Φυσική και Φιλοσοφία στην Λέσχη, με τον ακαδημαϊκό Ευτύχη Μπιτσάκη, το Σάββατο 11/06, στις 7:30μμ

physics-mpitsakisΤο Σάββατο 11 Ιουνίου στις 7:30μμ, ο Ευτύχης Μπιτσάκης θα μας μιλήσει για τις καινοτόμες ιδέες στις θεωρίες των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων που σημάδεψαν τη φυσική του 20ου αιώνα, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας -“υδραγωγείο”,  στον χώρο της (Ελ. Βενιζέλου 84, Άγαλμα Μητέρας, Νέα Ιωνία).

Η ομιλία του θα επικεντρωθεί κυρίως στην βαρυτική αλληλεπίδραση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν και την πρόσφατη ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων. Στο τέλος της ομιλίας θα θίξει θέματα σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης της φυσικής και τις φιλοσοφικές της προεκτάσεις. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για τον Ευτύχη Μπιτσάκη

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης είναι ακαδημαϊκός, φυσικός, χημικός, συγγραφέας  και φιλόσοφος.

Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Θεωρητική Φυσική και Φιλοσοφία  στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Είναι διδάκτορας της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και διδάκτορας Φιλοσοφίας των Επιστημών της Επικρατείας της Γαλλίας. Δίδαξε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Paris XI (Orsay) και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, και από το 1976 εργάστηκε στην Ελλάδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιωαννίνων. Συνδημιουργός του περιοδικού Σύγχρονα Θέματα, μετείχε στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Διαλεκτική και από το 1992 είναι εκδότης του περιοδικού Ουτοπία.

Στα μαθητικά του χρόνια ο Ευτύχης Μπιτσάκης πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις της ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια του εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για την πολιτική του δράση. Τον Απρίλιο του 1967 βρισκόταν στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών πήρε ενεργό μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα της Δυτικής Ευρώπης, ενώ είχε διατελέσει και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αργότερα, συμμετείχε στο  Νέο Αριστερό Ρεύμα, ενώ σήμερα παραμένει ενεργό μέλος της  αριστεράς.

Πηγή: wikipedia

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Δραστηριότητες, Εκδήλώσεις