• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Η Κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε και με αγώνες θα την κρατήσουμε

Εδώ και μερικούς μήνες, επΝέα εικόνα (20)ιχειρείται από το κράτος και τους εργοδότες να εφαρμοστεί το μέτρο της «κυριακάτικης εργασίας».

Ξεκίνησε πιλοτικά στο χώρο του εμπορίου- με προφανή στόχο να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους και σταδιακά σε ολοκληρωτική κατάργηση του δικαιώματος στην αργία. Αρχικά 7 Κυριακές, μετά ΟΛΕΣ, αρχικά σε 10 περιοχές, μετά ΠΑΝΤΟΥ, αρχικά τα μαγαζιά, μετά ΟΛΟΙ…

Ήδη, πολλές επιχειρήσεις δε δίνουν τα αυτονόητα για την κυριακάτικη εργασία (1 ρεπό και 75% προσαύξηση). Και δε μένουν εκεί: Για να εξασφαλίσουν φτηνότερη εργασία αλλά και για να αποσυμπιέσουν τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, επιβάλλουν περαιτέρω την ελαστική εργασία: αλυσίδες καταστημάτων καλούν εργαζόμενους που απασχολούν σε άλλες περιοχές, ως «εθελοντές» στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζοντας την κυριακάτικη εργασία σαν . . . προνόμιο!!! Άλλοι, πάλι, προσλαμβάνουν 4ωρους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους μόνο για την Κυριακή, πληρώνοντάς τους με ψίχουλα . . .

Εδώ και 3 μήνες, εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, παρά την απουσία συνδικαλιστικής κάλυψης, αλλά με τη στήριξη του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς, σωματείων, εργαζομένων από άλλους κλάδους και ανέργων αγωνίζονται και υπερασπίζονται έμπρακτα το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο. Οργανώνονται ενημερωτικές παρεμβάσεις, απεργιακές περιφρουρήσεις και αποκλεισμοί καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Και τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Ο φόβος και η απομόνωση σιγά-σιγά σπάνε δίνοντας τη θέση τους στην επικοινωνία και τη συμμετοχή, δηλαδή το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου των εργαζομένων: τη διατήρηση του δικαιώματος στην αργία, την ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο.

Η απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 11/9 και βάζει (έστω προσωρινά) φραγμό στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μια πρώτη νίκη των εργαζομένων του εμπορίου. Καμία τέτοια απόφαση δεν θα είχε ληφθεί αν δεν υπήρχαν όλο αυτό το διάστημα οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις, οι πορείες, τα μπλόκα και κυρίως η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων

Παρά αυτή την προσωρινή απόφαση, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε .

Όχι μόνο γιατί το πάγωμα των 52 Κυριακών είναι προσωρινό και μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα, αλλά και επειδή οι 7 Κυριακές παραμένουν εδώ.

Γι αυτό και ως Εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας, νιώθουμε την ανάγκη να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου να έρθουν σε επαφή, πρώτα μεταξύ τους, μετά με εργαζόμενους άλλων κλάδων αλλά και ανέργους, να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να συμμετέχουν και να κατανοήσουν ότι η οργάνωση και η συλλογική δράση μπορούν να φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ

 

Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας – υδραγωγείο

Ελευθερίου Βενιζέλου 84, Τηλ. Επικοινωνίας: 6940 980 810, 6973 089 911

       www.ydragogeio.gr, elni.ydragogeio@gmail.com

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης