6 Δεκέμβρη: Όλοι/ες στις διαδηλώσεις: 12 Προπύλαια μαθητική και φοιτητική πορεία | 6μμ Προπύλαια

Φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Τότε, στις 6 Δεκέμβρη, ο Ειδικός Φρουρός Επ. Κορκονέας στην περιοχή των Εξαρχείων έριξε μια χειροβομβίδα κρότου – λάμψης και αποχώρησε. Στη συνέχεια επέστρεψε και δολοφόνησε εν ψυχρώ τον μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το ίδιο βράδυ, κόσμος από όλες τις γειτονιές της Αθήνας  βγήκε στους δρόμους να διαδηλώσει ενάντια στην δολοφονία του 15χρονου μαθητή και την αστυνομική βία, ενώ  το επόμενο πρωί πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση στην Αθήνα, και σε μια σειρά πόλεις. Αστυνομικά τμήματα αποκλείστηκαν και πολιορκήθηκαν  από διαδηλωτές, Πανεπιστημιακές και Τεχνολογικές Σχολές καταλήφθηκαν από φοιτητές ενώ η Νομική Αθηνών έγινε κέντρο αγώνα. Οι αστυνομικές δυνάμεις του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, δεν τρόμαξαν το οργισμένο, άλλοτε οργανωμένο και άλλοτε αυθόρμητο, λαϊκό και νεολαιίστικό κίνημα.

Φέτος, τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου, ένας αστυνομικός πυροβολεί έναν άοπλο 16 χρόνο μετά από καταδίωξη γιατί δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη σε ένα πρατήριο. Ο δεκαεξάχρονος παλεύει για τη ζωή του στην εντατική. Είχε την… ατυχία να είναι ρομά.

Από Το 2008,  με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ως σήμερα, μετράμε διαρκώς  τέτοια γεγονότα. Πρώτα η καταστολή και η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ, στη συνέχεια  η οργή και η διαμαρτυρία, έπειτα η προσπάθεια οργάνωσης που είχαν αποτέλεσμα άλλοτε την δημιουργία δομών αγώνα και αλληλεγγύης και άλλες φορές το ξέσπασμα κινημάτων. Οι πλατείες και οι μεγαλειώδεις απεργίες ενάντια στα μνημόνια, η αντίσταση ενάντια στο αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ, οι διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά, είναι κάποιες  χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Σε όλα τα παραπάνω κοινή και η καταστολή από τα ΜΑΤ.

Τέτοια «περιστατικά» βίας, τείνουν να γίνουν κανονικότητα. Η  δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αφήνει ελεύθερους τους δολοφόνους μαθητών,  τον Κορκονέα, τους δολοφόνους του Σαμπάνη, δίνει μπόνους 600 ευρώ σε ΕΛΑΣ και λιμενικό, ενώ οδηγεί στη φτώχεια το λαό. Οι μισθοί δε φτάνουν ούτε για την κάλυψη των βασικών  αναγκών. Πετούν -καθημερινά σχεδόν-τον κόσμο έξω από το σπίτι του, στερούν το δικαίωμα σε υγεία και παιδεία. Λεφτά υπάρχουν μόνο για τον «εκσυγχρονισμό» της αστυνομίας, για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, τα συστήματα παρακολούθησης και όποια αντίσταση και διαμαρτυρία ξεπηδά, καταπνίγεται αμέσως, εντείνοντας το αίσθημα της αβεβαιότητας του φόβου, από ένα αυταρχικό καθεστώς εκφοβισμού, αστυνομοκρατίας, διώξεων και καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων.   Για τα δικά τους συμφέροντα, για τα κέρδη και τα πετρέλαια θυσιάζουν την νεολαία και όλο τον κόσμο…

Όμως, η νεολαία, όπως τον Δεκέμβρη του 2008 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα έτσι και τώρα, θα βγει μπροστά!

Ο Δεκέμβρης είναι εδώ λοιπόν. Εμείς στο δρόμο της εξέγερσης του Δεκέμβρη και μέχρι τους σύγχρονούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες συνεχίζουμε στον δρόμο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης.

Καλούμε τον κόσμο της Ν. Ιωνίας σε συμμετοχή στην πορεία την Τρίτη 6 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Για τον Αλέξη, τον Παύλο, τους μετανάστες που πνίγονται στο Αιγαίο. Πάνω από όλα όμως για να διεκδικήσουμε ζωή με δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες!

ΟΛΟΙ / ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Κείμενα Λέσχης, Παρεμβάσεις Λέσχης