Kάλεσμα της ATTACK σε νέα σύσκεψη απλήρωτων εργαζομένων στα προγράμματα ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ Πέμπτη 25/6, 7μμ, κτήριο Γκίνη

Αναδημοσίευση από ATTACK

Will-NOT-work-for-free-initKαλούμε απλήρωτους εργαζόμενους στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ / στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, εργατικές συλλογικότητες, σωματεία, εργατικές λέσχες, συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο της πόλης και της γειτονιάς, σε νέα μαζική σύσκεψη προκειμένου να οργανωθεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων και ευρύτερα για την κατοχύρωση όλων των  εργασιακών τους δικαιωμάτων.

ΠΕΜΠΤΗ 25/06, και ώρα 19.00 στο κτίριο Γκίνη (Πολυτεχνείο – Πατησίων)

Ολόκληρο το κάλεσμα:

Την Τρίτη 9/6 πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας που οργανώθηκε από τη Σύσκεψη απλήρωτων voucher-αδων & συλλογικοτήτων εργαζομένων/ανέργων με κύριο αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό «παρών» σε μια συγκέντρωση που κράτησε αρκετές ώρες.

Στη συνάντηση με την αν. Υπουργό και το επιτελείο της περίσσεψαν από την πλευρά του Υπουργείου οι διαβεβαιώσεις για τις καλές προθέσεις της νέας ηγεσίας, ενώ δεν υπήρξε καμία σαφής δέσμευση επί των ζητημάτων που έθεσε η σύσκεψη!   Η μη καταβολή της  α’ και β’ δόσης στους εργαζόμενους των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ συνιστά πρόκληση, όταν στους δανειστές πληρώνονται ανελλιπώς τεράστια ποσά. Για τις σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση. Στην απαίτησή μας άμεσα να ανεξαρτητοποιηθούν οι πληρωμές των εργαζόμενων στα προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του γραφειοκρατικού μηχανισμού που συγκροτούν ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ-ΚΕΚ και Υπουργείο, που αποδεικνύεται συστηματικά ανίκανος να καταβάλει εγκαίρως τα χρήματα μας, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Αυτό δε γίνεται! Δεν προβλέπεται από το ΕΣΠΑ.» Όταν έγινε λόγος για την απαράδεκτη οδηγία υπ’ αριθ. 2954/77 28-1-2013, που εξέδωσε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία οι «ωφελούμενοι» είναι εργαζόμενοι με «σχέση εργασίας ειδικού σκοπού» και άρα οι διατάξεις του εργατικού δικαίου δεν τους προστατεύουν, διαπιστώσαμε με έκπληξη την άγνοια της αν. Υπουργού και του επιτελείου της. Η δική μας απαίτηση είναι άμεσα να εκδοθεί νέα οδηγία, η οποία να γνωστοποιηθεί όχι μόνο στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων αλλά και στις επιθεωρήσεις εργασίας. Οδηγία στην οποία θα γίνεται σαφές ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, αλλά έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους. Οι καθυστερήσεις και οι αναβολές στο απροσδιόριστο μέλλον αυτών των κινήσεων,  απλά επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να συγκρουστεί με τον εργασιακό μεσαίωνα. Δεσμευμένη εντός των πλαισίων του ΕΣΠΑ, απλά συνεχίζει με ελάχιστες εξωραϊστικές ρυθμίσεις την ίδια ακριβώς πολιτική. Ανοίγοντας, επίσης, το ζήτημα της διαγραφής των μέχρι στιγμής προστίμων και της δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ, καθώς και της μη φορολόγησης του ποσού των χρημάτων που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στα προγράμματα voucher, η αν. Υπουργός πιέστηκε προς τη διευθέτησή τους και σχετικά με το πρώτο μέρος της εργασίας (το οποίο δεν έχει καταβληθεί ακόμη), δήλωσε ότι θα πληρωθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ενώ για το δεύτερο μέρος της εργασίας ζήτησε 15 μέρες περιθώριο, προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά με το πότε αυτό θα καταβληθεί.

Ο αγώνας μας για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στην εργασία και ευρύτερα, ο αγώνας για να σπάσει ο εργασιακός μεσαίωνας δε σταματά στην τάδε υπόσχεση ή στο δείνα νομοσχέδιο. Θα πρέπει παντού να στηθούν εστίες αντίστασης στην εργοδοτική ασυδοσία που βρίσκει πατήματα με όλα αυτά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.  Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε βρίσκονται και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που ξεκινούν σύντομα σε μια σειρά από δήμους και έρχονται να καλύψουν εν μέρει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ αποτελούν την εικόνα από το μέλλον του δημοσίου που οραματίζονται στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών δικαιωμάτων. Είναι μία από τις πολλές μορφές με τις οποίες ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και συμπιέζεται το εργατικό κόστος στο Δημόσιο, αυτό όμως που ουσιαστικά την διακρίνει από όλες τις άλλες μορφές είναι ότι μόνο αυτή αξιοποιεί με τόσο ευθύ τρόπο τις στρατιές των ανέργων σε αυτή τη διαδικασία. Λόγω των τεράστιων ελλείψεων στο σύνολό σχεδόν των υπηρεσιών οι εργαζόμενοι αυτοί θα κληθούν να βγάλουν τη δουλειά με εξοντωτικούς όρους που διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους ίδιους.

Στόχος της ATTACK είναι η συνολική αναμέτρηση με το καθεστώς σύγχρονης δουλείας, μέσα από τη διαμόρφωση μιας ζώνης δικαιωμάτων, αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Στη βάση των παραπάνω, καλούμε απλήρωτους εργαζόμενους στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ, αλλά και νέους εργαζόμενους σ’ αυτά μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εργατικές συλλογικότητες, σωματεία, εργατικές λέσχες, συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο της πόλης και της γειτονιάς, σε νέα μαζική σύσκεψη προκειμένου να οργανωθεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων και ευρύτερα για την κατοχύρωση όλων των  εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 25/06, και ώρα 19.00 στο κτίριο Γκίνη (Πολυτεχνείο – Πατησίων)

 ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αναδημοσιεύσεις, Εργατικά, Εργατικό Κίνημα