Κανένα σπίτι χωρίς φαγητό, ρεύμα και νερo! Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση Παρασκευή 7 Οκτώβρη 7μμ, πλ. Κλαυθμώνος

Διανύουμε μία περίοδο πολλαπλής κρίσης στο πλέγμα των παγκόσμιων καπιταλιστικών οικονομιών.    Η μείωση μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με την ανατίμηση βασικών αγαθών και με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας οδηγούν σε φτωχοποίηση την κοινωνία.

Απ’ τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι και την Αθήνα γίνεται λόγος για τον πολύ σκληρό χειμώνα που μας περιμένει σε πλήρη αντίθεση με τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών ενέργειας. Η κυβέρνηση επιμένει να αποδίδει τις αυξήσεις στην ενέργεια στον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσίας, παρόλο που είναι γνωστό ότι οι τιμές φυσικού αερίου είχαν τριπλασιαστεί και του ηλεκτρικού ρεύματος εξαπλασιαστεί πολύ πριν τον πόλεμο. Αποθρασυμένοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος από την πολιτική της κυβέρνησης  και «πατώντας» πάνω στην έκρηξη διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, ανακοίνωσαν και νέες μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων για τον Σεπτέμβριο. 

Η -ιδιωτική πλέον- ΔΕΗ ανακοίνωσε περίπου 80 λεπτά/KWH! στα τιμολόγιά της, ενώ άλλες εταιρείες ξεπέρασαν και το 1ευρώ/ KWH! Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αυτές οι τιμές δε θα φτάσουν στα νοικοκυριά στο σύνολό τους, καθώς θα υπάρξει κρατική επιδότηση (που σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει στα 4 λεπτά). Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τη διαφορά θα την πληρώσει το κράτος με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με χρήματα που πάλι, προέρχονται από τις τσέπες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, μόνο για τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα «σπρώξει» μέσω επιδότησης στα ταμεία παροχών ενέργειας 1,9 δις! Όσον αφορά στο εγγύς μέλλον, η ΡΑΕ προϊδέασε για νέες αυξήσεις έως και  25% στις τιμές του ρεύματος τον Οκτώβριο και τιμές περίπου 1 ευρώ/Kwh χωρίς την κρατική επιδότηση. Στα προηγούμενα έρχονται να προστεθούν τα μέτρα για το πάγωμα σε κονδύλια και προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, αν δε μειώσουν την κατανάλωση κατά 10% και αργότερα 30%.

Τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση «έχει βαρέσει κόκκινο» το χτύπημα στο εισόδημα της εργατικής τάξης και στη λαική οικογένεια εντείνεται από τις  απλησίαστες τιμές των ενοικίων.  Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό εδράζεται κυρίως στην επέλαση του μοντέλου Airbnb που προωθεί την οικονομία του διαμοιρασμού και έχει επιφέρει ραγδαίες ανατροπές στο ζήτημα της κατοικίας.

 Κεφάλαια επενδύονται σε ανακαινίσεις ακινήτων με στόχο την ενοικίαση ή πωλούνται σε ξένους που έχουν ως στόχο την άδεια διαμονής για επενδύσεις σε ακίνητα. Πλέον είναι πολύ πιο συμφέρον για τον ιδιοκτήτη ή επενδυτή να μισθώνει βραχυχρόνια μέσω της πλατφόρμας Airbnb και όχι μακροχρόνια με τον παραδοσιακό τρόπο. Το γεγονός αυτό, όμως, κάνει απλησίαστη την ενοικίαση ενός σπιτιού σε τιμές  «βιώσιμες». Ακόμη κι αν κάποιος καταφέρει να ενοικιάσει, υπάρχει πάντα η απειλή της αύξησης της τιμής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ή η απειλή διακοπής της ενοικίασης προς όφελος του ιδιοκτήτη. Στο κέντρο της Αθήνας η αύξηση των τιμών «έχει αγγίξει» το 20-30%, ενώ εκτός κέντρου το 10-15%. Σε 14 απ’ τις 17 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες πάνω απ’ τους μισούς ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα πληρώνουν για το ενοίκιο ποσό που είναι πολύ κοντά στο όριο του 40% του εισοδήματός τους. Μάλιστα, τέσσερα απ’ τα δέκα νοικοκυριά περνούν πλέον «στεγαστική κρίση»

Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς και η καπιταλιστική οικονομία βάζει το κέρδος πάνω απ’ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Το καπιταλιστικό real estate καθιστά πολυτέλεια την ενοικίαση αναδεικνύοντας το ζήτημα της στέγης υπόθεση για «λίγους».

Είναι σαφές ότι όλα αυτά δεν είναι παροδικά, όμως, όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την ανακούφιση του λαού, δηλώνει κυνικά ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», δίνοντας  επιδόματα-ψίχουλα, κοροϊδία για τον κόσμο και ασυλία στα υπερκέρδη των εταιριών. Καμία λύση δεν θα «έρθει από τα πάνω.

Μόνο ο αγωνιζόμενος λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Πρόκειται για την ίδια πολιτική, η οποία με όσα “pass” και να προσπαθήσει να καλυφθεί στρέφεται ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία, ενάντια στην εργατική τάξη.

Προφανώς και δε θα προσαρμοστούμε σε άλλη μία αρπαγή του εισοδήματος μας αμαχητί και ούτε θα δεχθούμε το αφήγημα  κυβέρνησης-ΕΕ ως δικαιολογία για το καπιταλιστικό σύστημα που πλήττει τη διαβίωσή μας.

Θα αγωνιστούμε για τον θάνατο της πολιτικής της τωρινής Κυβέρνησης και τον επίδοξων συνεχιστών της ίδιας εγκληματικής πολιτικής, μιας πολιτικής που εφαρμόζουν σκληρά και απαρέγκλιτα οι καταστροφείς των ζωών μας, μιας πολιτικής η οποία έχει ανάγκη μια δεύτερη αστυνομία να προστατεύει την πρώτη (που προστατεύει τους διαχειριστές της.)Γιατί; Επειδή μας φοβούνται!

Καλούμε τον κόσμο της γειτονιάς μας, που δεν αντέχει αυτή την  βάναυση και μίζερη καθημερινότητα, να βγούμε στο δρόμο, να οργανωθούμε να παλέψουμε για την εναλλακτική η οποία υπάρχει και δεν είναι άλλη από το συλλογικό αγώνα, την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Θα ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας!

  • Μείωση στις τιμές βασικών αγαθών! Επιβολή διατίμησης στην ενέργεια και στα είδη διατροφής.
  • Άμεση αύξηση μισθών, επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων / Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Φραγμός σε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και σε αυξήσεις ενοικίων
  • Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, ΔΕΗ, κ.ά.
  • Φορολογία στο κεφάλαιο.
  • Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Η ΔΕΗ και όλες οι μονάδες παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και εμπορίας του ρεύματος να περάσουν στο δημόσιο, χωρίς αποζημίωση
  • Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και όλης της διαδικασίας τιμολόγησης και εμπορίας του ρεύματος μέσα από αυτά.
  • Κονδύλια για Υγεία-Παιδεία και όχι για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.

Να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό! Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος!

Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης σε όλες τις γειτονιές μας, σε όλη τη Ν Ιωνία!

Απευθυνθείτε, επικοινωνήστε με την εργατική λέσχη!

τηλ: 6940980810, mail: elni.ydragogeio@gmail.com,  fb: facebook.com/elni.ydragogeio/

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Ανακοινώσεις, Παρεμβάσεις Λέσχης