• Καμία Κυριακή εργάσιμη! – Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ – ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 8/3, 12μμ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΗ 12ΜΜ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Βρισκόμαστε στην 8η εβδομάδα κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες των φοιτητών, με καταλήψεις, μαζικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις κάθε εβδομάδα, η μεγαλειώδης  πανεργατική, πανεκπαιδευτική απεργία στις 28/3 και τα μαζικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα  για όλο το εργατικό κίνημα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζει την παιδεία ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν σε όλες και όλους. Το νομοσχέδιο, καταργώντας ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, βάζει σε κίνδυνο τα Δημόσια Πανεπιστήμια και υπονομεύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας εξαιτίας της ακρίβειας σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και των υπέρογκων λογαριασμών στην καθημερινή ζωή; Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι προσβάσιμα για την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών τάξεων, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα. Αυτοί που μιλάνε για «αριστεία» και για δήθεν «ακαδημαϊκή ποιότητα» είναι οι ίδιοι που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία «με 10 μπαίνεις… αρκεί να ναι χιλιάρικα». Για την συντριπτική πλειοψηφία θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και εμπόδια-κόφτες για να καταφέρει να σπουδάσει, ενώ για μια προνομιούχα μειοψηφία θα υπάρχει η «ελάχιστη βάση …πληρωμής» αφού θα αγοράζει σπουδές και ισότιμα πτυχία!
  •  Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει πως «δεν παραβιάζεται το άρθρο 16». Το Άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα κεκτημένα δικαιώματα!
  • Η καταστολή, η επιτήρηση, η απαγόρευση θα είναι δομικό στοιχείο ενός πανεπιστημίου που λειτουργεί ως επιχείρηση. Είναι ένα πανεπιστήμιο βαθιά αντιδημοκρατικό, που δεν θέλει ακαδημαϊκή ελευθερία και έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά για τα συμφέροντα των εταιρειών χορηγών.

Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης του αγώνα. Στις 8 Μαρτίου, ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να βουλιάξει την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων των μαθητών και μαθητριών και όλων των εργαζόμενων.

Η 8η Μάρτη έχει κατοχυρωθεί με τους αγώνες των εργατριών στο Σικάγο και τους σύγχρονους αγώνες ενάντια σε κάθε έμφυλη καταπίεση. Μαζί με εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες, που διοργανώνουν κινητοποιήσεις κάθε χρόνο, φέτος η 8 Μάρτη θα ενωθεί με τον αγώνα για τη διεκδίκηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, ενάντια στο νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική της νεολαίας μας.

 ΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Εργατική Λέσχη Νέας ΙωνίαςΥδραγωγείο

Σουλίου και Δέρκων πλ. Αναξαγόρα

ydragogeio.gr, https://www.facebook.com/elni.ydragogeio, 6940980810

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις