Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης και δράσης της Εργατικής Λέσχης Ν. Ιωνίας στα καταστήματα της περιοχής μας

Η καμπάνια ενημέρωσης γίνεται σε συνεργασία με το συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο χώρο του εμπορίου.

Ποτέ δουλειά την Κυριακή – Απεργούμε Κυριακή 2 Νοέμβρη

pote-tin-kiriaki_4-10Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.

Η προσπάθεια καθιέρωσης της «κυριακάτικης εργασίας» στο εμπόριο συνεχίζεται. Η Κυριακή 2 Νοεμβρη είναι η επόμενη όπως ορίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας που θα λειτουργούν τα καταστήματα. Είναι πιθανό να συνδυαστεί και με μια “ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο”, όπως είχε γίνει και πέρυσι για να τσιμπήσουν οι πιθανοί πελάτες και να βγουν να κοιτούν βιτρίνες!

Οι 7 Κυριακές τον χρόνο που θα μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα παραμένουν ενώ η απόφαση του ΣτΕ που αναστέλλει το μέτρο των 52 Κυριακών είναι προσωρινή.

Οι μεγαλοκαταστηματάρχες και τα πολυκατα-στήματα πρωτοστατούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις δε δίνουν τα αυτονόητα για την κυριακάτικη εργασία (1 ρεπό και 75% προσαύξηση). Και δε μένουν εκεί: Για να εξασφαλίσουν φτηνότερη εργασία αλλά και για να αποσυμπιέσουν τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, επιβάλλουν περαιτέρω την ελαστική εργασία: αλυσίδες καταστημάτων καλούν εργαζόμενους που απασχολούν σε άλλες περιοχές, ως «εθελοντές» στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζοντας την κυριακάτικη εργασία σαν . . . προνόμιο!!! Άλλοι, πάλι, προσλαμβάνουν 4ωρους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους μόνο για την Κυριακή, πληρώνοντάς τους με ψίχουλα . . .

Εδώ και 3 μήνες, εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, παρά την απουσία συνδικαλιστικής κάλυψης, αλλά με τη στήριξη του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, συλλογικοτήτων, συνελεύσεων γειτονιάς, σωματείων, εργαζομένων από άλλους κλάδους και ανέργων αγωνίζονται και υπερασπίζονται έμπρακτα το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο. Οργανώνονται ενημερωτικές παρεμβάσεις, απεργιακές περιφρουρήσεις και αποκλεισμοί καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Και τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Ο φόβος και η απομόνωση σιγά-σιγά σπάνε δίνοντας τη θέση τους στην επικοινωνία και τη συμμετοχή, δηλαδή το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου των εργαζομένων: τη διατήρηση του δικαιώματος στην αργία, την ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο.

Γι αυτό και ως Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, νιώθουμε την ανάγκη να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου να έρθουν σε επαφή, πρώτα μεταξύ τους, μετά με εργαζόμενους άλλων κλάδων αλλά και ανέργους, να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να συμμετέχουν και να κατανοήσουν ότι η οργάνωση και η συλλογική δράση μπορούν να φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Συμμετέχουμε:

  • Την Τετάρτη 22/10 στην Διαδήλωση ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα & την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας (συγκέντρωση στις 6μμ Χαυτεία – Σταδίου & Αιόλου)
  • Την Κυριακή 2/11 στην Απεργία του κλάδου του εμπορίου και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις 

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες, Εργατικά, Κείμενα Λέσχης