• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

Οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών στην ΔΟΥ Νέας Ιωνίας

Από το Σεπτέμβριο του 2013, 595 καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και συμβολικούς αποκλεισμούς σε εφορίες και υπουργεία διεκδικώντας το πραγματικό δικαίωμα στην εργασία.

Σήμερα, λοιπόν, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην ΔΟΥ Νέας Ιωνίας όπου παρευρεθήκαμε για να τους στηρίξουμε στον δίκαιο αγώνα τους και να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας.

ka8ar

  • Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Απολυμένων Καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, Η ΚΑΘΑΡΙΩΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

595 καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, απολυόμαστε. Είμαστε εργαζόμενες στο συγκεκριμένο υπουργείο (με συμβάσεις 4ωρης απασχόλησης) για πάνω από 20 χρόνια και οι αμοιβές μας δεν υπερβαίνουν τα 500€ το μήνα!

Τα χρήματα αυτά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αποτελούν και το μοναδικό οικογενειακό μας εισόδημα, με το οποίο καλούμαστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά και να αντιμετωπίσουμε σε πολλές περιπτώσεις πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ταυτόχρονα, η ηλικία των περισσοτέρων από εμάς και το γεγονός ότι οι πιθανότητες να ενταχθούμε ξανά στην αγορά εργασίας είναι ουσιαστικά μηδαμινές, μας καταδικάζει σε ανέχεια για το υπόλοιπο της ζωής μας, αφού δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ποτέ, παρά τα τόσα χρόνια εργασίας, το παραμικρό συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Γιατί μας απέλυσαν;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος από τις δικές μας απολύσεις. Άλλωστε τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουμε, καταναλώνονται στο σύνολό τους και ουσιαστικά επιστρέφουν και πάλι στα δημόσια ταμεία.

Η επιλογή τους να μας απολύσουν (πέρα από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη θυσία συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων) οφείλεται στο γεγονός ότι η καθαριότητα διεκδικείται από ιδιωτικά συμφέροντα!

Το υπουργείο απολύει τις καθαρίστριες των 500€ και αναθέτει την καθαριότητα σε ιδιώτες χωρίς οικονομικό όφελος για το δημόσιο. Άλλωστε πριν ακόμα μας κοινοποιηθούν οι πράξεις απόλυσης, το υπουργείο μέσα από αδιαφανείς και περίεργες διαδικασίες, άρχισε να αναθέτει την καθαριότητα σε ιδιωτικά συνεργεία με συνθήκες εργασίας γαλέρας (το παράδειγμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι χαρακτηριστικό). Όσο για τα ζητήματα ασφαλείας που θα προκύψουν από την είσοδο ιδιωτών στις εφορίες, το ΣΔΟΕ, τα ελεγκτικά κέντρα κλπ, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Φίλη, Φίλε…

Βρισκόμαστε κάθε πρωί έξω από το υπουργείο οικονομικών, συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους απολυμένους άλλων κλάδων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και καλούμε το σύνολο των εργαζομένων στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών μας. Η διάλυση του δημοσίου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτό, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Το επιπλέον κόστος από την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες, θα το πληρώσουν όλοι οι εργαζόμενοι, όπως πληρώνουν καθημερινά και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας κλπ.

Θα είμαστε κάθε μέρα στο δρόμο, διεκδικώντας το αυτονόητο.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ

DSC_0013 DSC_0006 DSC_0016 DSC_0005

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Δραστηριότητες, Εργατικά, Εργατικό Κίνημα