Εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδήλωση στην Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας

Αναδημοσίευση από το ΙΟΝΙΑΝΕΤ:

Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (9/5) στον χώρο της Εργατικής Λέσχης Ν. Ιωνίας-«υδραγωγείο», με κεντρικό θέμα: «Σύγχρονη Φυσική και Φιλοσοφία».

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Εργατικής Λέσχης μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στον τομέα της Φιλοσοφίας των Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών, κ. Αριστείδης Αραγεώργης, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ε.Μ.Π., στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής, κ. Νίκος Τράκας, οι οποίοι ανέπτυξαν σημαντικές επιστημονικές γνώσεις, χρησιμοποιώντας έναν εκλαϊκευτικό τρόπο μετάδοσης, προκειμένου να γίνουν απολύτως κατανοητές σε όλους τους ακροατές, ανεξάρτητα από το γνωστικό τους επίπεδο.

Οι καταξιωμένοι στον τομέα τους ομιλητές μίλησαν σχετικά με τα στοιχειώδη σωματίδια και τις αλληλεπιδράσεις τους, τους επιταχυντές και τους ανιχνευτές σωματιδίων, την Κβαντική χρωμοδυναμική, την επιστημονική έρευνα και τις εφαρμογές της, καθώς και για τα πειράματα που διεξάγονται στο Επιστημονικό Κέντρο C.E.R.N., της Ελβετίας.

Επίσης ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα των αναζητήσεων της σύγχρονης φιλοσοφίας σχετικά με τις φυσικές έννοιες του χωρόχρονου, των πεδίων και της κβάντωσης.

Οι τυχεροί Ιωνιώτες, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πληροφορηθούν, και κυρίως να κατανοήσουν, ποιοι είναι οι θεμελιώδεις δομικοί λίθοι της ύλης, πώς μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε, ποιες δυνάμεις τους συγκρατούν μεταξύ τους και πώς δρουν, με τι είδους όργανα εκτελούνται τα διάφορα πειράματα, και γενικότερα να απομυθοποιήσουν τα φυσικά φαινόμενα του μικρόκοσμου (πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια κ.ά.), αλλά και του μεγάκοσμου (γαλαξίες, σύμπαν κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε πως οι εκλαϊκευτικές παρουσιάσεις των κ.κ. Αραγεώργη και Τράκα συνέβαλλαν στην κατάρριψη της άποψης που θεωρεί τον επιστήμονα ως ένα είδος «μάγου», καθιστώντας σαφές προς όλους ότι η επιστήμη είναι αποτέλεσμα λογικών θεωρητικών συλλήψεων και πειραμάτων, στα οποία δεν υπεισέρχεται καμία «μαγεία» και τίποτα το απόκρυφο, όπως ενδεχομένως πιστεύουν αρκετοί συνάνθρωποί μας. Επιπλέον, τα μεγαλειώδη επιτεύγματα των επιστημών αποτυπώθηκαν επαρκώς στο κοινό, το οποίο, κατανοώντας τη φύση, μπορεί να παράγει μια στενότερη σχέση με αυτήν, γεγονός πολύ σημαντικό στη συσχέτιση της συνείδησής μας σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι αναφορές στις εφαρμογές της Φυσικής σωματιδίων στους τομείς της υγείας, όπως για παράδειγμα στη χρήση ιόντων του άνθρακα στη θεραπεία μη αντιμετωπίσιμων μέχρι σήμερα καρκινικών όγκων, συμπληρώνοντας την καθιερωμένη χρήση πρωτονίων, ειδικότερα όταν κάποιος όγκος βρίσκεται κοντά σε κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης, επιτυγχάνοντας μεγάλη ακρίβεια στην ακτινοβόλησή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από την ολοκλήρωση των επιστημονικών παρουσιάσεων ακολούθησε μακρά συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές και στο πολυπληθές κοινό, το όποιο παρέμεινε στις θέσεις του, αποδεικνύοντας το τεράστιο ενδιαφέρον του για το περιεχόμενο των ομιλιών, καθώς και για το γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής, της φιλοσοφίας της και των εφαρμογών της.

Νωρίτερα, ο κ. Νίκος Τράκας, μιλώντας στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ σχετικά με τους στόχους ανάλογων ομιλιών, είπε χαρακτηριστικά πως: «Προσπαθούμε να πούμε με απλά λόγια πού ακριβώς βρισκόμαστε στην κατανόηση της δομής της ύλης και κατ’ επέκταση της δομής του σύμπαντος, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουμε ποιες εφαρμογές προκύπτουν από αυτή την έρευνα, βοηθώντας καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες. Τα πειράματα που πραγματοποιούνται από την επιστημονική κοινότητα είναι απολύτως ξεκάθαρα, και προσπαθούμε να εξηγούμε στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να έχει μια εποικοδομητική επαφή με αυτά, και γιατί όχι να συμμετέχει, εκφράζοντας τη δική του γνώμη.».

Επίσης, ο κ. Αριστείδης Αραγεώργης μας είπε μεταξύ άλλων πως: «Προσωπικά προσεγγίζω το ζήτημα της επιστήμης της Φυσικής από τη σκοπιά της φιλοσοφίας της, που πάντοτε παρακολουθούσε και συνεχίζει να παρατηρεί τις εξελίξεις της. Βεβαίως η ίδια η Φιλοσοφία δεν προσφέρει νέα αποτελέσματα, ούτε σε επίπεδο θεωρίας ούτε σε επίπεδο έρευνας, προσφέρει όμως σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της κατανόησης των ευρημάτων της Φυσικής. Πραγματικά θεωρώ πως βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο σχετικά με τη γνώση για τη δομή του σύμπαντος, μολονότι υπάρχουν ακόμη αρκετά αναπάντητα ερωτήματα! Και τη γνώση αυτή οφείλουμε να τη μεταδίδουμε στον απλό κόσμο, με τρόπο που να την κατανοεί και να την κάνει κτήμα του!».

 

Παναγιώτα Σούγια

DSC_0006 DSC_0010 DSC_0009 DSC_0007

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Δραστηριότητες, Εκδήλώσεις