23/4: Διαδηλώνουμε στη γειτονιά μας ενάντια στον πόλεμο, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τα κλειστά σύνορα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Κοινή ανακοίνωση τοπικών φορέων και κινήσεων Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου και Μαρουσιού

Afisa23-4 Καθημερινά, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στη χώρα μας, αναζητώντας ένα άλλο τόπο για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή. Το τεράστιο προσφυγικό κύμα, θα γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό, όσο θα παραμένουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης χέρι – χέρι με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων στη περιοχή.

ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΝΑΤΟ οργανώνουν ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις, προκαλούν πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, ένταση των φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, ενώ οι ίδιοι δημιούργησαν και ενίσχυσαν αντιδραστικές σκοταδιστικές οργανώσεις (όπως το ISIS) για να ελέγχουν τις χώρες της περιοχής.  Μοναδικός τους στόχος: η πάση θυσία διασφάλιση κερδών για το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλιστικός έλεγχος της περιοχής με τραγικό αποτέλεσμα την απαξίωση της έννοιας της ανθρώπινης ζωής.

Απέναντι σε αυτή την αυθόρμητη κίνηση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έφυγαν από τα σπίτια τους για να σώσουν τη ζωή τους, οι «πολιτισμένες» χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν τα σύνορα, υψώνουν φράκτες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή, ούτε εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου στα θύματα των πολέμων. Υλοποιούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές πολιτικές, όταν οι ίδιες προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι συνένοχη σ’ αυτό το έγκλημα:

– Καλωσόρισε τα πλοία του ΝΑΤΟ, διατηρεί τις βάσεις αυξάνοντας επικίνδυνα την εμπλοκή της χώρας στην πολεμική ένταση. Έχει αποδεχτεί τον έλεγχο των συνόρων από τη Frontex, τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Ταυτόχρονα, προωθεί και εφαρμόζει τις πολιτικές διαλογής, εγκλεισμού και απελάσεων. Αποτέλεσμα, χιλιάδες πρόσφυγες με στοιχεία της κυβέρνησης είναι ήδη φυλακισμένοι και προς απέλαση, δημιουργούνται νέα κέντρα κράτησης και κλειστοί χώροι συγκέντρωσης, ενώ οι «ελεύθεροι» στοιβάζονται χωρίς χώρους υγιεινής, επαρκές νερό, στο λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη. Είναι φανερό ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων της «ανθρωπιστικής και πολιτισμένης» Ε.Ε. χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ενώ όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις  η προσφυγιά θα είναι η μόνη λύση για εκατομμύρια Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς, Ιρανούς…

– Εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε. συμφώνησε με την ΕΕ και τη κυβέρνηση της Τουρκίας, που βομβαρδίζει τους Κούρδους στο εσωτερικό της, στο Ιράκ και στη Συρία, επικυρώνοντας τη ρατσιστική συμφωνία της ντροπής στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που υλοποιεί τη λογική Ευρώπη Φρούριο-Ελλάδα Φυλακή, θεωρώντας κρατούμενους τους πρόσφυγες και ασφαλή χώρα την Τουρκία για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Μία συμφωνία τόσο κατάπτυστη, που ακόμα και η UNICEF, η Διεθνή Αμνηστία και ο ΟΗΕ τη χαρακτήρισαν ως «απάνθρωπη»! Σε αυτή τη λυκοσυμμαχία δολοφόνων με μνημόνια και πνιγμούς προσφύγων θέλει η κυβέρνηση και όλες οι καθεστωτικές δυνάμεις να μείνουμε «για να μη χάσουμε το ευρώ» και τον «πολιτισμό» που βρομάει βόμβες, θάνατο, πνιγμούς και κέρδη.

– Οργανώνει την χυδαία εκστρατεία κατά των κινήσεων αλληλεγγύης που στέκονται στο πλευρό των προσφύγων και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στην εμφάνιση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Στη Χίο και στο Πειραιά επέτρεψε στους νεοναζί να εμφανιστούν ως οργανωμένο τάγμα εφόδου, να στήσουν ρατσιστικές φιέστες μίσους, ενώ η αστυνομία του Τόσκα έδινε απλόχερη στήριξη στις επίθεση των νεοναζί προς τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους. Η Χρυσή Αυγή αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι είναι το τσιράκι των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων.

Εμείς που υπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και επιδιώκουμε να συμβάλουμε ενεργά στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία.

Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ο αντιρατσιστικός και αντιφασιστικός αγώνας πάει χέρι – χέρι με τον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, των προσφύγων και των μεταναστών για ένα μεγάλο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα παλέψει ενάντια σε ότι και όσους προκαλούν την προσφυγιά.

Εχθρός μας είναι ο πόλεμος, ο ιμπεριαλισμός, ο ρατσισμός, ο φασισμός και όχι οι πρόσφυγες.

Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.

Καλούμε τις γειτονιές μας να υποδεχτούμε με αλληλεγγύη τους πρόσφυγες και μαζί τους να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή, ίσα δικαιώματα  και κοινωνικές παροχές για όλους.

Να μην γίνει η Ελλάδα ο δεσμοφύλακας της Ευρώπης-φρούριο!

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΙ  

  • Έξω το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από το Αιγαίο, όχι στη δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.
  • Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο και κάθε φράχτης που εμποδίζει την ελεύθερη μετακίνηση-ασφαλή δίοδο των προσφύγων και μεταναστών από όλα τα σύνορα.
  • Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
  • Άσυλο στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Καμία επέλαση – «επαναπροώθηση» στη Τουρκία.
  • Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, καμιά νέα βάση, όχι επεκτάσεις, κλείσιμο όλων των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες.
  • Κατάλληλα δημόσια ανοιχτά κτίρια και δομές, για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και δημόσια μέσα για τη μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή των προσφύγων.

 

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΗ στις 12 το μεσημέρι από την Πλατεία Σημηριώτη στη Ν. Ιωνία έως στη Πλατεία ΗΣΑΠ στο Ν. Ηράκλειο!

Δείτε επίσης:

This entry was posted in Αλληλεγγύη, Ανακοινώσεις, Δραστηριότητες