Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

aΑκόμη μια Κυριακή οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έρχονται αντιμέτωποι με την υποχρέωση να εργαστούν. Η προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας παραμένει ένας διακαής πόθος του κεφαλαίου και της εργοδοσίας ώστε να ξεμπλέξει μια και καλή με ένα από τα τελευταία εργατικά δικαιώματα του περασμένου αιώνα. Η λειτουργία των καταστημάτων όπως έχει επιβληθεί 8 Κυριακές το χρόνο, δεν είναι παρά η αρχή μιας προσπάθειας για την πλήρη κατάργηση της.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι παρά μια όψη της συνολικής αναδιάρθρωσης της εργασίας. Σε μια εποχή που τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώνονται ενώ το κεφάλαιο διεκδικεί όλο και περισσότερο χρόνο από τη ζωή μας, επιβάλει όλο και περισσότερη ένταση και προσπαθεί να ελέγξει ολοκληρωτικά τους εργαζόμενους δεν διαπραγματευόμαστε την ανάγκη μας για ελεύθερο χρόνο.

Έτσι λοιπόν  στον κλάδο  του εμπορίου όπου είναι σαφές ότι :

  • οι ώρες που εργαζόμαστε καθορίζονται από τη διάθεση του κάθε εργοδότη και από τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε υπερωρίες οι οποίες μάλιστα πολλές φορές είναι απλήρωτες
  • η εργασία μας είναι ιδιαιτέρως εντατικοποιημένη και χαρακτηρίζεται από περιόδους μεγάλης πίεσης στις περιόδους των γιορτών
  • οι μισθοί μας είναι είναι  χαμηλοί και η εργασία μας συχνά ανασφάλιστη
  • ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προσβολές των εργοδοτών και συνολικά με την εργοδοτική αυθαιρεσία
  • κυριαρχούν τα voucher και οι διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας                           

 ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθεί την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων, εμείς να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.  Από τις «Λευκές νύχτες» και την κυριακάτικη εργασία μέχρι την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και την προετοιμασία ενός νέου νομοσχεδίου που θα καταργήσει οποιοδήποτε ίχνος εργατικής προστασίας, να ανατρέψουμε τα σχέδια τους .

ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας να αποτελέσει μόνο την αρχή για τη συνολική ανατροπή του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουμε. Οι αξιοπρεπείς μισθοί,  η μόνιμη και σταθερή εργασία, οι άδειες δεν είναι διαπραγματεύσιμα δικαιώματα μας. Ενόψει και του εργασιακού νομοσχεδίου που έρχεται να καταργήσει και την τελευταία δικλείδα προστασίας για τον εργαζόμενο, εμείς να αντιστρέψουμε το κλίμα και να διεκδικήσουμε τη μείωση των ωρών εργασίας και τις αυξήσεις στους μισθούς ζητώντας ανατροπή της ισορροπίας που προσπαθεί να επιβληθεί υπέρ του κεφαλαίου. Να πούμε όχι μόνο «καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» , όχι μόνο να εμποδίσουμε έστω και τη σκέψη  για «λευκές νύχτες»  αλλά να διεκδικήσουμε τις ίδιες τις ζωές μας.

 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση του κόσμου της εργασίας από τα κατω- πέρα από τον γραφειοκρατικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό- την  αναζωπύρωση των αγώνων και της συλλογικής αντίστασης απέναντι στις επιταγές του κεφαλαίου.

Όσο συνεχίζεται η αθλιότητα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, τόσο θα συνεχίζουμε τις αγωνιστικές διαμαρτυρίες και τις απεργίες. Στους νέους αγώνες που ξεκινούν τώρα, πρέπει να φτάσουμε την πάλη μας μέχρι το τέλος. Χωρίς υποχωρήσεις στους εκβιασμούς των δανειστών και την εργοδοτική βία που θα βρούμε μπροστά μας

Ως Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας «Υδραγωγείο» θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Καλούμε όλο τον κόσμο της εργασίας να συμμετάσχει την Κυριακή 6 Νοέμβρη, 10.30 πμ στην αρχή της Ερμού-Σύνταγμα. Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και συλλογικοτήτων του εμπορίου που έχουν κηρύξει απεργία, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Εργατικά, Εργατικό Κίνημα, Παρεμβάσεις Λέσχης