• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Προβολή της ταινίας «Ο Βασιλιάς», την Κυριακή 28/06, στις 8μμ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 2 χρόνια λειτουργίας μας,
η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας-Υδραγωγείο παρουσιάζει
την ταινία «Ο Βασιλιάς» του ΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Κυριακή 28 Ιούνη, ώρα 20:00
Συνεδριακό Κέντρο Ν. Ιωνίας-ΚΕΠ, Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (δίπλα σε ΗΣΑΠ Ιωνίας)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Ν. Γραμματικόκαι Β. Μουρίκη

o-vasiliasΟ 35χρονος Βαγγέλης, ένας πρώην ναρκομανής και ντίλερ, βγαίνει από τη φυλακή και αποφασίζει να αρχίσει μία νέα ζωή, μακριά από το σκοτεινό του παρελθόν. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίζει να φύγει από την πόλη και να εγκατασταθεί στο παρατημένο σπίτι του παππού του στο χωριό, όπου αποφασίζει σιγά σιγά από το μηδέν να δημιουργήσει μια νέα ζωή στην εξοχή, να «ξαναγεννηθεί».

Όμως αθώα και απροετοίμαστα γνωρίζει μια άλλη, διαφορετική πλευρά της ζωής: τη σκληρή ζωή στην επαρχία. Τίποτα δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται: Στην επαρχία δεν μπορείς να είσαι αυτός που θέλεις, να μη δίνεις λογαριασμό σε κανένα και να είσαι αυτόνομος και ταυτόχρονα να διατηρείς την αξιοπρέπειά σου. Οι κλειστές κοινωνίες έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς. Ο επαρχιώτικος συντηρητισμός, η ξενοφοβία και η καχυποψία σε κάτι «καινούργιο» βασιλεύει. Οι κάτοικοι εξαρχής βλέπουν με προκατάληψη και αφιλόξενο πνεύμα τον ερχομό του «ξένου» κατ’ αυτούς, που προσπαθώντας να είναι ο εαυτός του, προκαλεί το μίσος και το φθόνο στους κατοίκους και ειδικά στους «επιφανείς του χωριού», όπως χυδαίοι, κοντόφθαλμοι γαιοκτήμονες και πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας που αυτοπροσδιορίζονται ως ελίτ της μικρής κοινότητας και έχουν τον πρώτο λόγο για το κάθε τι. Κάθε χαρακτήρας είναι επιλεγμένος πολύ προσεκτικά, και συμβολίζει κάτι που όλοι μας έχουμε συναντήσει είτε στην πόλη, είτε στην επαρχία.

Ο Βαγγέλης προσπαθεί με το δικό του τρόπο να τους προσεγγίσει, είτε με το να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, είτε με το να εργάζεται και να είναι προσιτός και ευγενικός με όλους, χωρίς όμως να δίνει δικαιώματα ή να τους επιτρέπει να εισβάλλουν στη ζωή του, κάτι το οποίο σε μια μικρή κοινωνία όπου όλοι νιώθουν υποταγμένοι στο να δίνουν λογαριασμό για τη ζωή τους θεωρείται ύψιστη ύβρη. Το μίσος που συγκεντρώνει δεν ξεφύτρωσε λόγω αντιπάθειας ή φανατισμού, αλλά λόγω ταπείνωσης και καταπάτησης της αξιοπρέπειάς του και του προσωπικού του χώρου. Ειρωνικά και αναπάντεχα μοναδικός φίλος του Βαγγέλη είναι ένας καλοπροαίρετος αστυνομικός, σύμβολο μιας εξουσίας που ακόμα κι όταν θέλει να εφαρμόσει το δίκιο, είναι πάντα εξαρτώμενη από οικονομικά συμφέροντα, στα οποία η θέση της επιβάλλει την υποταγή της ή την αχρηστία της.

Χρονιά Παραγωγής:
2002

Σκηνοθεσία:
ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ

Είδος:
ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ

Διάρκεια: 132′

Σενάριο:
ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ηθοποιοί:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ
ΜΑΡΙΛΙΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΙΒΗ ΚΟΚΚΑ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ
ΤΑΣΟΣ ΝΟΥΣΙΑΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΛΙΑΝΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΑΛΕΞΙΑ ΒΕΡΟΝΙΚΙΑΤΗ
SHENA KARAFIL
ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΡΟΜΠΑΣ
ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΩΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΛΥΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ
ΑΝΤΖΕΛΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
ΝΕΛΥ ΖΑΚΑ
ΘΑΛΕΙΑ ΜΑΤΙΚΑ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΙΟΣ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Δραστηριότητες, Εκδήλώσεις, Πολιτισμός, Προβολές