Στηρίζουμε τον αγώνα των “ωφελούμενων” για δουλειά και αξιοπρέπεια

εργαζομενοι1Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” στηρίζει τον αγώνα για δουλειά και αξιοπρέπεια που έχουν ξεκινήσει οι οι συμβασιούχοι (και όχι “ωφελούμενοι” όπως κατά παρέκκλιση της εργατικής νομοθεσίας θέλουν να τους βαφτίσουν) εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο μας.

Οι άνθρωποι αυτοί παρέχουν στον δήμο μας (αλλά και σε άλλους δήμους της χώρας) ίση εργασία με όλους του υπόλοιπους εργαζόμενους καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που υπάρχουν και μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούν ξανά στην ανεργία, χωρίς καν το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, περιμένοντας ίσως για χρόνια πάλι στην «ουρά» για κάποια νέα «ανακύκλωση».

Η εργασία είναι δικαίωμα όλων και προϋπόθεση για αξιοπρεπή ζωή. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα προγράμματα που καταπατούν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος και ανακυκλώνουν την ανεργία. Απαιτούμε να καταργηθούν τα πεντάμηνα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των άνεργων. Θέλουμε σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους.

Ακολουθεί το δελτίο τύπο που βγήκε μετά από την σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 30/10 στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας και που καλεί σε νέα σύσκεψη την Τρίτη 10/11, στις 6μμ, στο ίδιο μέρος

εργαζομενοι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την σύσκεψη – συνέλευση  για τους εργαζομένους στην «κοινωφελή εργασία» και  «Συμβασιούχους» στους ΟΤΑ

Την Παρασκευή 30 /10 το απόγευμα έγινε μαζική σύσκεψη Σωματείων των εργαζομένων στους  δήμους στον βόρειο τομέα και επιτροπών εργαζομένων στα 5νταμηνα έπειτα από πρωτοβουλία του Σωματείου και της επιτροπής του δήμου Νέας Ιωνίας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. των Σωματείων Ν. Ιωνίας, Ν. Ηράκλειου, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Κηφισιάς, Αγ. Παρασκευής, Παιανίας , το συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής,   Εργαζόμενοι στα 5νταμηνα και άλλοι συμβασιούχοι από πολλούς  δήμους, η AΤTACΚ  ενάντια στην ανεργία και  επισφάλεια,  εκπρόσωποί από την δημοτική κίνηση «εκτός σχεδίου» και την Εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας και άλλοι φορείς.

Κοινή διαπίστωση ήταν πως:

Πάνω από 3 μήνες τώρα οι συνάδελφοι εργάζονται  έπειτα από πολύχρονη ανεργία σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων  όλης της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

Παρέχουν ίση εργασία με τους υπολοίπους εργαζομένους, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε προσωπικό που έχουν οι δήμοι, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον κατά «παρέκκλιση της εργατικής νομοθεσίας» δεν διστάζουν να τους θεωρούν «ωφελούμενους» αντί για εργαζόμενους.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρεθούνε  ξανά στην ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση χωρίς καν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας, περιμένοντας ίσως για χρόνια πάλι στην «ουρά» για κάποια νέα «ανακύκλωση».

Οι δήμοι και οι υπηρεσίες τους θα καταρρεύσουν με τα τεράστια κενά και ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό,  ( όσο προσλήψεις δεν γίνονται κατά επιταγή των μνημονιακών νόμων ) και ο δρόμος των εκχωρήσεων – ιδιωτικοποιήσεων θα ανοίξει διάπλατα για όλες τις υπηρεσίες, με δραματικές συνέπειες για τους δημότες.

Μέσα από αυτό το μοντέλο εργασιακών σχέσεων, επιδιώκεται να επιβληθεί για το σύνολο και ειδικά στους ΟΤΑ,  ο «φτηνός και ανακυκλώσιμος»  εργαζόμενος, με καταστρατηγημένα τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Στην σύσκεψη – συνέλευση καθορίστηκε και αποφασίστηκε έπειτα από συζήτηση το περιεχόμενο των αιτημάτων και το πλαίσιο διεκδικήσεων.

Παλεύουμε για:

 • Κατάργηση κάθε μορφής ενοικιαζόμενης, προσωρινής  και ελαστικής εργασίας.
 • Μόνιμο προσωπικό  στους Δήμους και σε όλο το δημόσιο για όλες τις κενές θέσεις για ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Καμία ιδιωτικοποίησή άμεση η έμμεση.

Οι εργαζόμενοι στα 5νταμηνα και όλοι οι συμβασιούχοι:

Είναι άνθρωποι! Δεν είναι σκουπίδια!

 • Διεκδικούμε την παραμονή στην δουλειά.  Δουλειά και όχι δουλεία! Σταθερή δουλειά με ίσα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς για μια αξιοπρεπή ζωή.

Απαιτούμε τα προβλεπόμενα από την εργασιακή νομοθεσία!

 • Αμοιβή με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ.
 • Πλήρη εργατικά δικαιώματα ασφαλιστική, υγειονομική κάλυψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας.
 • Απασχόληση στις υπηρεσίες για τις οποίες προσληφθήκαν , να έχουν  τις  παροχές που προβλέπονται για τους μόνιμους εργαζόμενους, μέσα ατομικής προστασίας και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
 • Να λειτουργούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να καταβάλλεται έγκαιρα κάθε μήνα ο μισθός.

Για αυτά τα δικαιώματα μας  είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να τα διεκδικήσουμε.

Οι συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν:

 1. Με κοινή προσπάθεια όλων μας,  θέτουμε τα ζητήματα αυτά, σε όλα τα σωματεία στην Αττική των ΟΤΑ και την ομοσπονδία.
 2. Συμμετέχουμε μαζικά στις καταλήψεις και συνελεύσεις στις 4 Νοέμβρη που θα γίνουν στους δήμους  προβάλλοντας και τα αιτήματα μας. Προετοιμαζόμαστε για την μαζική συμμετοχή μας στην απεργία 12 Νοέμβρη.
 3. Συγκροτούμε επιτροπές στα 5νταμηνα και άλλων συμβασιούχων σε όλους τους δήμους.
 4. Θέτουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας ( σε όλη τους  την διάσταση) σε όλα τα δημοτικά συμβούλια και επιδιώκουμε την στήριξη από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις.
 5. Εκδίδουμε ανακοίνωση και αφίσα επιδιώκοντας την συνολικότερη αισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των συνολικά  εργαζομένων.  Διευρύνουμε την παρέμβαση μας και την λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ.
 6. Συγκροτούμε Παρατηρητήριο Αυθαιρεσιών για την άμεση παρέμβαση μας για την αντιμετώπιση τους από κοινού.
 7. Διοργανώνουμε και καλούμε την νέα παν Αττική σύσκεψη Σωματείων και επιτροπών στα 5νταμηνα και άλλων συμβασιούχων με στόχο να οργανώσουμε τις επόμενες μαζικές και αγωνιστικές δράσεις μας  για το επόμενο άμεσο διάστημα.

ΤΡΙΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΗ στις 6μμ  ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ   ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ( Σταθμός ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας,  δίπλα στο ΚΕΠ )

Με αποφασιστικότητα, ενότητα και συντονισμό θα αγωνιστούμε και θα διεκδικήσουμε στη συνέχεια και μέχρι τέλους.

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργατικά, Εργατικό Κίνημα