλιών και νέων εργαζομένων. Όχι στο μισθολόγιο των νέων που αμείβονται με 40% λιγότερο από τους παλιούς.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Ανακοινώσεις, Εργατικά, Σωματεία