Ανακοίνωση που μοιράσαμε στα καταστήματα της περιοχής το Σάββατο 16/04

Το Σάββατο 16/04, η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας “Υδραγωγείο” συνεχίζοντας την προσπάθεια παρέμβασης – στήριξης στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής μοίρασε την παρακάτω ανακοίνωση.

Μιλάμε Για Τη Ζωή  Που Θέλουμε Και Αξίζουμε

pano_02-11Δουλεύουμε με μισθούς που δεν φτάνουν για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, δουλεύουμε πολλές φορές χωρίς να πληρωνόμαστε, η εντατικοποίηση μεγαλώνει ενώ οι μέρες ξεκούρασης λιγοστεύουν. Κι αυτά για τους «τυχερούς» που έχουν δουλειά, την ώρα που η μάστιγα της ανεργίας χτυπάει κάθε σπίτι.

Κι όμως ζούμε σε ένα κόσμο που τεχνολογικά έχει προοδεύσει και που ενώ τα αγαθά που παράγουμε οι εργαζόμενοι είναι όλο και περισσότερα,  δυστυχώς μας αναγκάζουν να «ζήσουμε» όλο και με λιγότερα.

Ένας κόσμος που είναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο που καταστρέφεται και μας καταστρέφει και εμάς μαζί του. Που οι 62 πλουσιότεροι κατέχουν περισσότερο πλούτο απ’ ό,τι τα φτωχότερα 3,6 δισ. των ανθρώπων στη Γη.

Ατομικός τρόπος ζωής ή συλλογική οργάνωση

Δεν αρκεί απλά να περιγράφουμε την κατάσταση. Δεν αρκεί να μένουμε «…δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα…». Θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς και να κάνουμε μια εργασία που να καλύπτει πραγματικές ανάγκες, που δεν θα καταστρέφει την φύση και τους ανθρώπους, που θα έχει αξία για τον άνθρωπο. Θέλουμε και μας αξίζει μια άλλη ζωή.

DSC_0009Βλέπουμε από την εμπειρία μας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ατομικά. Καταλαβαίνουμε ότι η ζωή μας μπορεί να αλλάξει μόνο από το συλλογικό αγώνα. Μόνο αν δημιουργηθεί στην ουσία από την αρχή ένα άλλο εργατικό κίνημα. Αλλά ξέρουμε ότι για όλους μας αυτό μοιάζει «βουνό».

Κι όμως ακόμη και σε αυτή τη μαύρη εποχή, οι όποιες έστω και μικρές κατακτήσεις (εργαζόμενοι που πήραν τα δεδουλευμένα τους, απολύσεις που αποτράπηκαν, δικαιώματα που δεν καταπατήθηκαν…), έγιναν με συλλογικούς αγώνες στους χώρους δουλειάς και με τη στήριξη εργαζόμενων έξω από τους χώρους δουλειάς.

Με αυτές τις σκέψεις εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι με κοινές αγωνίες και ανάγκες, δημιουργήσαμε από το 2013 την Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας «Υδραγωγείο». μια αυτό-οργανωμένη συλλογικότητα, αλληλεγγύης και δράσεων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων εργαζομένων, ανέργων, νέων, πάλης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Αγωνιζόμαστε στους χώρους δουλειάς μας αλλά στεκόμαστε και αλληλέγγυα και σε κάθε εργατικό πρόβλημα, διεκδίκηση, αγώνα στην περιοχή μας. Συμμετέχουμε στους αγώνες εργαζομένων και ανέργων για τη διεκδίκηση των εργατικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας και στηρίζουμε με ποικίλους τρόπους (αλληλεγγύη, νομική βοήθεια κ.α.) κάθε αντίσταση σε χώρους δουλειάς στην περιοχή μας.

Παράλληλα προσπαθούμε να αναδείξουμε πλευρές – παραδείγματα ενός άλλου τρόπου οργάνωσης της ζωής μας. Απέναντι στα «ιερά σύμβολα» του κέρδους, της εμπορευματοποίησης κάθε πτυχής της ζωής μας, του πολιτισμού του life-styling και της προκάτ ενημέρωσης των κυρίαρχων ΜΜΕ, αναδεικνύουμε τις αξίες της αλληλεγγύης εργαζόμενου προς εργαζόμενο, της κοινωνικοποίησης της γνώσης, δηλαδή να μοιραζόμαστε ό,τι ξέρουμε και όπως μπορούμε, της ομορφιάς  της συλλογικής πολιτιστικής δημιουργίας,

Και αυτά τα κάνουμε,
Στηρίζοντας έμπρακτα κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη (Έλληνα,  πρόσφυγα ή μετανάστη).

  • Με δωρεάν βοηθητικά μαθήματα σε παιδιά γυμνασίου-λυκείου, για να μη μείνει κανένα παιδί άνεργου και χαμηλόμισθου μακριά από το σχολείο.
  • Με δωρεάν μαθήματα/σεμινάρια σε παιδιά και ενήλικες (ζωγραφική, κιθάρα, μπουζούκι, ισπανικά, φωτογραφία, γιόγκα, ελληνικά σε μετανάστες κ.α.).
  • Με δημιουργία πολιτιστικών ομάδων (κινηματογράφου, μουσικής, θεάτρου, φωτογραφίας κ.α.) αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες (προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια προφορικής ιστορίας, συναυλίες, γλέντια).

Η Εργατική Λέσχη είναι μια προσπάθεια ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε και μας αξίζει.

Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας-Υδραγωγείο
Ελ. Βενιζέλου 84, Κέντρο Νέας Ιωνίας, Άγαλμα της Μητέρας
http://ydragogeio.gr/, elni.ydragogeio@gmail.com
6973089911, 6940980810

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης