Καταγγελία για την απόλυση εργαζόμενης στη Leroy Merlin

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας εκφράζει την αλληλεγγύη της και συμπαραστέκεται στον αγώνα της εργαζόμενης Κ.Τ. και καταγγέλλει την εργοδοσία της πολυεθνικής εταιρείας στον χώρο του εμπορίου Leroy Merlin. Η Κ.Τ. μετά από δύο χρόνια που εργαζόταν στην εταιρεία Leroy Merlin συγκεκριμένα τον πρώτο χρόνο εργάστηκε ως αποθηκάριος και μετά στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών (ταμίας) απολύθηκε χωρίς κανένα λόγο. Η Κ.Τ. έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας Ν. Ιωνίας για την αναίρεση της απόλυσης.

Συγκεκριμένα το κατάστημα του Αμαρουσίου που λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια έχει υποστελεχωμένα όλα τα πόστα εργασίας. Ειδικότερα για την αποθήκη όπου και εργάστηκε η Κ.Τ. (τον πρώτο χρόνο)  αυτό σημαίνει ότι  εξυπηρετεί τους πελάτες  με λιγοστά άτομα ανα βάρδια  με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να εργάζεται κάθε φορά σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, καθώς να αναγκάζεται να σηκώνει βάρος εμπορευμάτων πολύ παραπάνω από αυτό που προβλέπεται, με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και φυσικά ούτε λόγος για διάλειμμα. Έτσι και η Κ.Τ. τον Μάρτιο του 2017 κατόπιν σειράς εξετάσεων διαπιστώθηκε οτι έπασχε από αυχενοβραχιονιο σύνδρομο/υποσημαινόμενη δισκοπάθεια, επί ενδείξεων MRI /ΚΜΔ Α5-Α6 νευρολογικά ευρήματα και τενοντίτιδα αριστερού ώμου για τα οποία ευθυνόταν η άρση βάρους κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η αρχική θέση που είχε παρουσιαστεί στην Κ.Τ. κατά την πρόσληψη της ήταν διαχείριση λογιστικής αποθήκης και όχι αποθηκάριος λόγω των βαρέων εμπορευμάτων. Αφού πλέον δεν μπορούσε να κουβαλήσει άλλο η Κ.Τ. αποφασίστηκε να πάει σε άλλο πόστο όπου και έγινε.

Η Κ.Τ. ενώ εκτελούσε τα καθήκοντα της με συνέπεια και για τον επόμενο ένα χρόνο(άψογη αξιολόγηση στο πρόσωπο της πριν 4 μήνες Φεβρουάριο 2018) ”τόλμησε” να ζητήσει  (δικαίωμα)  άδεια 4 ημερών για προσωπικούς λόγους και ενώ είχε ενημερώσει τους υπευθύνους της ένα μήνα πριν, η υπεύθυνη του τμήματος της θεώρησε σωστό να μην ενημερώσει ότι δεν μπορεί να της δώσει την 1 ημέρα εξ αυτών έτσι ώστε να υπάρξει συνεννόηση, Έβγαλε το πρόγραμμα προσπερνώντας τους λόγους για τους οποίους είχε ζητήσει την άδεια αυτή. Μόλις η Κ.Τ. ενημερώθηκε σχετικά πήγε στην υπεύθυνη τμήματος της και στον υπεύθυνο προσωπικού και τους ενημέρωσε ότι  δεν μπορεί να πάει στην εργασία της για τις 4 ημέρες άδειας που είχε ζητήσει (οι 3 είχαν δοθεί άδεια συγκεκριμένα 2μερες άδεια 1 ρεπό). Μόλις γύρισε στο κατάστημα την κάλεσε ο υπεύθυνος προσωπικού να της δώσει ένα σημείωμα εμπιστευτικό όπως έγραφε ο τίτλος και την καλούσαν σε έγγραφη απολογία εντός 3 ημερών γιατί απουσίασε 1 ήμερα από την εργασία της. Άλλα φαίνεται οόι δεν ήταν αρκετό αφού εντός 2 ημερών την απέλυσαν χωρίς να έχει μπορέσει να απολογηθεί παραβιάζοντας έτσι τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας που η ίδια θέτει σε λειτουργία.

Μετά από όλα αυτά η Κ.Τ. κατέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας και αιτήθηκε την άρση της απόλυσης ως άκυρη και καταχρηστική η οποία οφείλεται σε αίσθημα εκδίκησης της εργοδοσίας και τρομοκράτηση των λοιπών εν ενεργεία συνάδελφων μας. Κατά την διάρκεια της συζήτησης  ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας προέβαλλε τον ισχυρισμό οτι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας δεν συνδέεται με το πειθαρχικό παράπτωμα προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι η κλήση σε απολογία πάσχει. Να σημειωθεί ότι η απόλυση δεν συμπεριλαμβάνεται στις πειθαρχικές ποινές του εσωτερικού κανονισμού. Η Κ.Τ. προχώρησε σε αγωγή προς την εταιρεία για το δικαίωμα στην εργασία και την στέρηση του μοναδικού πόρου ζωής που διέθετε.

Τέλος τον τελευταίο χρόνο η Leroy Merlin έχει υιοθετήσει την τακτική άλλων μεγάλων πολυεθνικών του εμπορίου να αντικαθιστά χωρίς κανένα κόστος τους  εργαζόμενους Συγκεκριμένα ωθεί τους παλαιότερους εργαζόμενους το παλιό προσωπικό να παραιτηθούν μέσα από πιέσεις και εκβιασμούς για να προσλάβει νέους με φθηνότερες αποδοχές.

Η ασυδοσία του κεφαλαίου δεν μπορεί να μένει αναπάντητη! Η επίθεση σε ένα εργαζόμενο είναι επίθεση σε όλους μας και τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί! Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας! Κανένας σωτήρας δε θα προασπίσει τα δικαιώματά μας, αν δε το κάνουμε οι ίδιοι! Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας εργαζόμενος μόνος του.

Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της εργαζόμενης Κ.Τ. και απαιτούμε την ικανοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων της. Καλούμε τους εργαζόμενους στα καταστήματα Leroy Merlin αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο, να σταθούν απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους.

 

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης, Σωματεία