Κάλεσμα συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς και αλληλέγγυους/ες, από την Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο”

Η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας – υδραγωγείο, είναι μια προσπάθεια συλλογικής οργάνωσης  του κόσμου της εργασίας και νέων που ζουν στη γειτονιά μας, μια συλλογικότητα αλληλεγγύης και δράσεων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων εργαζομένων, ανέργων, νέων, πάλης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013,  εν μέσω της κρίσης και των μνημονίων, για να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας να, σπάσουμε την απομόνωση και τον ατομισμό.

Είμαστε άνθρωποι της γειτονιάς, κάτοικοι της Ν. Ιωνίας και των όμορων δήμων. Εργαζόμενοι/ες, υποαπασχολούμενοι/ες, άνεργοι/ες, συνταξιούχοι/ες, νέοι/ες με κοινές αγωνίες και ανάγκες. Πιστεύουμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ορίζουμε την ζωή μας και να ζούμε  με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες μας και τα όνειρά μας με βάση τις δυνατότητες της εποχής.

Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι ξανά, με μια νέα πολλαπλή κρίσης. Μαζί με την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, διαμορφώνεται μια νέα οικονομική κρίση που ήρθε πιο γρήγορα λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των μέτρων αντιμετώπισής του, και που οξύνει δραματικά τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που βιώνουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Σε αυτή την περίοδο, είναι ακόμα πιο αναγκαίο για εμάς να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες με τους κοντινούς μας ανθρώπους στη γειτονιά, με τους  πιο ευάλωτους/ες ανάμεσά μας, που στερούνται τα βασικά και ζουν σε άθλιες συνθήκες στο περιθώριο της «κανονικότητας», με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στοιβαγμένοι σε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή στο δρόμο, και με κάθε εργαζόμενο/άνεργο που διεκδικεί και αγωνίζεται για τα  δικαιώματά του, στηρίζοντας με ποικίλους τρόπους (αλληλεγγύη, νομική βοήθεια κ.α.) κάθε αντίσταση σε χώρους δουλειάς στην περιοχή μας.

Σε αυτά τα πλαίσια, στη λέσχη προσπαθούμε

α) να στηρίζουμε έμπρακτα κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη:

  • Με ενισχυτικά μαθήματα σε παιδιά -λυκείου οικογενειών που έχουν δυσκολία να ανταπεξέλθουν (άνεργοι, χαμηλόμισθοι υποαπασχολούμενοι…)
  • Με μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες και μετανάστες /εργαστήρια

β) να συμβάλουμε στην δυνατότητα και την ανάγκη που έχει κάθε άνθρωπος να διευρύνει τις γνώσεις του, να συμμετέχει σε μια πολιτιστική συλλογική:

  • Με εργαστήρια / μαθήματα μουσικής (κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά), ξένων γλωσσών (ισπανικά, αγγλικά), επεξεργασίας εικόνας, γιόγκα και αυτοάμυνας, κ.α. καθώς και σεμινάρια πληροφορικής, σαπωνοποιίας κ.α. σε παιδιά και ενηλίκους προσπαθώντας να κοινωνικοποιούμε τις γνώσεις μας, να μοιραζόμαστε ό,τι ξέρουμε και όπως μπορούμε.
  • Με ομάδες —μελέτης πολιτικοκοινωνικών βιβλίων –ταξικής αλληλεγγύης –έμφυλων θεμάτων –εργατικών ζητημάτων για την ενημέρωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, –προφορικής ιστορίας για την ανάδειξη της ιστορίας των «από κάτω».
  • Με πολιτιστικές δράσεις όπως προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, γλέντια, προκειμένου να αναδείξουμε έναν διαφορετικό πολιτισμό μακριά από τη λογική της εμπορευματοποίησης.
  • Με συζητήσεις/ εκδηλώσεις σε διάφορα θέματα που αφορούν τη ζωή μας την δουλειά μας την καθημερινότητά μας και την πολική επικαιρότητα.

Δεν υπάρχει οικονομικό αντίτιμο για καμία από τις δραστηριότητες της λέσχης και κανείς/καμία δεν πληρώνεται για την συμμετοχή του/της. Τα έξοδα λειτουργίας καλύπτονται από την ελεύθερη συνεισφορά όσων θέλουν και έχουν αυτή τη δυνατότητα (και με κουτιά ενίσχυσης, εκδηλώσεις κ.α.).

Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ενάντια στη λογική της ανάθεσης, επιλέγοντας τον δύσκολο αλλά ωραίο δρόμο του αγώνα και της συλλογικότητας. Για να προσπαθήσουμε απέναντι στους ποικίλους τρόπους και μορφές διαίρεσης των εργαζομένων να συγκροτηθούμε συλλογικά σε αυτά που μας ενώνουν, τις κοινές ανάγκες και δικαιώματά μας. Γιατί ονειρευόμαστε μια διαφορετική κοινωνία, δίκαιη και ίση προς όλους και μέσα από την εργατική λέσχη προσπαθούμε όλοι μαζί να εφαρμόσουμε ό,τι μπορούμε από σήμερα.

Το να υπάρξει η εργατική λέσχη ως ένα τέτοιο κύτταρο δράσης, αντίστασης, εργατικής πολιτικής αναζήτησης, είναι ένα στοίχημα ανοιχτό.

Στα πλαίσια αυτά, καλούμε εκπαιδευτικούς και συναγωνιστές που έχουν γνώσεις σε διάφορα αντικείμενα, αλλά κυρίως έχουν διάθεση και μπορούν, να προσφέρουν μαθήματα και εργαστήρια αλληλεγγύης

στο mail: elni.ydragogeio@gmail.com, ή

στο fb: https://www.facebook.com/elni.ydragogeio/

για

  • σχολικά μαθήματα λυκείου, (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, πληροφορικής, ΑΟΘ κ.α.)
  • ξένες γλώσσες, (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά, φαρσί κ.α.)
  • ελληνικά σε πρόσφυγες/μετανάστες και
  • εργαστήρια συλλογικής μόρφωσης (Η/Υ, επεξεργασίας εικόνας, μουσική, θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, σχέδιο),  και ό,τι άλλο έχει διάθεση καθένας/μια).

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Ανακοινώσεις, Δωρεάν Εργαστήρια, Δωρεάν Μαθήματα, Ομάδες, Πολιτισμός