Για τη φιλοξενία των προσφύγων στην Ελλάδα και τους χώρους διαμονής τους

Στην ενωμένη Ευρώπη φρούριο που αποτελεί μια αποθήκη ψυχών για χιλιάδες ανθρώπους κυνηγημένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την φτώχεια, παρατηρούμε ότι το διαρκώς προβαλλόμενο από τα media ”προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα” (κρυμμένο και πίσω από φανταχτερούς απειλητικούς τίτλους όπως «ωρολογιακή βόμβα») δεν αποτελεί refugees_neo_final-01αποτέλεσμα ανικανότητας ή απραξίας από μεριάς των κυβερνώντων αλλά μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Μια πολιτική επιλογή που οδηγεί όλους αυτούς τους ανθρώπους στην γκετοποιήση, στην κοινωνική απομόνωση με τον εγκλεισμό τους σε απομακρυσμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης που μάλιστα δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαμονής ή hot spots κατά την επίσημη καθεστωτική ορολογία.

Για αυτούς αλλά και για χιλιάδες άλλους λόγους στεκόμαστε ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης – ΕΕ να φυλακισθούν οι πρόσφυγες σε χώρους γκέτο. Είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη η επιλογή της άρνησης του δικαιώματος αυτών των ανθρώπων να πάνε στη χώρα επιλογής τους, της άρνησης παροχής κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, σίτισης, περίθαλψης και ανθρώπινων χώρων φιλοξενίας (Είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με το υποτιθέμενο όραμα της Ευρώπης του διαφωτισμού και των ουμανιστικών ιδεών.)

Διεκδικούμε:

  • Ελεύθερη μετακίνηση και ασφ αλή δίοδο των προσφύγων και μεταναστών από όλα τα σύνορα.
  • Όσοι παραμείνουν στην Ελλάδα και για όσο παραμείνουν να φιλοξενηθούν ανά μικρές ομάδες σε κάθε δήμο, κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης με στόχο την ένταξη τους στην τοπική κοινωνία.
  • Την παροχή διδασκαλίας Ελληνικών στους πρόσφυγες.
  • Το δικαίωμα της συμμετοχής στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά.
  • Την καθημερινή  επικοινωνία και συνύπαρξη με τους γηγενείς κατοίκους των γειτονιών μας.

Για να μιλήσουμε και με νούμερα, για τους 10 χιλ. πρόσφυγες που είναι στην Αττικής, στους 50 περίπου Καλλικρατικούς δήμους της Αττικής αντιστοιχούν περίπου 200 πρόσφυγες ανά δήμο. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι 200 ανθρώπινες ψυχές να φιλοξενηθούν-ενταχθούν σε μια πόλη όπως η Ν. Ιωνία των 80 χιλ. κατοίκων;

Καλούμε άμεσα το δήμο Ν. Ιωνίας να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του 1ου παιδικού σταθμού σε χώρους φιλοξενίας, όπως αποφασίσθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 11/4/2016.

Όσον αφορά τους ήδη υπάρχοντες «χώρους φιλοξενίας» , απαιτούμε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να είναι οι χώροι αυτοί ανοιχτοί προς την υπόλοιπη κοινωνία, προσβάσιμοι σε συλλογικότητες ή μεμονωμένα άτομα που θέλουν να βοηθήσουν.

Θεωρούμε σημαντικές και απαραίτητες όλες τις αυτοργανωμένες απόπειρες φιλοξενίας προσφύγων (5ο Λύκειο Εξαρχείων, City Plaza, Κατάληψη Νοταρά κ.α.). Αποτελούν μικρά παραδείγματα της δυνατότητας κάλυψης των αναγκών των προσφύγων αν η κυβέρνηση και το κράτος είχαν μια άλλη πολιτική. Συνεχίζουμε να τις στηρίζουμε υλικά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνουμε. Θα σταθούμε δίπλα τους σε κάθε απόπειρα επίθεσης από τη μεριά κράτους, κυβέρνησης, φασιστών. Οι απόπειρες αυτές μπορούν να έχουν τη δική τους συμβολή εντασσόμενες στο πολύμορφο μαζικό κίνημα για το προσφυγικό, ενισχύοντας την πλευρά της πάλης ενάντια σε αυτούς που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση (πόλεμος, ιμπεριαλισμός, ΕΕ), διαμορφώνοντας όρους ισότιμης συμμετοχής των συλλογικών μορφών του μαζικού κινήματος στις απόπειρες αυτές και συμμετέχοντας στον αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση για τη διαμόρφωση όλων των απαραίτητων συνθηκών φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων που είναι σήμερα στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Κείμενα Λέσχης